Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)pristranost

Je li dvoje sudaca Ustavnog suda smjelo suditi 
o Sanaderu?

snježana bagić
Foto: Dalibor Urukalović/24 sata
1/2
01.08.2015.
u 20:00

Ivan Turudić - Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kaže da je pristran

        Dok će o izuzeću suca Ivana Turudića na novom suđenju Ivi Sanaderu, koje je najavila tražiti odvjetnica Jadranka Sloković, biti odlučeno u rujnu, s obzirom na iskazani pravni perfekcionizam Ustavnog suda zbog presedanskog značaja suđenja bivšem premijeru, postavlja se pitanje jesu li se ustavni suci Snježana Bagić i Miroslav Šeparović trebali izuzeti od odlučivanja o Sanaderovoj ustavnoj tužbi? Sutkinja Bagić je 2004. postala državna tajnica Ministarstva pravosuđa odlukom premijera Ive Sanadera, a sudac Šeparović bio je ministar pravosuđa u Vladi u kojoj je Sanader bio ministar vanjskih poslova te je s njegovim odvjetnikom Čedom Prodanovićem branio generale Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Sudac mora glasovati

Sudac Šeparović već je prozivan za sukob interesa jer je odlučivao o Obiteljskom zakonu, čija mu je najveća kritičarka prof. dr. sc. Dubravka Hrabar bila mentorica pri izradi doktorske disertacije. O tomu se u jednoj rečenici Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kaže: “Sudac Ustavnog suda se ne može uzdržati od glasovanja, osim u slučaju kada je sudjelovao u donošenju zakona, drugog propisa ili odluke koji su predmet odlučivanja”. Ipak, akademik Davor Krapac izuzeo se od raspravljanja i odlučivanja o ustavnoj tužbi Josipa Perkovića jer je javno iznio svoje znanstveno mišljenje o problemu relevantnom za taj slučaj, iako je Ustavni sud odlučio da to, prema standardima ustavnog sudovanja u europskim državama, nije razlog za izuzeće. I sudac Mato Arlović izuzeo se u predmetu Glavaš jer su optuženici tvrdili da je bio među onima koji su radili pritisak na redovni sud iako to nije bilo točno.

Predstojnica katedre za ustavno pravo na riječkom Pravnom fakultetu prof. dr. sc. Sanja Barić kaže da zakonski nije bilo razloga za izuzeće dvoje sudaca, a etički joj se na prvu čini da su okolnosti koje vežu suce i predmet Sanader prilično udaljene. Drugačije bi bilo da je Bagić bila povezana s donošenjem spornih odluka iz tog predmeta. Zakonski, ustavni suci mogli bi rješavati i tužbe svoje rodbine, ali etički bi se morali izuzeti. S obzirom na to da se za ustavne suce traži pojačana stručnost i moralna kvaliteta, pretpostavka je da imaju i kvalitete zbog kojih se mogu izdići iznad toga pa stoga Barić ne nalazi jakih razloga za dopunjavanje odredbi.

– Ustavni suci razlikuju se od redovnih i jer oni ne provode dokazni postupak, ne utvrđuju činjenice, već odlučuju o ustavnim pravima – ističe Barić.

“Turudić nije pristran”

Doc. dr. sc. Mato Palić s osječke katedre za ustavno pravo smatra da se sutkinja Bagić apsolutno trebala izuzeti premda to striktno ne proizlazi iz citirane odredbe UZUS-a.

– Standardi nepristranosti i objektivnosti sudaca vrlo su strogi, a osobito se o njima treba voditi računa na Ustavnom sudu – kaže Palić, a prigovori nepristranosti koje kod suca Turudića nalazi odvjetnica Sloković, razumljivi su, ali ih on ne nalazi jer se sudac Turudić u intervjuu Večernjem listu suzdržao od komentara baš da ne bi prejudicirao. I Palić napominje da je bitno kako to vide suci koji će odlučivati o izuzeću Turudića.     

>> Sudac Ivan Turudić: Zar treba dokazivati da je premijer dužnosnik

Komentara 46

Avatar dmitarX
dmitarX
20:45 01.08.2015.

Naslovi i teme su vam iz dana u dan gluplji i gluplji..

MX
Mister X
20:51 01.08.2015.

Političko suđenje da se poništi gdje to ima ? Možda jel Njemci nisu sljepi i naivčine upozoravaju na krivo suđe politički progon- lakrdiju ? Za presude bez dokaza !Ni pišljivih 5 milona eura nigdje nema ne postoji još nije uspioio uštedjeti zaraditi "sanaderovo mito "" da nam dokaže cijelo svijetu evo to vam je konač no dokaz.. Kao dokaz kolkio ono mrtvih 50 ili 100 možda i više kod Sanaderovog državnog udara .. Kad ono tamo na balkanu takav potez bez pad jedne dlake sa glave ikome se odradi !!! Bjedno jadno ali bez brige svi su ljige . Preko noći kad kažeđ lažeš da je Hrvat i da je lopov svi do zadnjega znaju to da je živa istina ne treba sud ni ništa !!!

MX
Mister X
20:42 01.08.2015.

Je li dvoje sudaca Ustavnog suda smjelo suditi o Sanaderu? Jeli to u redu da bude ne pravomoćna o presuda 27 godiina a potom pravedna presuda oslobođenje i proglasiti osuđenika nevinim ? Zašto b i se bivšem Premijeru ukinula mogućnostćnost dokaza svoje nevinosti ? Zašto se 5 miliona eura nije dobilo kad je to tobože kao postojeće Sanaderovo mito ? Jeli se netko i o tome javno pito ? Kakv je to dokaz da dob ija od svjedoka - lopova tobože novac kofere pune u svoj stan ; Da nitko od specijalne policije koja je zadužena za sigurnost ne može da posvjedoči da je to bilo toga i toga dana ??? Kada jedna jedina slika hrvatskih živih slikara nađena kod Sanadera vrijede 240.000 eura = "jedn milon i osamstotina miliona kuna " procjena Hrvtskih vještaka .. Koliko zrakomlata, i vlastitih zrakoplova posjeduju hrvatski slikari ??? Sjetimo se Dr Ivo Sanader ne da Sloveniji pedlj Hrvatske ni pod cijenu da ne uđemo u EU . Brzo potom ostavka ( svi se čude kao maldi majmuni ne znaju !) Potom postaje Lopov drugi kradu sve njemu dadu !!! Jaca daje Pahorima more za ulaz u EU I na kraju imamo više sreće nego pameti da su Slovenci ( ili tako bala bala preko telefona) ; ili super super plačni od nekoga "za telefonoranje" ??? I tako smo spasili već izgubljeno sjetimo se naslova dala mu je !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije