Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Gordić Simonelli:

'Želim u spomen na supruga olakšati spašavanje života'

Jasmina Gordić Simonelli
Foto: Privatni album
1/3
22.05.2015.
u 22:15

Iskusni podvodni ribolovac u gumenjaku se otisnuo s Visa. Nakon nestanka digli su se avioni, helikopteri, 50 plovila...

Nije važno koliko ima godina u životu, već koliko ima života u godinama – kaže Jasmina Gordić Simonelli devet mjeseci nakon pogibije svoga supruga, iskusnog podvodnog ribolovca Ante Simonellija. Njegovo tijelo francuski su nautičari pronašli 12. kolovoza prošle godine kod Biševa, tjedan dana nakon što se u gumenjaku otisnuo na ronjenje s otočića Budikovca na istočnoj strani Visa. Nakon njegova nestanka, Jasmina Gordić Simonelli u potrazi za suprugom na noge je dignula cijelu Hrvatsku. Osim Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, za Simonellijem su tragala tri aviona, hidroavion, dva helikoptera, više od 50 plovila te bezbroj podvodnih ribolovaca, ronioca i drugih entuzijasta koji su se na njezin poziv uključili u akciju.

Najgora je neizvjesnost

Nakon gorkog iskustva kroz koje je prošla i dana neizvjesnosti, Jasmina Gordić Simonelli još je prošloga ljeta odlučila pokrenuti humanitarnu zakladu koja će skupljati sredstva za pomoć roniocima koji se nađu u nevolji. Devet mjeseci nakon Simonellijeve smrti, obećanje je i ostvarila – Zaklada za pružanje pomoći pri spašavanju i traganju na moru ronioca i podvodnih ribolovaca, koja nosi ime njezina pokojnog supruga, u postupku je registracije.

– Možda se jednog dana netko drugi neće moći snaći kao što sam se ja snašla. Kad smo već mi morali prolaziti kroz sve to, želim barem drugim obiteljima olakšati. Zaklada će financijski, ali i savjetodavno pomagati u potrazi na moru. U njezin rad uključit ću sve entuzijaste i stručnjake koji su meni priskočili u pomoć kada mi je bilo potrebno. Ako im već ti ljudi i sredstva koja će imati na raspolaganju, poput brodova i zrakoplova, neće uspjeti spasiti člana obitelji, onda će ga barem pronaći. Jer, najgora je neizvjesnost. Svatko treba nekakav odgovor – kaže Jasmina Gordić Simonelli.

Osim znanja i stručnosti, zaklada mora imati i kapital za normalno funkcioniranje. Upravo zato, osim dobrovoljnih donacija, ideja je i da se svake godine održi Memorijalni kup Ante Simonelli u organizaciji njegova kluba Submania. Prvi će se kup održati sutra u šibenskoj Brodarici, a kotizacije za sudjelovanje na natjecanju u podvodnom ribolovu uplatit će se na račun Zaklade. Jasmina Gordić Simonelli i na taj način želi sačuvati uspomenu na supruga s čijim se gubitkom od prvog trenutka nosi staloženo i hrabro.

– Ideš, radiš, guraš naprijed, trudiš se ne osvrtati unatrag. Ne dopuštam si prazan hod i previše razmišljanja. Trudim se što normalnije ponašati i ne raditi drame. Na koncu, i smrt je dio života i mi tu ništa ne možemo – odlučna je.

Dodaje da je i dalje svaka pjesma, fotografija i prizor podsjećaju na pokojnog supruga. Najljepša uspomena koju joj je suprug ostavio njihov je trogodišnji sin.

I dalje je među nama

– Isti je tata, jako je spretan i aktivan, nikad nema mira. Nastojim mu što više pričati o tati, da mu ostane što više sjećanja. Neki dan u vrtić je morao donijeti fotografiju svoje obitelji i razvila sam fotografiju na kojoj smo svi troje. Iako nije živ, on je i dalje među nama – zaključuje Jasmina Gordić Simonelli.

>> Policija potvrdila: Kod Biševa je pronađen nestali ronioc Ante Simonelli

Komentara 3

LU
lukateli1
06:37 23.05.2015.

Jasmina, ko ce platit sve troskove avionai brodova? Hoces ti?

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
07:31 23.05.2015.

Pojedinci koji su puni adrenalina uvijek će napraviti piz.., ali na tuđi trošak. Preko ljeta ih je puno Biokovo.

AA
aagincic
08:49 23.05.2015.

Tko ce platiti trosak emitiranja male nevjeste? Doduse za spasavanje gledatelja nebi bili dosta avioni, brodovi i helihopteri..to bi platili jednokratno a ovako placamo stalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije