Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Platio mu jamčevinu

Jesu li gradonačelnik Zagreba Bandić i njegov odvjetnik Hanžeković u sukobu interesa?

Bandić Hanžeković
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/6
20.11.2014.
u 19:21

Hanžeković u obrani Bandića zastupa interese protivne Gradu Zagrebu, dok u ovrhama radi za Grad

Bi li Milan Bandić imao 15 milijuna kuna za jamčevinu da nije gradonačelnik i bi li odvjetnik Marijan Hanžeković podigao za njega toliki kredit da Bandić ne figurira kao njegov poslodavac?

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa (ZSSI) dužnost se ne smije koristiti za osobni probitak niti dužnosnici smiju biti u odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost.  U kakvom je sada Bandić odnosu prema Hanžekoviću, ne treba objašnjavati. Načelno, može li uopće gradonačelnik pod suspenzijom, bez ovlasti, suštinski biti u sukobu interesa, pitanje je za Povjerenstvo.

Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri radi ovrhe za gradsku tvrtku

Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri radi ovrhe za gradsku tvrtku u kojoj je gradonačelnik jedan od troje članova skupštine. Možda naknadni “prijateljski čin” ne kompromitira raniji posao dobiven u postupku javne nabave, ali davanjem 15 milijuna kuna Hanžeković je postao s gradonačelnikom “povezana osoba”, kako ZSSI naziva osobu koju se s obzirom na okolnosti može smatrati da je “interesno povezana s dužnosnikom” pa više ne može raditi te ili ugovarati nove poslove s Gradom i njegovim tvrtkama?

Uzgred, Zakon o odvjetništvu i Kodeks odvjetničke etike reguliraju odvjetnički sukob interesa. Bandića terete da je oštetio grad Zagreb pa Hanžeković kao njegov branitelj tu zastupa interese protivne interesu grada i onima koje zastupa u ovrhama. Prema Kodeksu, ne smije prihvatiti ponudu protivne stranke da je zastupa “makar i u drugoj stvari”. Bandićev je problem i što prema zakonu ne smije primiti dar iznad 500 kuna, a darom se smatraju i usluge dane bez naknade.

Jamčevina od 15 milijuna kuna, čak i ako se vrati, premda postoji rizik, usluga je dana bez naknade koja kod Bandića stvara obvezu prema darovatelju. Hanžeković je potvrdio da je kao povlašteni klijent podigao kredit. Tko će platiti kamate? Takav dar Bandić bi morao odbiti, ali bez obzira na to je li ili nije oštetio Grad Zagreb, ostaje doživotni dužnik odvjetnika Grada Zagreba.

>>Bandić s pomoćnikom Ferenčakom izašao prošetati Rudija

>>'Bandić ima 15 milijuna razloga da poštuje mjere opreza'

>>Bandić dobio vrijedne rođendanske darove – slobodu i 15 milijuna

Komentara 69

DU
Deleted user
20:03 20.11.2014.

Nitko ne diže ni za brata toliki kredit osim biznis je u pitanju.

ZI
Zir
19:30 20.11.2014.

Jesu, isto kao i Mesic i tip koji mu je kao posudio novac za kupnju stanova!!

Avatar Nexus
Nexus
21:19 20.11.2014.

U Italiji je mafija tajna organizacija, al ovdje je sve tako javno i normalno....divota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije