Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava o rebalansu

'Jesmo li vidjeli da je ministar Jovanović dao ostavku?'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.12.2013.
u 10:20

Zastupnici u Saboru tražili su jutros stanku uoči izglasavanja rebalansa proračuna za 2013. i proračuna za 2014. godinu, a HDZ i Laburisti napali su Vladu što je amandmane poslala tek jutros. Ivan Šuker prozvao ih je što Ministarstvo obrazovanja nema novca za isplatu troškova prijevoza i božićnica prosvjetarima

Saborsko jutro u kojem su zastupnici trebali izglasavati rebalans proračuna za 2013. te proračun za 2014. počelo je stankom koju su tražili HDZ i Hrvatski laburisti kritizirajući Vladu što im je amandmane na proračun poslala tek jutros, koju minutu prije početka sjednice.

HDZ-ov Ivan Šuker zapitao se što se toliko moglo promijeniti u državi da Vlada nije prije sedam dana znala hoće li ili ne imati novca za, primjerice, isplatu troškova prijevoza i božićnica za prosvjetare.

– Ako piše da u 2013. nema novca, onda bi to trebalo biti osigurano na pozicijama proračuna za 2014., ali nije. Svi prosvjetari trebaju se pitati što će biti iduće godine. Tko se usudi reći nemamo novca da isplatimo ono što smo dužni po kolektivnom ugovoru? Ja podsjećam da imamo Zakon o fiskalnoj odgovornosti prema kojem ministar koji prekorači svoje pozicije mora podnijeti ostavku premijeru.

Jesmo li mi vidjeli da je ministar obrazovanja Željko Jovanović podnio ostavku – zanimalo je Šukera koji je dodao da Vlada očito može raditi kako hoće, a za to ispaštaju oni koji moraju prihvatiti što im netko servira. Primijetio je da je u amandmanima Vlade koje su tek dobili na klupu i promjena financijskog plana Agencije za upravljanje državnom imovinom.

– Taj financijski plan mijenja se za "ohoho" iznos, pa što se promijenilo od naše rasprave prije tjedan dana da je Vlada shvatila da neće imati tolike prihode – rekao je Šuker kojeg je zanimalo koja je vjerodostojnost proračuna za 2013. kada se sve ovo događa i kakvu poruku šaljemo međunarodnim financijskim institucijama, kreditorima i investitorima.

Laburist Branko Vukšić pak uopće nije iznenađen što su Vladine amandmane dobili "sekundu prije 12", ali smatra da moraju upozoriti javnost na odnos Vlade prema Hrvatskom saboru.

– Ministri, kad dođu u Sabor, uvijek traže kvalitetnu raspravu bez politikantstva, a mi tu gotovo sve zakone usvajamo po hitnoj proceduri, donosimo rebalans proračuna u prosincu, a taj rebalans je u biti samo jedna prosta konstatacija "Vlada nije ispunila što je obećala".

– Jovanović kaže da nećemo ispuniti što moramo, nećemo isplatiti troškove prijevoza ni božićnice. Vlada valjda misli da su prosvjetari enormno bogati, da imaju 200 tisuća ušteđevine pa da mogu uzeti iz čarape i nadoknaditi ono što im država ne da. Valjda poput Kennedyja šalju poruku "ne čekajte da vam država pomogne, nego vidite što vi možete napraviti da pomognete državi", to je očito neoliberalna logika ove vlade – kaže Vukšić te zaključuje da Vlada ne zna raditi svoj posao.

– Vidi se tko tu ne zna raditi svoj posao i tko je neozbiljan, opozicija ili vlast koja Hrvatski sabor smatra fikusom – kritizira Vukšić.

Nezavisni Damir Kajin naglasio je da nastavnicima trošak prijevoza i božićnica moraju biti isplaćeni.

– Treba naći tih 46 milijuna kuna, to je bio trošak referenduma. Meni se čini da referendum trenira birački korpus za izbore, nije problem referendum nego ono što se krije iza njega, kao primjerice u Vukovaru gdje je na djelu bio puzajući puč – kazao je Kajin.

Komentara 14

NE
Nepokolebljiv
10:37 04.12.2013.

Ha, ha, ha! Kajin bi svakako zelio u SDP pa roni li roni proktoloskim radnim mjestom!

DU
Deleted user
11:27 04.12.2013.

Ovo je poruka za slijedece moguce referendume, vi referendum, a naplatit cemo ga od nastavnika i profesora!! koja mocvara u glavama!!

Avatar antuntun55
antuntun55
12:30 04.12.2013.

Ministar Jovanović će božićnice isplaćivati za Tri kralja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije