Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preselio se u j. koreju

Jedna jabuka košta šest kuna, ali na ulici nema auta starijeg od dvije-tri godine

Raoul
Foto: Privatna arhiva
1/4
06.01.2015.
u 20:00

Raoul Tramontana (54), inženjer brodogradnje iz Rijeke, završio je u Ulsanu

Prije desetak godina Riječanin Raoul Tramontana vratio se iz svijeta nadajući se da će kao inženjer brodogradnje naći posao u struci. No, iskustvo stečeno od Rumunjske do Bliskog istoka nije mu pomoglo, pa je 2004. ponovno odlučio spakirati kovčege.

– Završio sam fakultet koji je cijenjen, pa ga nisam želio "profućkati" i preživljavati iz dana u dan. Otišao sam raditi za nizozemsku kompaniju u Kinu – kaže Raoul. Potom je radio za nekoliko brodarskih kompanija, a otprije tri godine je u norveško-njemačkoj brodarskoj klasifikacijskoj kući za nadzor. Poslodavca otada nije promijenio, samo zemlju i brodogradilišta u kojima je radio. Sada je u Južnoj Koreji, u Hyundaijevu brodogradilištu u Ulsanu, najvećem na svijetu. Ondje je čak 100 tisuća zaposlenih, a ima i naših ljudi, koji su cijenjeni radnici.

Nepojmljivo prevariti državu

Korejci rade japanskim stilom, efikasnost je na najvišoj razini. I rade tako da nikome ne naštete, prije će se prodavač zabuniti na svoju nego na štetu kupca. Jako su kulturni, civilizirani, poštuju točnost; prevariti državu, to je za njih nepojmljivo. U svoju vladu imaju povjerenje jer donosi odluke u interesu svih – otkriva 54-godišnji Raoul.

U takvoj sredini, priznaje, lijepo je raditi i živjeti iako mu nedostaje obitelj. Oduševila ga je pristojnost stanovnika i poštovanje koje iskazuju starijima. Nema urlanja, psovanja, svi se smiju, duboko klanjaju za pozdrav. Zemlja je i prijateljski raspoložena prema strancima.

– Mi se prilagođavamo njihovoj kulturi i običajima, oni su, naravno, svjesni da je naša kultura drugačija, tako da ne zamjeraju "greške", više im je smiješno – govori Tramontana.

Neke su stvari jeftinije nego u Hrvatskoj, ali većina je ipak skuplja. Primjerice, jedna jabuka stoji 5,6 kuna, isto je s narančama, limunima, meso je skupo, kao i najmovi stanova i restorani za strance, ali su auti jeftini pa ih mijenjaju svake dvije-tri godine i na cesti nema starijih modela. Srednja je klasa izuzetno bogata, no i prosječna plaća radnika dovoljna je za ugodan život, a razlike nisu izražene – svi žive doista visokim standardom. Golf je, primjerice, jedan od najpopularnijih sportova i svatko si ga može priuštiti.

Šihta od devet do pet

– Za Hrvatsku kao da svi znaju. Mora se samo reći "Kruatija" jer, ako kažeš "Kroejša", pomisle na Rusiju, koju baš ne vole. Naš turizam reklamira se na TV-u, a kad se vrtjela ona sapunica koja se događa u Hrvatskoj, svi su "poludjeli" za "Kruatijom" – ističe Raoul te dodaje da mlađi za nas znaju i po Mirku Cro Copu, kojega obožavaju.

Plaćom je zadovoljan, a prema ugovoru, svi su mu troškovi pokriveni – stan, režije, telefoni, internet, benzin za auto, naravno Hyundai. No, Raoul više voli bicikl pa ga koristi i po brodogradilištu i za dolazak na posao. Do stana, a ondje su, kaže, svi gotovo jednaki njegovu od 140 "kvadrata", u neboderima, moderni i potpuno opremljeni, treba mu tek nekoliko minuta. Radi od 9 do 17 sati, u škveru i objeduje, a u slobodno vrijeme igra tenis, gleda hrvatske TV programe, obilazi grad, no u "điru" je više kad mu u posjet dođe obitelj.

– Korejci su nam ipak po nečemu slični, maheri su u "građenju mostova" za praznike pa njihove najdulje blagdane, Chusok (Dan zahvalnosti) i lunarnu Novu godinu, koji traju po pet dana, iskoristim, spojim sa slobodnim danima ili godišnjim i odem u Hrvatsku na tri tjedna. Put kući mi je četiri puta godišnje plaćen – kaže Tramontana.

>> Nismo pomišljali otići iz Hrvatske, no razočaranja su se gomilala

Komentara 86

CH
Challenger
20:26 06.01.2015.

Triba im poslati naše političare pa se ubrzo neće hvalisati svojom ekonomijom!!

BA
bajo2
20:23 06.01.2015.

suti tamo i uzivaj,upala ti kasika u med.jedi autove sta ce ti jabuke!

DU
Deleted user
21:55 06.01.2015.

Pošaljemo im par hadezeovaca i esdepovaca i oda cijela Južna koreja u bankrot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije