Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza odluke o napuštanju HNS-a

Je li velika istraga u Švicarskoj navela Mamića na kapitulaciju

Zdravko Mamić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
26.07.2016.
u 22:40

Švicarsko tužiteljstvo češlja poslove Zdravka Mamića te on sada ne može sazvati konferenciju i reći da je žrtva političkog progona

U maniri bivšeg premijera Ive Sanadera koji je 2009. nenadano dao ostavku riječima: “Ja sam svoju dionicu odradio”, i Zdravko Mamić poprilično nenadano jučer je priopćio javnosti da je i on svoju dionicu odradio, odnosno da odstupa s mjesta dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Učinio je to na za sebe također nesvojstven način – nije održao još jednu izvanrednu konferenciju za novinare, već je na stranicama HNS-a objavio pisano priopćenje. Kao razlog povlačenja Mamić je naveo svoju privatnu situaciju kojoj će se, kako je napisao, sada posvetiti.

Ozbiljni problemi

Što to znači, Mamić koji će bez sumnje i dalje iz sjene ostati alfa i omega hrvatskog nogometa, kao što je alfa i omega Dinama, bez obzira na to što je u klubu od veljače samo “savjetnik”, nije objasnio. Tek je napisao kako više ne “želi biti razlog zbog kojeg će pojedinci umanjivati uspjehe mojih kolega iz HNS-a i Dinama...” No priča s Mamićevim odlaskom iz HNS-a nije jednoznačna i prije će biti da je “od ljudi iz sustava”, na koje se prošlog tjedna pozivao, dobio mig da se na neki način makne s isturene na pričuvnu poziciju.

Naime, Mamić je vjerojatno postao svjestan da je u ozbiljnim pravnim problemima jer istragu protiv njega, zbog izvlačenja novca iz Dinama i poslovanja preko offshore tvrtki, ne vodi samo USKOK već i švicarsko tužiteljstvo. Ta se informacija pojavila prije mjesec dana, kada su se švicarske novine Neue Luzerner Zeitung pozabavile, kako su ga one nazvale, klanom Mamić i njegovim poslovanjem. Priča se zakotrljala početkom godine kada je USKOK otvorio drugu istragu protiv Zdravka, Zorana i Marija Mamića, Damira Vrbanovića te Sandra Stipančića i Igora Krote. Istraga je u međuvremenu proširena i na Nikkyja Vuksana, a svi se sumnjiče za izvlačenje dodatnih 80 milijuna kuna preko offshore tvrtki u Švicarskoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Belizeu...

Kao i uvijek u takvim situacijama, USKOK je preko međunarodne pravne pomoći tražio podatke o tim tvrtkama i njihovu poslovanju, a Švicarci su odlučili ne samo eventualno dostaviti tražene podatke nego i otvoriti svoju istragu jer je jedna od tvrtki sumnjivih USKOK-u registrirana u Alpnachu. Da se ta istraga provodi, švicarskim novinama potvrdilo je tužiteljstvo u Obwaldenu navevši da će u srpnju biti ispitani svjedoci te da bi cijela istraga mogla biti okončana do kolovoza. Iako je nakon objave te informacije u hrvatskim medijima, Jadranka Sloković, braniteljica Zdravka Mamića, kazala da oni o pokretanju istrage protiv Mamića u Švicarskoj ništa ne znaju, zanimljivo je da je Mamić, slučajno ili namjerno, prošli tjedan spomenuo i da je bio u – Švicarskoj. Zašto je bio u Švicarskoj, nije objasnio, no nije nemoguće da je tamo otišao na poziv švicarskog tužiteljstva. Je li tome tako, praktički je nemoguće provjeriti jer se ni Mamić ni USKOK o tome ne izjašnjavaju. No švicarska istraga znatno komplicira Mamićevu pravnu situaciju jer nju zasigurno ne može osporavati istom argumentacijom koju koristi kada se “obračunava” s navodima USKOK-a, odnosno kada tvrdi da je sa svojom obitelji žrtva političkog progona.

Neprimjereni kontakti

Osim švicarske istrage, razlog za Mamićevo nenadano povlačenje iz HNS-a može biti i sve ono što je prošli tjedan javno izgovorio u jednosatnom monologu pred novinarima. Braneći se od medijskih tvrdnji u kojima se prepoznao iako mu nitko nije naveo ime, da je on ”moćan Hrvat koji stoji iza pokušaja atentata na glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana”, Mamić je kazao mnoge stvari, kojima je razotkrio suspektnu umreženost društvenih elita. Stvari koje je rekao – počevši da zna koji sudac potpisuje tajne naloge za tajno praćenje i prisluškivanje, da zna da je pod prismotrom SOA-e, da pije kavu s bivšim glavnim ravnateljem policije, da poznaje predsjednike svih županijskih sudova u zemlji te da je organizirao ručak predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović – blago rečeno nepojmljive su u iole uređenom društvu. Jer Mamić je osoba koja je i optužena i osumnjičena za korupciju ozbiljnih razmjera i kao takav ne bi smio biti netko koga se viđa u društvu glavnog ravnatelja policije ili, još gore, predsjednice države.

Osim toga, Mamić se narugao cijelom represivnom aparatu priznavši da ima “ljude u sustavu” koji mu javljaju što taj isti sustav radi protiv njega. U normalnim i uređenim društvima ono što je izjavio dovelo bi do toga da se njegovi navode istraže, odnosno da se utvrdi tko je, ako jest, kršio zakon. To se za sada, koliko je poznato, nije dogodilo niti je itko od prozvanih u Mamićevu monologu demantirao navedeno. No ako se mjerodavne institucije ipak odluče pozabaviti tim navodima, u pravnim problemima mogao bi se naći ne samo Mamić nego i svi koje je spomenuo. Pitanje je samo zna li Mamić da su ili će njegove riječi dovesti do novog potresa, zbog čega se naprasno odlučio povući iz HNS-a ili mu je to sugerirao netko od prozvanih, naživciran činjenicom da je Mamić javno govorio o nečemu o čemu nije trebao.    

>>Analiza istupa Zdravka Mamića – Priznao da 'ima veze u sustavu'

Komentara 143

MA
maki57
23:38 26.07.2016.

Raspisala se crvena gamad

MI
misho32
23:13 26.07.2016.

koje vi bljezgarije pišete , pa u Hrvatsoj nema nekih ozbiljnih novina , sve je to žuta štampa koja je izgubila svaku vjerodostojnost. To kako mediji progone tog Mamića je izgubilo svaku mjeru. A progoni ga se kao zvijer jerr je navodno pokrao Dinamo , koji nonses kojeg li apsurda , optužuje se čovjeka koji je stvorio ovaj Dinamo i koji je najzaslužniji za reprezentaciju.

BL
Blatina19
23:35 26.07.2016.

Haha vl nastavlja sa progonom mamica. Sramota za novinarstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije