Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.08.2014. u 14:36

Vijeće za obranu predsjednik saziva tek treći put u 5 godina. Valjda će ga bolje brifirati nego za posjeta zrako-plovnoj 
bazi HRZ-a na Plesu

Gotovo mjesec dana nakon pada MiG-a 21 HRZ-a na Pantovčaku će se u ponedjeljak napokon održati sjednica Vijeća za obranu kojoj će predsjedati vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga Ivo Josipović.

Članovi Vijeća, formacijski prema funkcijama to su još: predsjednik Sabora RH Josip Leko, premijer Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, MVP Vesna Pusić, ministar financija Boris Lalovac, načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić, predsjednik saborskog odbora za obranu Tomislav Ivić (HDZ) i savjetnik predsjednika RH za obranu Zlatko Gareljić.

Kada je MiG pao, Josipović je hitro reagirao premda su ga iz HDZ-a kritizirali da je svejedno spor jer ne saziva Vijeće odmah nakon nesreće. Slijedi rasprava o budućnosti borbenog dijela našeg zrakoplovstva, a aljkav i loš remont MiG-ova u toj raspravi slabi one koji se zalažu za održanje eskadrile. Josipović se odmah izjasnio za opstanak lovaca, čak je najavio i da će pozvati i predsjednike drugih stranaka (čitaj: Karamarka) prije Vijeća za obranu.

To se, međutim, nije dogodilo. Zanimljivo je i da sudionici sjednice Vijeća za obranu nisu uz poziv dobili i dnevni red. No očekuje se da će teme biti – summit NATO-a u Wallesu, stanje u HRZ (MiG-ovi) i vojni proračun. U svojih gotovo pet godina mandata Josipović je dosad sazvao samo dvije sjednice Vijeća za obranu. U listopadu 2010. zaključak je bio da se u roku od 60 dana razmotri mogućnost obnove borbenih zrakoplova MiG 21. No tek se sredinom 2013. krenulo u realizaciju.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Druga sjednica održana je u srpnju 2013. Opet se razgovaralo o MiG-ovima, dovršetku priče s opremanjem Patria 8x8 oklopnih vozila, ophodnim brodovima te dovršetku strateških dokumenata o dugoročnom razvoju Oružanih snaga. Sve u svemu – jako tanko, ništa ostvareno.

Obrana sigurno nije bila u fokusu ni vlade J. Kosor ni one Z. Milanovića. Naprotiv, u zadnje tri godine vojska je izgubila gotovo četvrtinu proračuna. Rezultati su – raspadajući... a Hrvatska se pred NATO-om obvezala ostvariti čak 51 cilj (zadatak)!?

Usto NATO šalje upute o – povećanju vojnog proračuna. Jer Europa se uspavala i jako oslabila svoju obranu. Valja se stoga nadati da će sjednica Vijeća za obranu biti kvalitetno pripremljena. A ne kao obilazak vrhovnog zapovjednika Josipovića zrakoplovne baze na Plesu prošlog ponedjeljka.

Tad su novinarima pokazali hangare s MiG-ovima (na njih sedam obavljaju popravke i provjere). Premda je bilo predviđeno, novinarima nisu pokazali i dežurni par lovaca na stajanci na Plesu. Poslije se doznalo da je par MiG-ova, zaduženih za air policing, obišao Josipović koji je nakon toga izjavio da je “u ovom trenutku HRZ spreman za svoje zadaće u NATO-u”. Apsurd je bio da baš toga trenutka nije bio spreman. Jer je za intervenciju bio spreman tek jedan (br. 133), dok je drugi “parnjak” (131) bio odvučen u hangar. Za predsjednika su, međutim, kao dio dežurnog para izložili “kockicu” koja je školski dvosjed, nema radar niti je naoružana. Pa je odglumila za predsjednika.

Zaključak je da Josipović ili ne zna da kockica ne može biti dio dežurnog para ili je to znao, ali je onda za javnost odigrao nastup koji nas treba osokoliti. Dobar šlagvort za Vijeće obrane. Jer, Hrvatska 14 mjeseci nakon slanja MiG-ova na remont raspolaže s “jednim i pol” zrakoplovom za zračni nadzor. Što je činjenica jača od svih demantija MORH-a zajedno.

>>'MiG mi se zrušil na ogradu u vrtu!' Policajac: 'Nemojte me zezati'

>>Svi MiG-ovi bit će spremni tek krajem godine

Komentara 68

AP
apolon
15:07 31.08.2014.

Krasno...I To govori predsjednik koji optužuje Kolindu G.K. da nema pojma što je to- air policing????? air policing?????

HR
hrza
15:01 31.08.2014.

Razume se u zrakolopstvo ko marica u kriv.

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
15:04 31.08.2014.

Kakvo je ovo pitanje u naslovu teksta? Pa Yusipović je bio Titov gardist i valjda nešto zna o vojsci barem do razine znanja o muzici, a to se ne može dovoditi u pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije