Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnje izvješće SOA-e

Sigurnost nacije: Hrvatska na oprezu zbog džihadista, velikosrpskih ekstremista i huligana

tučnjava
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
26.06.2016.
u 18:57

Krovna hrvatska tajna služba, Sigurnosno-obavještajna agencija SOA, javnosti je predstavila svoje “Javno izvješće”

Kada se na Euru u Francuskoj dogodila diverzija ekstremnih hrvatskih navijača, svi su se sjetili tajne službe, SOA-e. I pitali se je li odradila ovdje svoj posao ili zakazala.

Nisu zakazali, a njihova su saznanja, upozorenja i najave uzeli znatno ozbiljnije u nastavku natjecanja pa (vidljivih) problema s ekstremistima više nije bilo. Ovo je tipični primjer slabog razumijevanja što je posao tajne službe, jer javnost često misli da, ako služba nešto zna, da je ona dužna najavljeni problem i riješiti.

SOA, međutim, prikuplja informacije kako o navijačima ekstremistima, tako i o “svemu drugom”, primjerice korupciji unutar države, no svoja saznanja prosljeđuje drugim mjerodavnim institucijama.

Koje potom moraju odraditi svoj dio posla.

Kako bilo, ekstremni navijači našli su se u ovogodišnjem “Javnom izvješću” SOA-e zavedeni pod “Ekstremizam”. “Nasilje, ekstremistička retorika i simbolika kod dijela navijača narušavaju sigurnosnu situaciju u RH i njezin međunarodni ugled. Glavni poticatelji su dobro organizirane ekstremističke frakcije unutar glavnih navijačkih skupina... koje sve učestalije djeluju i izvan okvira sportskih događaja”, stoji u izvješću.

U izvješću za oči predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića, a oni su glavni korisnici informacija SOA-e, navedeni su detaljniji opisi. Ovi ekstremni navijači postali su predmetom “promatranja” SOA-e još pod ravnateljstvom Dragana Lozančića, a nastavljaju se i nakon dolaska novog ravnatelja, Daniela Markića.

Početkom ove godine SOA-i se dogodilo ono od čega i najviše zazire – sukob politika oko preuzimanja vrha Agencije, pa je tako SOA neželjeno mjesecima bila u središtu javnog interesa. No, Agencija je profilirana da više-manje nesmetano radi i pod ovakvom “politizacijom”.

Pod obradom i demografija

Sigurnosno-obavještajna agencija je krovna hrvatska tajna služba,a već treću godinu zaredom javnosti predstavlja svoje “Javno izvješće”. U ovom, za 2016., SOA upozorava hrvatsku javnost da rastu sigurnosne prijetnje, kao i broj “igrača” koji predstavljaju opasnost. Problem je što ugroze postaju nepredvidive, a vrijeme u kojemu se moraju donositi odluke vezane uz opasnosti postaje sve kraće. Kako je riječ o globalnim prijetnjama, SOA se sve jače povezuje s međunarodnim partnerima i sa službama 30-ak zemalja surađuje u Protuterorističkoj skupini (CTG). U zadnje tri godine SOA je, primjerice, utrostručila broj informacija koje šalje u tijela EU.

U izvješću se zaključuje da je stanje sigurnosti u RH i dalje stabilno, no zabrinjavaju sve složenije sigurnosne prilike u okruženju. Terorizam je rizik i za nas.

Prvi put u izvješću SOA problematizira demografsko starenje stanovništva, kao i depopulaciju pojedinih područja zemlje, što ugrožava razvojnu perspektivu RH. U RH ima i lijevog i desnog ideološkog ekstremizma, no SOA ocjenjuje da oni nemaju značajan potencijal za ugrožavanje sigurnosti. Zabrinjava ih, međutim, što je “iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma zamijećeno među mlađom populacijom”. Kada govore o migrantima i izbjeglicama, potvrđeno je kako je taj val poslužio i terorističkim organizacijama za prebacivanje svojih pripadnika u Europu. U SOA-inu epicentru je islamski terorizam. Navodi se kako u RH ima nekoliko desetaka pristaša radikalnog tumačenja islama, od kojih većina nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja. Ipak, situacija jest zabrinjavajuća, jer opasnost prijeti iz susjedstva. Od 2012. oko 900 osoba s područja jugoistočne Europe otišlo je na područje sukoba u Siriji i Iraku. Džihadisti uglavnom potječu iz BiH, Kosova, Srbije/Sandžaka, Makedonije i Albanije.

Među osobama koje su otišle u ratnu zonu ima i žene i djece. Postaju sigurnosni problem pri povratku, a SOA kaže da se u naše susjedstvo vratilo 300 džihadista. Trenutačno se na teritoriju ISIL-a nalazi 6 osoba s državljanstvom RH, dok se jedna osoba vratila u državu u kojoj je prije živjela. To nije RH, jer ovdje se radi o osobama koje imaju dvojno državljanstvo, a nisu etnički Hrvati. SOA navodi da se prvi put i RH našla pod prijetnjom napada putem islamističkih web stranica i videouradaka.

U Ukrajini još petero

Neonacistička scena u RH, koja teži povezivanju s istomišljenicima u EU, ocjenjuje se “malobrojnom” i vrlo malog potencijala ugrožavanja sigurnosne situacije. Slično je i u slučaju lijevog ekstremizma, gdje su domaće radikalne anarhističke skupine u kontaktu s inozemnim anarho-terorističkim pojedincima i skupinama. “Aktivizam ovih osoba zasad je nenasilan”, zaključuju u SOA-i. Zanimljiva je i informacija da su mediji “napumpali” sudjelovanje Hrvata na strani Ukrajinaca u ratu, jer SOA raspolaže podatkom da je do početka 2016. u ukrajinske postrojbe ušlo 19 naših državljana, a sada se ondje nalazi još njih 5.

U izvješću se spominje novost – potvrđeno je i “dobra pozicioniranost osoba iz RH u krijumčarskim kanalima kokaina iz Južne Amerike prema Europi”.

U poglavlju o energetskoj sigurnosti zaključuje se kako bi realizacija Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) s opskrbom plinom iz planiranog LNG terminala na Krku i iz Transjadranskog plinovoda (TAP) na jugu pridonijelo jačanju energetske sigurnosti država u okruženju.

Što se brojki tiče, za 2016. SOA-i je odobren proračun od 315 milijuna kuna. Izdaci za plaće smanjeni su 10 posto, a za modernizaciju uvećani tri puta. SOA i dalje zove zainteresirane za zapošljavanje da pošalju svoj životopis na zaposlenje@soa.hr, no da odmah objavimo i kako izgleda postupak selekcije. Od 416 kandidata u uži krug ušlo ih je 23. Zaposleno je njih – 9!

Komentara 169

TR
trnjedotokija
20:27 26.06.2016.

hrvatska treba lustraciju,,

AP
apolon
20:20 26.06.2016.

Ahhh..sorry zaboravih da su nedavno ti fasisti prekrsteni u antife...pa time pjesma igrale se delije nasred zemlje ...of veselih sinova manjace spada medju antifine?

MI
miso
19:30 26.06.2016.

Sigurnost Hrvatske ugrožavaju oni koji su plaćeni da ju vode. Ništa ne čine. A postojanje 329 tisuća blokiranih, ovršenih i deložiranih, 300 tisuća nezaposlenih, 200 tisuća iseljenih mladih ljudi najplodnije je tlo za sve (kome to još treba crtati?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije