Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.01.2015. u 12:00

Nije li stalno naglašavanje razlike između “nas” i “njih” psihološka priprema za te predizborne predstave?

Piše se da Zoran Milanović sprema prodaju Hrvatske elektroprivrede građanima te da je to, uz smanjen porez i veće plaće određenih kategorija djelatnika, uz zamrzavanje tečaja franka i još neka sitna podmićivanja naroda i javnosti, predizborni potez kojim očajnički nastoji nadoknaditi neuspjehe svoje vlade. Vjerojatno će građane nastojati pridobiti još nekim sličnim odlukama, što i ne bi bilo loše, ali Bože te sačuvaj svega onoga na što bi taj čovjek mogao biti spreman u želji da ostane na vlasti i poslije idućih izbora.

Premda nitko njegov rad u diplomaciji prije uspona u SDP-u nije smatrao neuspješnim, on sam rekao je da je u diplomaciji propao. To znači – za mene je propast sve što nije vrhunac moći u određenom poslu. Zato se, prilično kasno, s obzirom na to da je u diplomaciji bio zahvaljujući HDZ-u, u 30. godini upisao u SDP u kojem je pošto-poto htio zauzeti čelno mjesto, što je i uspio. Doskora je otpisao sve koji su mu bili protukandidati na stranačkim izborima, a jednoga od njih, Milana Bandića, kad je ovaj već davno izbačen iz stranke, dao je uhititi.

Svoju despotsku narav pokazao je otpisavši ili poluotpisavši i podosta drugih SDP-ovih značajnika, od kojih su se neki, poput Linića, činili nedodirljivima.Zbog toga i zbog svekolike svoje politike koja je zemlju dovela do gospodarske katastrofe, nezapamćenog siromaštva i nezaposlenosti te dužničkog ropstva, postao je najomraženiji političar u zemlji. Ali omraženost ne otupljuje niti oslabljuje ambicije, dapače, oštri ih i pojačava. Ako su bili imalo inteligentni, komunistički diktatori poput Ceausescua znali su da ih građani ne vole, no uzvraćali su im još nesnosnijom samovoljom i još okrutnijim učvršćivanjem svoje političke vječnosti. Slične naume ima i Milanović. Njegovo ustrajno pokazivanje nepoštovanja prema političkom protivniku, koje se vidjelo i u izostanku čestitke Kolindi Grabar-Kitarović, a vidi se i u svakoj prigodi koju može iskoristiti da HDZ nazove zločinačkom organizacijom, moglo bi, kako se izbori približavaju, biti popraćeno spektaklima mnogo većim od zamrzavanja tečaja franka i prodaje HEP-a građanima.

Ako je u anketama dvije trećine građana smatralo da je uhićenje Bandića bilo političko i ako su ga tako doživjeli i mnogi mediji, novinari i komentatori, onda bi takvih uhićenja moglo biti i u idućim mjesecima, kada su mu, kako zacijelo misli, i mnogo potrebnija. Nije li stalno naglašavanje razlike između “nas” i “njih” psihološka priprema za te predizborne predstave? U toj podjeli “mi” smo uvijek nevini i pošteni, premda su kukurikavci imali cio niz afera, premda su uhićivani i procesuirani, premda nema nijednog ministra koji nije bio u sukobu interesa, premda su na nekim izborima, kao u Vukovaru, otvoreno podupirali kandidate, kao Željka Sabu, kojima traje suđenje zbog korupcije, i premda i lijevi komentatori tvrde kako je Milanovićevo kadroviranje maksimalno privatizirano i stranačko. A “oni” su uvijek kriminalci.

U normalnim okolnostima i prema rezultatima anketa koje su ljevici, što se vidjelo na predsjedničkim izborima, jako sklone, Milanović nema ama baš nikakve šanse da se održi na vlasti. On vrlo dobro zna – ako vlast izgubi, on je potpuni politički mrtvac, a i gdje bi se, kao propali diplomat, propali političar, posvađen sa svima, mogao profesionalno skrasiti sa svojom diplomom pravnika, kad kao pravnik nikad nije radio? Stoga bi cijele ove godine Hrvatska mogla biti žrtva Milanovićeva političkog spašavanja samoga sebe, žrtva ambicija jednog pojedinca koje je učinio ama baš sve da mu te ambicije propadnu i koji bi mogao učiniti ama baš sve da u njima uspije. U tom sljepilu on ne zna što su posljedice takve iracionalne težnje, što su zajednica i nacionalni interesi koje bi mogao ugroziti, što su ljudski obziri prema drugima. U sličnom sljepilu to nije znao ni Ivo Sanader pa su mu stavljene iste one lisičine na ruke koje je on bio stavio na ruke cijele zemlje. Nema što, dobio je dostojnog nasljednika.

Komentara 66

EL
EliteTeam2015
12:08 30.01.2015.

sve je uzalud,,,nitko pametan im vise ne vijeruje,,,,4 godine se glupiraju podmetaju spletkare a hrvatska tone kao titanik,,,a njih sada tek uhvatila panika od gubitka vlasti,,,i naravno da ce sve uraditi da bi ostali na vlasti a to znaci biti ce podmetanja spletkarenja ponizavanja,,,kao i do sada naravno ali samo do izbora a onda ,,,,adiooooo

BI
bigstar
12:34 30.01.2015.

Oni su toliko nesposobni da ne znaju ni uhitit kako treba.Najbolji primjer je uhicenje Bandica,zbog "kriminalnih radnji" kakvih Milanovic,Varga i ekipa rade na dnevnoj bazi i puno gore...Sve ce im se to obit o glavu,samo oni nikako da shvate...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:13 30.01.2015.

Zoka na fotografiji naručuje litru i vodu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije