Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.11.2014. u 12:00

I u ratu i danas, i u Hrvatskoj, i u regiji, 
i u EU, i u svijetu, Vesna Pusić je lobist Srbije ustrajnije i odlučnije nego što je hrvatska ministrica vanjskih poslova

Beogradski su mediji prilično opširno i objektivno pisali o nedavnoj prijetnji hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će Hrvatska kao uvjet za ulazak u EU tražiti od Srbije suđenje najvećim ratnim zločincima. “To nam je dužnost”, rekao je Miljenić, “i nijedna hrvatska vlada ne može od toga odstupiti.

Srbija se mora držati određenih kriterija koji su bili postavljeni i nama. I reći nekome da Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA je potpuno neprihvatljivo.”Kažnjavanje odgovornih mora ići do “najvišeg vrha”, dodao je ministar. Izrazio je žaljenje što je umro general Kadijević a da mu nije suđeno, ali “ima i drugih koji trebaju biti dovedeni pred lice pravde”, a mi ćemo “na tome inzistirati sada i uvijek”. Ministar je zaključio: “Srbiji mora biti jasno da ih to čeka i što prije počnu za njih je bolje”.

Izvrijeđala ministra Miljenića

Opširnije i s mnogo više naklonosti beogradski su mediji izvještavali o stajalištima jednog drugog hrvatskog dužnosnika. Vjerojatno srdita zbog Miljenićeve oštrine, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je na samu obljetnicu pada Vukovara, kad se iznova podsjećalo da za Ovčaru i Škabrnju nitko nije odgovarao, kad se iznova podsjećalo kako Srbija nije preuzela nikakvu odgovornost za ratne užase, kad se podsjećalo na nestale o kojima Srbija šuti, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić praktički je očistila Srbiju od grijeha. Rekla je kako joj za ulazak u EU neće bit postavljen “nijedan novi, dodatni uvjet”, a “bilo koje bilateralne teme sposobni smo riješiti bilateralno”.

Izvrijeđala je ministra Miljenića rekavši kako “ne vidi u čemu bismo se imali slagati ili ne slagati”, što će reći – nekompetentni, nenadležni i marginalni ministar nema što o toj temi pričati. Dosad se pokazalo da hrvatski i srpski političari ne mogu ništa “bilateralno riješiti”, nijedan važni hrvatski zahtjev koji se odnosi na agresiju Srbija nije prihvatila, ili jest tako da se više ruga nego što “bilateralno rješava”. Vesna Pusić to dobro zna, i ona Srbiji želi omogućiti da bez vraćanja bilo kojeg agresorskog duga Hrvatskoj dobije hrvatsku potporu njezinu ulasku u EU. Koliko bi se ljudi iz obljetničke vukovarske kolone s njome složilo? Vjerojatno – nitko. A u cijeloj Hrvatskoj? Možda samo onih nekoliko posto koje HNS dobiva u anketama o potpori strankama. Samo tih nekoliko posto Vesna je Pusić imala na svojoj strani i kad je u vrijeme agresorskog ratnog klanja u Hrvatskoj u Zagrebu organizirala razgovor pomno probranih hrvatskih i srpskih intelektualaca na kojem se uglavnom govorilo o podjednakoj obostranoj krivnji za rat.

Pusić je lobist Srbije

Dakle, i u ratu i danas, i u Hrvatskoj, i u regiji, i u Europskoj uniji, i u cijelom svijetu, Vesna je Pusić lobist Srbije mnogo ustrajnije i odlučnije nego što je hrvatska ministrica vanjskih poslova. Ona pripada podugačkoj koloni iskupitelja Srbije, u kojoj su njezin brat Zoran (GOLJP), Vesna Teršelič (Documenta) i predstavnici mnogih drugih udruga, zatim podosta medija i novinara, koji od počeka velikosrpske agresije do danas, tobožnjim mirotvorstvom, optuživanjem “nacionalističkih vođa za ratne strahote”, izmišljanjem “dogovorenog rata”, sotoniziranjem ratnog političkog vodstva i Hrvatske vojske, pogotovo generala, inzistiranjem na procesuiranju hrvatskih “ratnih zločinaca”, slavljenjem Carle del Ponte, koju su članovi njezina vlastita tima optužili za odbacivanje optužnica protiv Kadijevića, Adžića i drugih, neskrivenim izrazima razočaranja zbog oslobađajuće presude Gotovini i Markaču i na druge načine čine sve kako bi što više ekskulpirali Srbiju.

Praktički se stavljajući na čelo te kolone, Vesna je Pusić valjda jedinstven primjer u svijetu, primjer ministrice vanjskih poslova koja na štetu svoje vlastite zemlje radi u korist agresora koji je tako reći do jučer protiv te zemlje vodio rat, a ratničke pokliče pred masama iz usta njezinih najvećih zločinaca s njezinih kultnih trgova slušamo i danas. Ako Srbija ima Vojislava Šešelja, i mi imamo Vesnu Pusić!

>>Šešelj divljao, a Pusić cijelih sedam dana – šutjela

>>Pusić protiv Miljenićeva uvjeta Srbiji na putu prema EU? 'Nijedan novi, dodatni uvjet'

>>Pusić Srbiji 'izražava sućut', Josipović smatra da treba upozoriti Haag

Komentara 33

IN
inside222
12:51 21.11.2014.

Kako neće kritizirati! Svi smo upoznati sa likom i djelom njenog brata Zorana, ali manje je poznata stvar da je njezin stric, Grga Budislav Anđelinović naredio gušenje pobune hrvatskih vojnika 05.12.1918.(tzv. prosinačke žrtve) kada je ubijeno 4 civila i 10 hrvatskih vojnika na današnjem Trgu bana Jelačića. Kada su ga zastupnici u skupštini tražili da se izjasni o svom činu rekao je:"Gospodo, ja sam po svojoj dužnosti smatrao da trebam prvi da počnem, smatrao sam da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama, koje mi predbacuju gospoda od Hrvata, ponosim". Na temelju toga je dobio visoke vojne počasti i stan u Beogradu. Druga manje poznata činjenica je da je njen djed Danko Anđelinović bio bliski suradnik četničkog vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, kojega je osobno Draža Mihailović imenovao komandantom svih četničkih snaga u Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Zapadnoj Bosni, odnosno na području talijanske okupacijske zone u NDH. Sad vidite tko nam vodi vanjsku politiku, ali to neće biti na državnoj televiziji..

DE
dečkizbregov
12:46 21.11.2014.

Strašno, ubrzo dolaze izbori... Pamet u glavu nikad više SDP, dao sam im glas nikad više, a ova Vesna Pusić, strašno.... Glasam za Kolindu jer valjda zaslužujemo nekoga tko voli ovaj pošteni i nepravedno napadani narod.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:32 21.11.2014.

Vesnica bi imala jezičinu kada bi se ustaški skupovi odvijali po Hrvatskoj, ali za četničke po Srbiji koji još prijete Hrvatskoj joj ne smetaju, čak su i simpatični..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije