Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Radnici žele kolektivni ugovor'

Jednodnevni štrajk upozorenja u Chromosu boje i lakovi i Heliosu

Tomislav Kiš
Borna Filic/PIXSELL
25.11.2015.
u 13:49

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš (na slici) podsjetio je da su kolektivni pregovori počeli prije više od godinu dana i optužio poslodavca da namjerno oteže i kupuje vrijeme. Predsjednik Uprave Chromosa Aleš Ekar rekao je novinarima da unatoč složenoj gospodarskoj situaciji radnicima u zadnjih deset godina plaća nije kasnila niti jedan dan

U tvrtkama Chromos boje i lakovi i Helios Hrvatska danas se održava jednodnevni štrajk upozorenja u organizaciji Novog sindikata koji tvrdi da poslodavac odbija pregovarati u dobroj vjeri i umjesto kolektivnog ugovora nudi međusobno reguliranje odnosa putem pravilnika.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš (na slici) podsjetio je da su kolektivni pregovori počeli prije više od godinu dana i optužio poslodavca da namjerno oteže i kupuje vrijeme.

Najvažniji su zahtjevi štrajkaša da materijalna prava radnika ostanu na istoj razini te da božićnicu, regres i uskrsnicu ugrade u kolektivni ugovor. "Također želimo u kolektivni ugovor ugraditi visinu otpremnine i ograničiti broj ugovora na određeno vrijeme, te onemogućiti rad preko agencija i prekarni rad", poručio je Kiš.

Poslodavac ispituje i mogućnost uvođenja outsourcinga, a to vodi prema tome da se radi isti posao za bitno manju plaću u nesigurnijim uvjetima, te, u konačnici, ukidanju radnih mjesta.

"Radnici žele kolektivni ugovor i mi ćemo se potruditi da ga i dobiju", kategoričan je Kiš dodajući kako je štrajk upozorenja akcija ograničenog dometa, no ako se poslodavac ne uozbilji organizirat će štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednik Uprave Chromosa Aleš Ekar rekao je novinarima da unatoč složenoj gospodarskoj situaciji radnicima u zadnjih deset godina plaća nije kasnila niti jedan dan, a primanja su im i do 40 posto viša nego u usporedivim tvrtkama.

Ustvrdio je da je odaziv na štrajku slab, budući da mu se nisu odazvali ni svi članovi sindikata. Štrajk se vodi izvan tvrtke, a zahtjevi štrajkaša su nerealni. Radnici imaju plaćen prijevoz na posao i topli obrok, dodao je Ekar.

Također je odbacio tvrdnje štrajkaša da se tvrtke namjerno uništavaju kako bi ima pala vrijednost da bi se što lakše prodale, te najavio pokretanje proizvodnje epoksidnih podova za tržišta zapadne Europe i zemalja bivše Jugoslavije.

Ekar je izrazio spremnost na dogovor s radnicima i sindikatom kako bi se pronašlo kompromisno, obostrano prihvatljivo rješenje. 

>> Unatoč štrajku policajaca izbjeglice bez zastoja prelaze u Sloveniju 

>> Uz pomoć EU grade novi pogon za proizvodnju boja i lakova

Komentara 2

SI
siskic
14:17 25.11.2015.

Ovi sindikalisti su lezilebovići, niš koristi, i ne razumiju što je realan sektor. Preporučio bih ovom sindikalcu, da digne kredit, osnuje tvrtku, otvori pogon, zaposli 100 - 200 radnika i krene na tržište. Pri tome svakako neka radnicima da upravoo ovo što traži kao sindikalec. Dakle, dobre plaće, toleriranje ciljanog bolovanja, uskrsnice, božićnice, regrese, godišnji 40 dana, da umalo ne zaboravih famozne cipelarine što su uspjeli pametni sindikalci uvesti ali u državnim firmama i ustanovama. E, kada to ispuni ovaj drug, onda neka iziđe pred naciju i kaže. Evo, tako to rade pravi, sposobni i humani poduzetnici u hrvatskoj. A ovo što on trabunja je mlaćenje prazne slame i prodavanje magle.

AN
anihani
14:07 25.11.2015.

da sam mlad muskarac i zelilo osnovati nekad familiju nikad nebih radila u firmama boja i lakova ,,puno muskaraca oboljeva na Skrotum ,Testis ...lak farba, boja u 65% izazivaju bolesti muskarca npr,neplodnost ,i druge bolesti .Testis tumore ,Prostata Karcinome ,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije