Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplavljen našički kraj

Jedva smo obranili kuće, molili smo za pijesak

17.07.2016., Jelisavac - Mjestane Jelisavca pokraj Nasica niti ova poplava nije zaobisla. Kazu da
18.07.2016.
u 07:00

- Molili smo cijelo vrijeme da nam se doveze kamion pijeska, seljani su bili spremni puniti ga u vreće, ali ništa -

Nadljudskim naporima branili su Našičani i stanovnici okolnih sela svoje domove u noći na nedjelju. Kiša i oborinske vode koje su se slijevale s Krndije, u kombinaciji sa zaraslim odvodnim kanalima, napravile su probleme i štetu kakvu ne pamte u zadnjem desetljeću.

– Voda se u subotu oko 18 sati počela prvo povlačiti, a zatim oko 20 sati odjednom naglo rasti. I rasla je do tri sata u noći. Molili smo cijelo vrijeme da nam se doveze kamion pijeska, seljani su bili spremni puniti ga u vreće, ali ništa. Dobili smo ukupno oko 200 vreća, nekako to podijelili i obranili ono najkritičnije – kaže nam Dejan iz Jelisavca nadomak Našica, jednog od najpogođenijih naselja. Desetak je vatrogasaca i nekoliko mještana, volontera, bilo na terenu. Dizali su i žito u prikolice u jednoj kući.

– Sreća pa voda nije nastavila rasti, mogli bismo samo plakati jer nismo se imali čime braniti – nastavlja naš sugovornik. A u “posljednjim sekundama” zaustavljena je voda pred kućama u Bijeloj Lozi u općini Podgorač, ugroženo je bilo 30-ak domova. Za evakuaciju stanara već je bila spremna dvorana u OŠ Podgorač, tražilo se rješenje i za stoku i mehanizaciju.

– Kanal se izlio na par mjesta, postavili smo 6000 vreća pijeska, a na terenu je bilo 70 ljudi, članova DVD-a i civilne zaštite. Borili smo se od 14 sati pa sve do 4 ujutro – opisuje Goran Đanić, načelnik Podgorača. I oni su, kaže, praktički bili prepušteni sami sebi.

– Nismo dobili pijesak na vrijeme od Hrvatskih voda, ni vreće, ni mehanizaciju. Plaćamo niz vodnih doprinosa, a u kanalu nam raste šuma, imamo rasadnik vrba – ogorčen je Đanić.

Kiša je u tom kraju prestala padati u nedjelju oko podneva. Vatrogasci mještanima dostavljaju pitku vodu, a idućeg će se tjedna čistiti bunari. – Padalo je sedam do deset litara kiše po satu, a lijevalo je desetak sati. Stotine su kuća u Našicama bile ugrožene, zatvoren je bio promet državnom cestom u Jelisavcu – objašnjava Krešimir Žagar, našički gradonačelnik.

>> Poplave u mnogim dijelovima Hrvatske: 'Ako voda ponovno počne rasti, bit će kritično'

Ključne riječi

Komentara 11

LO
lokvalemon
07:45 18.07.2016.

Da da takozvane Hrvatske vode to su gulikože po kučanstvima Harač do Harač pozdrav od Bibinjca

BO
bozzo147
07:55 18.07.2016.

Glavno da ima novca za političarska preseravanja a lova iz hrvatskih vodaa slijeva se u razne stranke i prema računima tzv dužnosnika

Avatar unfeeling
unfeeling
07:47 18.07.2016.

Gospoda su na godišnjem odmoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije