Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok obitelji poginulih

Jesam li pokopala svog muža?

14.10.2013., Sotin - Zajednicki ispracaj i pokop posmrtnih ostataka cetiri hrvatska branitelja i sedmero civilnih zrtava ekshumiranih u travnju 2013. iz masovne grobnice u Sotinu.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
27.11.2015.
u 19:00

Ekshumirana tijela branitelja iz Sotina 17 godina nakon pokopa

Sedamnaest godina nakon pokopa, ovaj tjedan ekshumirana su tijela dvojice hrvatskih branitelja iz Sotina, Marina Škarice i Đure Počića, ubijenih 1991. godine na lokalitetu Vučedolski vinogradi.

– Nemam riječi za ovaj nemar i nerad. Zar je 17 godina nekome trebalo da utvrdi da kosti, koje su sve vrijeme u Zagrebu na sudskoj medicini, pripadaju mojem suprugu – kaže Marija Škarica. Pojašnjava da je identifikacija tijela njezina supruga obavljena na osnovi odjeće i da tada na pronađenim posmrtnim ostacima, iz nekog razloga, nije obavljena DNK analiza, dok je na nekim tijelima ipak obavljena.

Živjela u nevjerici

Tvrdi i da joj nitko te 1998. godine, iako je morao, nije rekao da pokapa samo dio kostiju svoga supruga. – Da su nam tada rekli da pokapamo samo dio kostiju, mi bismo se s time složili ili ne, a ne ovako. Nije mi jasno ni zašto se 17 godina čekalo da se obavi DNK analiza na kostima koje su ostale u Zagrebu – kaže Škarica ne skrivajući ogorčenje. Pita se je li to kraj i može li očekivati ponovo za nekoliko godina novu ekshumaciju jer je pronađeno još kostiju. – Svih ovih godina sam živjela u nevjerici, a sada vidim da ću s nevjericom i umrijeti. Poslije svega, pitam se jesu li pokopane kosti zapravo kosti moga supruga, jesmo li njemu palili svijeću ili nekome drugome – kaže Škarica. Slično razmišlja i Amalija Počić dodajući kako sve ove godine sama sebe uvjerava da je prije 17 godina pokopala kosti svoga supruga, ali da sada više nije u to sigurna, niti će ikada biti. Govoreći o razlozima ekshumacije, ministar branitelja Predrag Matić kaže da u svemu nema ništa čudno i skriveno. – DNK analiza je u ono vrijeme bila u začecima. Dio kostiju ekshumiranih kod Sotina ostao je na sudskoj medicini i DNK analize potvrdile su da se radi o posmrtnim ostacima Đure Počića i Marina Škarice. Na zahtjev obitelji, izašli smo im ususret tako da ćemo obaviti DNK analizu i pokopanih kostiju kako bismo otklonili svaku nevjericu – rekao je Matić.

Sporost DORH-a

Igor Matijašević iz Sotina, koji je jedan od vođa neformalne udruge koja traga za nestalima, kazao je kako uskoro imaju sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i Dinkom Cvitanom kako bi im iznijeli rezultate svoga rada, ali i prenijeli što očekuju od njih. – Razočarani smo sporošću DORH-a – istaknuo je Matijašević. 

>> Otkriveno spomen obilježje u Sotinu, dio obitelji nije došao na svečanost 

>> Obitelji stradalih neće na svečanost

Komentara 17

Avatar d-ano
d-ano
19:05 27.11.2015.

........................,,sramota do neba,,,,,,,,,,,,

DA
Dalmatinac88
20:02 27.11.2015.

Spasovski?????????????

Avatar spasoje
spasoje
21:19 27.11.2015.

d-ano (,sramota do neba,,) ,,,,,,,,,, Naravno da je sramota Tuđman je namagarčio ceo hrvatski narod. Ali narod nikako da svati . Franjo Tuđman nije Hrvat nego jer poreklom pripadao dugoj naciji . On nije stvarao Hrvatsku za Hrvate, nego zasku za Hrvate, nego za Nemce, Engleze i druge kolonijalne sile koje su bacile oko na tu lepu zemlju. ...Kolonijale sile Zapada su gurnule Hrvatsku , s Franjom Tuđmanom na čelu, u građanski rat sa Srbima s ciljem da se Hrvatska očisti od Srba. To je bio tragičan i krvav proces da bi se u toj državi stvorili uslovi za integraciju u EU koja želi Hrvatsku eksplotisati i kolonizirati . Pošto je hrvatsko društvo zatrovano smrtnom mržnjom prema Srbima, ovaj scenario je bio prihvatljiv od strane Hrvata. Zaključak je se da kolonijalne sile su 1990. godine preko Hrvatske i Slovenije razbile SFRJ u nestabilne države sa ograničenim suverinitetom , da bi te novonastale države danas kao ožalošćeni i poniženi gmizavci išle u kolonijalnu EU..... I zato je sramota do neba jer je hrvatski narod ispao g*up do neba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije