Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.03.2015. u 09:49

Milanović kao mozak Vlade još je tu, iako ona ima nova pluća, srce, ruke, noge i još izvjesne dijelove, koje nije pristojno spominjati

Smjenom ministrice kulture Zlatar Violić, vlada premijera Milanovića ostala je bez devetog člana nasmiješenog sastava koji je trijumfalno i uz puno lijepih obećanja prezentiran javnosti prije nešto više od tri godine. Broj otpadnika je golem, pogotovo ako se uzme u obzir da je vladajuća koalicija ostala ista, dakle, članovi Vlade odlazili su iz individualnih razloga, a ne zbog eventualnih pucanja ili preslagivanja vladajuće koalicije. Vrlo vjerojatno je da ćemo na kraju mandata Kukuriku vlade imati rekordan broj odlazaka, koji neće biti lako nadmašiti.

Ministri su odlazili iz različitih razloga. Od čudne, nikad do kraja razjašnjene abdikacije Zlatka Komadine s mjesta ministra pomorstva, prometa i infrastrukture preko Mimičina odlaska na unosniji europski posao pa sve do klasičnih korupcijskih i nepotističkih afera kod niza kasnijih odlazaka. Vlada je danas bitno drugačija od početne jer su otpali neki ključni kotači – prije svega "prvi potpredsjednik" i ministar gospodarstva Čačić radi izazivanja fatalne prometne nesreće i ministar financija Linić radi afere, za koju se ispostavilo da to baš i nije.

Otišao je, uz opće olakšanje, i javno najeksponiraniji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je bio potpuno nekompetentan za poziciju koju je obnašao i koji je u vrijeme ministrovanja bio ključni generator ideoloških konflikata u hrvatskom društvu. Nejasno je zašto je uopće i postavljen na čelo tako strateški važnog i složenog resora. Za to što je svojedobno bio dobar oporbeni bukač u Saboru moglo ga se nagraditi i na neki drugi način, a ne preko glava svih nas. Nakon Jovanovićeva odlaska imao se dojam da je pola problema u društvu nestalo.

Za razliku od odlaska Jovanovića, koji je ostao odan partijskoj vrhuški, što je dokazao posebno revnim cipelarenjem posrnulog Linića, odlasci nekih drugih uzrokovali su važne političke razvode, poput smjene ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, koja je osnovala vlastitu stranku, a dijelom i ministra zdravlja Rajka Ostojića, u čijem mandatu se toliko brinulo za zdravlje nacije da su se nabavljali aparati, poput ECMO uređaja, višestruko preko potrebe, pa se možemo barem u nečemu pohvaliti da smo 300% jači od Njemačke. Drugi Ostojić, ministar turizma Veljko, otišao je radi afere sa zemljištem. Zadnji slučaj ministrice kulture koja je otišla zbog mučne afere podizanja gotovine sa službene kartice, stoga više nikoga i ne čudi. Budu li izbori u redovnom roku, statistika kaže da možemo očekivati još dva-tri odlaska iz Vlade.

Kad se zbroji ne samo broj otpadnika iz Vlade nego i njihova težina, prije svega veznog reda Čačić - Linić, ali i resora zdravstvo - školstvo - kultura - znanost - turizam - promet, legitimno je upitati se je li ovo ista ona vlada koja je preuzela vlast prije tri godine? Kada se postavlja pitanje o najvažnijem organu ljudskog tijela i središtu osobnosti, glavni argument za mozak je da je to jedini vitalni organ koji se ne može presaditi. Milanović kao mozak Vlade još je tu, iako ona ima nova pluća, srce, ruke, noge i još izvjesne dijelove, koje nije pristojno spominjati. Dakle, ako je suditi po glavi, to je još uvijek ista vlada.

Hoće li smjene ministara ostati samo na ovome ili treba vjerovati ad hoc statistici i očekivati ih do kraja godine još? Bi li premijer trebao amputirati ministarske organe svoje vlade tek kad zakažu ili možda neke maknuti i preventivno? Svjetska javnost u međuvremenu prati samo amputacije koje obavlja Angelina Jolie ne bi li smanjila rizik od dobivanja tumora.

Po toj logici ispada: što manje organa imamo, manje je i potencijalnih problema. U očajničkoj, sizifovskoj borbi protiv starenja i smrtnosti, mozak grozničavo trapi tijelo, uklanja ili zamjenjuje problematične dijelove tijela. Možda bi, shodno toj logici, kako bi izbjegla fatalni kraj Vlade, tj. gubitak vlasti, njezina glava trebala poput Angeline procjenjivati rizik pa neke ministre mijenjati ili čak dokidati ministarstva unaprijed, i prije nego što se visoko postavljena ljestvica o kojoj je svojevremeno govorio premijer do sada nije odnosila na rezultate, već na "poštenje".

Nitko nije otišao zbog nedostatka rezultata ili problema koje je izazvao u svom resoru. "Mi smo nesposobni i izazivamo konflikte, ali smo barem pošteni", mogao bi biti moto preostalog, neočerupanog dijela Vlade. Ostaju stoga u njoj i neki, do sada "pošteni", ali društveno razorno štetni udovi poput ministra branitelja Predraga Matića.

Koliko god štete napravio i koliko god se nekompetentan pokazao za upravljanje takvim složenim sustavom i rad s osjetljivom populacijom, s kojom je došao u nerazrješiv konflikt, Matić neće biti smijenjen. Znajući za Milanovićevu legendarnu tvrdoglavost, koja se pozitivno može tumačiti i kao lojalnost suradnicima, što se pokazalo npr. u slučaju Čačića uz kojeg je, na vlastitu političku štetu, ostao i onda kada su mu svi HNS-ovci okrenuli leđa, premijer neće ni pod kakvim vanjskim pritiskom smijeniti Matića. Upravo zato je ministar branitelja sam trebao dati ostavku. Ovako svakim danom ostanka na ministarskom mjestu produbljuje konflikt, čini golemu štetu i šefu i partiji, ali mu ne pada na pamet dati ostavku, iako zna da će ionako uskoro odletjeti.

No što je s drugom stranom? Bi li bilo normalno očekivati da, uz ovako nesposobnu Vladu, najveći oporbeni blok već sad ponudi vladu u sjeni, tj. da pokaže javnosti kako za svaki resor ima sposobniju, iskusniju, stručniju osobu? Kao što se pred velike utakmice u sportskoj rubrici novina paralelno prikažu nogometne ekipe pa se boduju i uspoređuju golman s golmanom, lijevi bočni s lijevim bočnim i tako do kraja, zašto HDZ s partnerima ne pokaže da ima bolja rješenja od Marasa, Hajdaša, Zmajlovića i ostatka Kukuriku dream teama? Zlobnici tvrde da javnosti nije prezentirana vlada u sjeni jer je vrh HDZ-a svako ministarsko mjesto obećao barem petorici ljudi, držeći tako što širu strukturu uza se. Nadajmo se da nije tako i da će nas uskoro ugodno iznenaditi.

>>'HDZ je apsolutni pobjednik, pozivam Milanovića da raspiše prijevremene izbore'

>>U prosjeku svaka četiri mjeseca jedna ostavka

Komentara 19

HA
happyshack92
09:56 27.03.2015.

"Milanović kao mozak Vlade još je tu, iako ona ima nova pluća, srce, ruke, noge i još izvjesne dijelove, koje nije pristojno spominjati"... hahahaha

Avatar deziderij
deziderij
10:07 27.03.2015.

Vođa je isti i dalje nesposoban s tim de se okružio s još nesposobnijima od onih koje je imao na početku. Arogantni, prepotentni i narcisoidni tipovi ne vole one koji su pametniji i sposobniji od njih osobno a obožavaju poslušnikee i uvlakače u svoju logistiku.

Avatar Abcda
Abcda
11:46 27.03.2015.

Nino je genijalac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije