Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga blokirani

Javni poziv Vladi: Stavite moratorij na ovrhe

Zoran Milanović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
28.02.2015.
u 09:53

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je i premijeru Zoranu Milanoviću poslala pismu u kojem ga traži da se zaustavi ovrhe nad jedinom nekretninom ovršenika

Miriam Kervatin je u ime Udruge blokirani poslala javni poziv Vladi da stavi moratorij na ovrhe do konačne odluke Ustavnog suda o Ovršnom zakonu.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovog je tjedna Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti poslala Ovršni zakon, a jučer je i premijeru Zoranu Milanoviću poslala pismu u kojem ga traži da se zaustave ovrhi nad jedinom nekretninom ovršenika.

Javni poziv Udruge blokirani prenosimo u cijelosti:

Ovim putem Vas pozivamo da u hitnu saborsku proceduru uputite zakonski prijedlog kojim će biti :

- obustavljeni postupci ovrha nad nekretninama koje su njihovim vlasnicima jedini dom i/ili prostor kojim zarađuju za život sebe i svoje obitelji jer drugog posla nemaju ;
- kojim će se odmah obustaviti blokade svih računa, svima kojima su mjesečna primanja manja od prosječne mjesečne bruto plaće (8 067kn prosječna mjesečna bruto plaća za prosinac, 2014.)
- kojim će se odmah odblokirati sredstva za rad obrtnicima i obiteljskim, poljoprivrednim gospodarstvima
- kojim će se obustaviti kamatarenje
- kojim će se automatski obustaviti provedba ovrhe dok se protiv ovrhovoditelja vodi istraga odn. tužbeni postupak

Podsjećamo Vas da je udruga Blokirani Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ovršnog zakona (04.2014) Isto je prije nekoliko dana učinila i predsjednica Republike (02.2015.) Molimo Vas da u inicijativi za takvo postupanje Vlade koju je pokrenula predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, kao i udruga Blokirani ne gledate samo potez kojem se morate na bilo koji način suprostaviti, nego da baš na tom primjeru pokažete da je kohabitacija moguća, odnosno da je hrvatsko društvo demokratski zrelo.

Hrvatska je jedina država u EU u kojoj postoji mogućnost potpune blokade svih računa građana

Podsjećamo Vas da je Republika Hrvatska jedina država u EU u kojoj postoji mogućnost potpune blokade svih računa građana i to bez najave i bez da državna agencija Fina ne mora provjeriti valjanost dokumentacije na temelju koje se obavlja ovršni postupak. Fina nije dužna provjeravati čak niti to je li nastupila pravomoćnost Rješenja o ovršnosti.

Taj sustav blokada kojem je izvrgnuto više od 322.500 građana čini bespredmetnom odredbu u Ovršnom zakonu po kojem je iseljavanje iz ovršene nekretnine moguće odgoditi na godinu dana.
Što to znači nekome s blokiranim računom? Baš ništa. Samo daljnje produljenje agonije.

Omogućite ljudima da svoje dugove otplate vlastitim radom

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, poštovana gospodo ministri, nemojte nikome ništa opraštati i nemojte produljavati agoniju prezaduženih građana. Samo poštujte njihovo Ustavom zagarantirano pravo na dostajanstvo, kako njih osobno, tako i njihovih obitelji, te pravo na rad. Omogućite ljudima da svoje dugove otplate vlastitim radom.

Molimo Vas, nemojte trošiti energiju na izrade sporazuma o oprostu dugova ili zakona o osobnom bankrotu ovako kako ste ga predložili jer i kroz taj zakonski prijedlog idete u istom pravcu – prema potpunom bankrotu, kako osoba tako i države. Izradite prijedlog zakona, državni akt moratorija, kojim će biti obustavljeni postupci ovrha dok Ustavni sud ne kaže svoje o tome", stoji u javnom pozivu Udruge blokirani.

>>Predsjednica Milanoviću poslala prijedlog moratorija na ovrhe s jednom nekretninom

>>Predsjednica ruši Ovršni zakon na Ustavnom sudu

Komentara 34

DU
Deleted user
10:57 28.02.2015.

Digneš kredite svojom voljom. Sagradiš veliku kuću ili kupiš veliki stan, koji daleko nadmašuje potrebe obitelji i onog što zakon o tome kaže. A onda ne vraćaš dug. Kamate ti se više ne sviđaju. Ni uvjeti kredita. Pa tražiš moratorijj i dalje sjediš u svojim kvadratima. Bravo!

Avatar mlijeko
mlijeko
10:17 28.02.2015.

Kada se je netko zaduživao znao je rizik. Onda bi oni koji su podstanari i nisu se upustili u rizik kredita trebali tražiti da im Vlada plaća to podstanarstvo. A što je sa onima koji su posudili novce za luksuz ( putovanja, auti, lagodan život ) a sada zbog ne vraćanja dugova im nekretnina ide na bubanj, a takvih je isto strašno puno. I za takve se traži moratorij !!!!!

TH
than
11:07 28.02.2015.

A sto za vrijeme moratorija ? U biti ta gradjevina nije vise u vlasnistvu ljudi koji tamo zive. Mozda vrati novce, a mozda ne. Mozda plati komunalije, a mozda ne. Tko ce placati popravke po kuci ? Vlasnik recimo banci,, a ne zna hoce li ikada moci vratiti dugove ? I koliko bi moratorij trajao i jel' bi bio i 'nasljedan' ? Lako je reci uvedite moratorij. Na kraju banke vise ne bi davale kredite onima sa jednom nekretninom. A sto, ako stavi hipoteku na drugu i proda je, a kupcu je to jedina nekretnina ? Svi znamo da je i ovo u nasoj banana drzavi moguce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije