Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIO JE BIVŠI DEČKO

Je li sustav mogao spriječiti ubojstvo trudne 18-godišnjakinje?

ubojstvo
Foto: Elvis Sprečić
1/8
24.02.2017.
u 09:09

Kriminalist Željko Cvrtila rekao je da je bilo elemenata da se mladiću odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela

Je li policija mogla spriječiti ubojstvo 18-godišnje Kristine Krupljan, za koje je osumnjičen njezin bivši dečko David Komšić? Kako se moglo dogoditi da nakon fizičkog napada i demoliranja automobila žrtve prije tri mjeseca krivci za taj napad odšeću iz policije? Bile su to teme jučerašnjeg Otvorenog na HTV-u, čiji su se gosti složili da propust postoji.

Kriminalist Željko Cvrtila rekao je da je u ovom slučaju potpuno jasno da je mladić i ranije bio prijavljen tri-četiri puta te smatra da je bilo elemenata da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. 

– Zašto nije DORH djelovao, to je pitanje. Zašto ga je sudac pustio, to je isto pitanje – rekao je Cvrtila. Bivši policajac pojasnio je kako to izgleda na terenu. 

– Vi imate dvije strane dvije priče. Nema kamera. Ako nije bio nasilja, onda se zbog prekršaja protiv javnog reda i mira najčešće prijavljuju obje osobe i daje se sudu da donese konačnu odluku – rekao je. Pojasnio je kako tada sud može kazniti i jednog i drugog, oboje ili nikoga.

– To je na sucu. Na policiji je samo da opiše što je zatekla na terenu. Druga je situacija kada se nanesu ozljede. Tada se zaključuje da je netko bio nasilan i tada se ide s kaznenom prijavom protiv napadača – rekao je Cvrtila.

Sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Peto Kujundžić na to je dodala kako bi policija na terenu morala napraviti cijelu genezu slučaja, a ne izdvojiti samo situaciju koju je zatekla. U suprotnom je sud nemoćan.

– Ako je bilo nasilnih ponašanja ili napada na djevojku, trebao je DORH izdati prijedlog za istražni zatvor. Ni jedan sudac ne može postupati bez prijedloga. U njemu treba objasniti zašto treba taj zahtjev, je li to zbog opasnosti od ponavljanja djela. Ja ne znam tko je zakazao. Je li trebalo u ovom slučaju tako postupiti, po mojem mišljenju jest, pogotovo zato što majka govori da je postojao niz kaznenih prijava protiv iste osobe, a žrtva je bila ista. Tu je bio kontinuitet i tada je DORH trebao postupiti – rekla je Peto Kujundžić, koja je istaknula i kako su prijave koje sudu dostavlja DORH često nepripremljene, što sucima otežava rad.

Psihologinja iz Ženske sobe Maja Mamula rekla je da statistika u svijetu i Hrvatskoj pokazuje da je u gotovo 80 posto slučajeva ubojstva prethodilo nasilje. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da posljednjih godina bilježimo trend brutalizacije te kako su institucije preblage u kažnjavanju. Na pitanje tko je kriv, odgovorila je da su svi podjednako krivi. 

– Pravosudni sustav i Državno odvjetništvo, a i sami prekršajni i kazneni sudovi, čini mi se, provode jednu blagu politiku kažnjavanja primarnih počinitelja kada je riječ o nasilju – rekla je Ljubičić.

>> Novi detalji stravičnog ubojstva u Zagrebu. Majka ubijene: Bila je trudna

Komentara 13

RI
rikavac
09:33 24.02.2017.

Policija je trebala samo pratit njegove objave na drustvenim mrezama koje su sad naravno izbrisane sve ,a prije je se moglo vidjet i da je vozao bez vozacke dozvole ,da je konzumirao marihuanu tijekom voznje gdje je slikao i objavljivao,pa na nepotnatim lokacijama slikao kesice Heroina i pijancenja i konzumiranja.U svakom slucaju je mali za pritvora od 30 godina bez pomilovanja. Policija je ima podeblji dosije o kretenu ali nije nista poduzimala jer zivimo u takvoj drzavi gdje para vrti gdje burgija nemoze.Sad kad je se desilo sve je kasno ugasen jedan mladi zivot.

Avatar Sokol
Sokol
09:22 24.02.2017.

Problem je što taj mladić nema grižnju savjesti i ako ga se pusti opet će ponoviti nešto slično

Avatar Orlando!
Orlando!
09:51 24.02.2017.

Nema razloga za brisanje istine i konstantno zavaravanje običnog naroda; ponavljam; Kad su to kod nas u pritvor išli sinovi bogataša i moćnika !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije