Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječki KBC

Jednomjesečna beba spasila tri dječja života

Foto: Goran Kovacic/pixsell
14.02.2014.
u 10:20

Eksplantacije u Rijeci i transplantacije u bolnicama u Austriji, Njemačkoj i V. Britaniji izvedene su za samo sedam sati

Prvi put u povijesti KBC-a Rijeka, u nas već godinama vodećeg po broju obavljenih transplantacija organa, obavljena je multiorganska eksplantacija na bebi mlađoj od mjesec dana, a to je ujedno i prvi put u Hrvatskoj da se izveo tako kompliciran zahvat. Vitalne organe preminule riječke bebe s teškim oštećenjem mozga, potvrđuje bolnički transplantacijski koordinator prof. dr. Željko Župan, dobile su samo nešto starije bebe u Velikoj Britaniji, Austriji i Njemačkoj kod kojih su, javili su iz tamošnjih bolnica, transplantacije uspješno obavljene, a oporavak malih pacijenata, kojima su darovani organi bili jedina šansa za život, odvija se bez problema.

Altruizam roditelja

Darovani organi rast će s primateljima, a riječkim je liječnicima jedina želja da svi oni budu poput danas živog i zdravog muškarca kojem je 1985. u SAD-u, kad je bio beba, transplantirano srce, što je bila prva takva transplantacija u svijetu

.– Darivanje organa u ovoj dobi u nas je izuzetno rijetko, dosad u Hrvatskoj nismo imali ovakav slučaj i zato ističem veliki altruizam i hrabrost mladih roditelja koji su u svojoj tragediji odlučili pomoći drugoj djeci. Spoznaja da će u nekom djetetu živjeti dio djeteta koje su izgubili, priznali su roditelji, za njih je utjeha – kaže Župan napominjući da je u europskim zemljama te u SAD-u i Kanadi sustav darivanja organa kod djece mnogo razvijeniji pa se tako u svijetu godišnje bilježi 400 do 500 presađivanja srca i isto toliko jetre.

Podaci o riječkoj bebi ušli su u sustav Eurotransplanta, a kad je riječ o djeci, to je hitna lista, i kirurški timovi krenuli su zrakoplovima u riječku zračnu luku na Krku. Za to vrijeme u KBC-u Rijeka, ponosno ističe Župan, odvijale su se pripreme za zahvat koji je prvi put izveden u Dječjoj bolnici Kantrida. Kirurške timove iz stranih bolnica, koji su izveli eksplantacije, dočekali su naši timovi neonatologa, dječjih intenzivista i anesteziologa, naši transfuziolozi, instrumentarke, a timovi su dodatno “pojačani” jer se radilo o zahvatu na nikad mlađem darivatelju organa. Istodobno su se u operacijskim salama u V. Britaniji, Austriji i Njemačkoj mali pacijenti pripremali za transplantaciju.

Eksplantacije u Rijeci i transplantacije u europskim bolnicama izvedene su u roku od sedam sati, cijeli je postupak izveden sukladno suvremenim stručnim smjernicama po kojima i medicinski i tehnički dio mora biti besprijekoran. Zato ne treba zaboraviti nikog u tom “lancu”, posebno ne naše službene vozače, dodaje Župan.

Pohvale domaćoj ekipi

Premda nam dr. Župan to ne govori, potvrđeno je da su u Ministarstvo zdravlja već stigle pohvale na račun koordinacije i medicinske stručnosti timova koji su sudjelovali u pripremi i samom zahvatu.

– I u ovom slučaju potvrdilo se da donorski sustav u KBC-u Rijeka funkcionira, a učinkovitost tog sustava govori o visokoj razini intenzivne medicine, ovdje neonatološke jedinice intenzivnog liječenja – kaže dr. Župan objašnjavajući da liječenje i skrb prije i nakon smrti mozga, da ne bi došlo do srčanog zastoja, 
izravno utječu na kvalitetu organa darivatelja i život primatelja.

Komentara 19

SA
samodinamo
10:34 14.02.2014.

bravo za roditelje koji su pristankom udahnuli život za troje djece!

LI
liliZG
10:57 14.02.2014.

prije svega moj duboki naklon roditeljima na odluci, a zatim uspješan oporavak svim bebama koje su dobile transplatirane organe jer na taj način taj mali život nije otišao uzalud....svima moje veliko poštovanje!

BO
boris
11:00 14.02.2014.

vrlo pohvalno ako je sve izvedeno zaista nakon moždane smrti djeteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije