Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2017. u 18:02

Čija je taktika bila bolja, HDZ-ova ili Mostova, zbrajat će se nakon lokalnih izbora

Vrh Vlade i HDZ-a na pripremu lex Agrokor i operaciju stabilizacije gospodarskog sustava zbog mogućeg bankrota Agrokora potrošio je dva mjeseca. Tako tvrde izvori iz vodstva HDZ-a, priznajući da su pritom neke druge stvari bile u drugom planu.

Najviše strukture Vlade i HDZ-a na slučaju Agrokor radile su iza zavjese, i iako su na eskalaciju krize, po tim tvrdnjama, bile spremne i prije nego što je poslovni krah objelodanjen u medijima, ipak ni u HDZ-u, a vjerojatno ni u Mostu, nisu računali da će im baš prije lokalnih izbora eksplodirati priča s posrnulim koncernom. Osim što je šef HDZ-a i premijer Plenković političku odgovornost za uspjeh restrukturiranja Agrokora vezao uz Vladu, posebice uza sebe, imenovanjem državne izvanredne uprave u koncernu, u pozadini te političko-poslovne borbe vodi se i politički rat između HDZ-a i Mosta.

Svemu, naravno, pridonose lokalni izbori, zbog kojih se Most ponaša angažirano-aktivistički i bez ustezanja podiže kaznene prijave, najavljuje istrage pa gotovo i uhićenje omraženoga gazde. U vodstvu HDZ-a takvo ponašanje Mosta uspoređuju s ponašanjem Živog zida. A premijer Plenković, baš kao i njegova europska politička obitelj, prezire populizam kao najniži i najopasniji oblik političkog djelovanja. Ako su odnosi HDZ-a i Mosta došli do razine da im je retorika partnera u Vladi na razini Živog zida, onda politički brak HDZ-a i Mosta ima priličnih problema.

U HDZ-u uvjeravaju da se i pod cijenu gubitka pokojeg glasa na izborima neće upuštati u takav populizam, ali smatraju da će birači honorirati njihovo, kako kažu, odgovorno ponašanje. I premda su građani lex Agrokor, barem u početku, percipirali kao spašavanje Ivice Todorića, čega su svjesni i u HDZ-u (i što bi HDZ-u mogao biti najveći teret na izborima), ipak smatraju da će se ubrzo ta percepcija potpuno promijeniti.

HDZ će u kampanji igrati na pomalo dosadnu, ali racionalu kartu odgovornosti, a čija je taktika bila bolja – živozidaška Mostova ili HDZ-ova – zbrajat će se nakon lokalnih izbora.  

>> Petrov odbio Plenkovićeve kritike: Istrage moraju ići dalje

>> 'Most je stao iza Ramljaka. Nikome neću dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe'    

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:18 13.04.2017.

Vrhunac gramatike, "brak je u problemu". Diploma fakulteta političkih znanosti, smjer novinarstvo. Vidi se.

AM
AMD------------------------
18:29 13.04.2017.

od kuda vam ovo ? namjere,zelje sto ? ili bolje sta ?

ST
stefkisela
18:30 13.04.2017.

ne vidim nikakvih problema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije