Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.05.2015. u 12:00

Je li Karamarko pišući Milanoviću bio iskreno naivan za opće dobro ili je, naprotiv, pokušao efektno iskoristiti slabosti protivnika i frustracije nacije?

Pismo predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću već je samo po sebi dovoljno šokantno, a još k tomu njegova glavna poruka nije poziv na podnošenje ostavke, nego na dijalog! Zar Karamarko uistinu želi da prestanu ideološke podjele? Kako li je to pitanje tek zvonilo u glavama esdepeovaca. Stoga ne čudi da se u SDP-u nisu snašli, već su stazićevski svadljivo, ali konspirativno se krijući iza "sugovornika iz SDP-a", neprilično za vladajuću stranku odgovorili Karamarku koristeći se otrcanim i zajedljivim stilskim figurama koje kao da su ukradene nekom od anonimnih internetskih komentatora.

Kakve veze ima mercedes, bez obzira na to je li riječ o jednokratnoj Karamarkovoj vožnji ili dugoročnoj sklonosti, s pismom oporbenog čelnika osim ako ono nije istim mercedesom dopremljeno u središnjicu SDP-a? Moguće je da je Karamarko bio u sukobu interesa ili (ne)izravno prekršio zakon vozeći automobil svoje partnerice, ali politički je licemjerno da upravo esdepeovci toliko na tomu inzistiraju s obzirom na sve automobilske i avionske afere te sukobe interesa njihovih ministara. To je jednako politički licemjerno kao kad bivši ministri iz Sanaderove vlade, a osobito Ivan Šuker, prigovaraju isključivo aktualnim ministrima za gospodarsku propast. Što bi tek onda "sugovornici iz SDP-a" otpuštenih kočnica svojedobno rekli ministru Siniši Vargi koji se u državnom, a ne u "audiju" partnerice, vozio na skijanje u Italiju, naplativši poreznim obveznicima i trošak vozača. Uzgred, ako to nije bio sukob interesa, jer nikad nije pokrenut službeni postupak, može li onda Karamarkov postupak biti i formalni sukob interesa, a ne samo nesmotreni potez lidera koji obećava dolinu suza?

U svakom slučaju reakcija anonimnih esdepeovaca govori da je naivan bio Tomislav Karamarko očekujući da će njegovo pismo nešto promijeniti. Osim ako on baš takvu reakciju nije i priželjkivao. Jer onaj tko danas odbija makar i fingirani poziv na dijalog, s obzirom na okolnosti i zasićenost nacije svekolikim podjelama, gubitnik je u očima onih koji očekuju promjenu ustaljenih obrazaca ponašanja. Je li Karamarko imao ikakva razloga povjerovati da bi Zoran Milanović kakvog ga znamo, nakon što je odbio poziv na dijalog predsjednice države, a i nakon što mjesecima nije razgovarao ni s ministrom u svojoj Vladi ili s istaknutim članovima svoje stranke, mogao prihvatiti njegov poziv? K tomu, poziv na razgovor o nepomirljivim ideološkim temama oko kojih bi trebali pokušati postići barem minimalnu suglasnost. Oko čega? Tita, Bleiburga... Pa Milanović i njegova vlada, nerijetko i na vlastitu štetu, nisu znali voditi dijalog ni s državnim institucijama s kojima su morali voditi dijalog, zakoni i projekti padali su im ponajviše upravo zbog toga što nisu znali voditi dijalog s građanima i zainteresiranom javnošću, pa otkud onda pravo Karamarku da se nada kako se prema njemu neće ponašati kao vlast!?

Je li Karamarko uistinu bio tako iskreno naivan za opće dobro ili je naprotiv pokušao efektno iskoristiti slabosti protivnika i frustracije nacije? Što nam u tom smislu govori činjenica kako smo za pismo Zoranu Milanoviću doznali prije nego je i on sam za njega doznao te da svi znamo njegov sadržaj, a da još uvijek ne znamo je li ga pročitao onaj na koga je bilo naslovljeno. Je li to stvarno bilo pismo za šefa SDP-a ili zapravo priopćenje za javnost? I što nam to govori o još četiri godine u Hrvatskoj?

>>Karamarko Milanoviću napisao pismo i pozvao ga na razgovor

>>Pročitajte pismo! Što je Karamarko zapravo napisao Milanoviću

Komentara 81

ST
stefj
12:39 26.05.2015.

He, he partijska medijska mašinerija radi svoje... Kada su u SDP-u shvatili da odbijanje prijedloga i izrugivanje može biti štetno, odmah su angažirali novinare i urednike da krenu u saniranje štete i izokretanje činjenica. Pismo s pozivom na minimalni kompromis se ne može usporediti niti s debatom niti se može smatrati provokacijom... SDP je odlučio produbiti atmosferu konflikta i straha, jednostavno su procijenili da nema drugog načina da prikupe glasove. Devastacija i sukob uvijek su bili najjači aduti SDP-a, konstrukcija i demokracija nikada za njih nisu bili opcija.

Avatar mirica19
mirica19
12:10 26.05.2015.

Samo mi imamo premjera koji si može dopustiti ovako bahato ponašnje. Jedva čekam da mu ta fotelja izmakne!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:11 26.05.2015.

Karamarko je budući premijer... To je svima jasno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije