Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆEN BANDIĆ

Policija diktirala tempo istrage

Jambo i Bandić
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
Autori: Slavica Vuković, Ivanka Toma
21.10.2014.
u 16:45

Stipe Gabrić Jambo: Bio sam u USKOK-u četiri ili pet puta na ispitivanju o financiranju Bandićeve kampanje, ali ne smijem o tome govoriti. Možemo o mandarinama

Istraga protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza, Mire Lace i ostalih osoba s ključnih rukovodećih pozicija u glavnome gradu prvi je koruptivni predmet u posljednjih pet godina u kojemu je policija imala glavnu riječ i diktirala tempo USKOK-u. U svim dosadašnjim slučajevima – od svih afera bivšeg premijera Ive Sanadera, slučaja HAC-a, Podravke, akcije Index i drugih – inicijativa je išla od Državnog odvjetništva, odnosno USKOK-a kao njegova specijaliziranog ureda.

Dojave Bandiću

Iz policije su, kao što se to pokazalo u slučaju Ive Sanadera kada se uhodilo glavnog državnog odvjetnika i više novinara, češće dolazile opstrukcije istraga umjesto suradnje. Proljetos je podignuta optužnica protiv 15 osoba među kojima je sedam policajaca koji su informacije iz istraga dojavljivali osobama pod sumnjom. Jedna od mušterija koje su ovi policajci opsluživali povjerljivim podacima bio je i Milan Bandić. Protiv Bandića se podnosio niz kaznenih prijava, prema njima se postupalo, ali nikada nije bilo rezultata. Pod istragom je tako dugo bilo i financiranje Bandićeve kampanje za predsjedničke izbore 2009., zbog čega je sada uhićen. Dok se na tome počelo raditi policijska je suradnja, kao i u ostalim slučajevima, bila vrlo skromna, a sada policajci imaju glavnu riječ. No, kako tvrde osobe upućene u slučaj, bitna je bila i uloga Ministarstva financija koje je imalo zadatak pronaći materijalne tragove. Navodno su utvrdili da je Bandić prikupljao novac i nakon što je kampanja službeno završila, kao i da nije platio porez. Po nekim je informacijama proračun time oštetio za oko 10 milijuna kuna.

Večernji list opširno je pisao o spornim donacijama iz Metkovića koje su se u režiji Stipe Gabrića Jambe preko niza pojedinaca koji su služili kao paravan slijevale na Bandićev račun. No te su donacije samo dio onih koje su se u istrazi pokazale spornima. Prema izvještajima GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske, u kampanji 2009. Bandić je potrošio 19,2 milijuna kuna, a Ivo Josipović 7,9 milijuna. Kampanju su pratile međusobne optužbe kandidata za sumnjive izvore financiranja, a najviše je sumnji išlo upravo na Bandićev račun.

– Bio sam u USKOK-u četiri ili pet puta na ispitivanju o financiranju kampanje Milana Bandića za predsjedničke izbore 2009. Vjerujte mi, rado bih vam rekao sve što znam o toj temi, ali ne smijem davati izjave. I u Metkoviću i u Zagrebu morao sam potpisati da o toj temi neću javno govoriti. Nitko tko nešto zna ne smije vam ništa reći. Sada berem mandarine, ako želite o tome razgovarati, rado – kaže Stipe Gabrić Jambo. Njega nema među 287 privatnih donatora Bandićeve kampanje.

Dobar je čovjek i domoljub

– U Metkoviću su taj posao odradili njegovi ljudi. Ispitani su svi donatori, među kojima ima i zaposlenika gradske uprave koje je on doveo. Svi donatori dali su iskaz, ali tko je dao novac, nemoguće je dokazati. Ćaća radio u Njemačkoj, obrao sam mandarine, prodao sam kamion... Svatko ima neku priču. Ajde, soli na rep – u pol glasa kazuju Metkovci. Jedan od ispitanih u USKOK-u jest i Antonio Jerković, jedan od zaposlenika gradske uprave Metkovića, čija je javno objavljena donacija od 100 kuna. – Sve je to smijurija. Bandić je dobar čovjek, pravi Hrvat i domoljub – stao je u obranu Ivica Sprčić, jedini koji je pod imenom htio reći što misli.

– Što su se sad Jambe uhvatili? Dolazio je Bandić s njim, ali ovoga ljeta na Maratonu lađa bio je s Josipovićem. S puno novca je raspolagao, a znate i sami onu: “Tko je vrca med a da nije liznuo?” – rekla je jedna Metkovka.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

Komentara 4

Avatar Idler 3
Idler 3
18:17 21.10.2014.

Najsmješnije od sveg je kaj sad neki Bandića smatraju žrtvo. Kakti dobar je i fin, sve su mu podmetnuli...itd. Većina zaboravlje kak je na vlast došel kao Račanov provjereni kadar! Kak se moglo doć do te pozicije ostavljam vama pa si zamislite. Nakon tog je ostajal na vlasti dokle god je SDP glumil neku oporbu HDZ-u. Kad je SDP pokazal svoju totalnu nesposobnost onda se počel predstavljet kak oporba njima....a sve to vrijeme dijelil je s pajdašimi naše nofce! Jedino kaj u cijeloj istragi ni dobro je kaj se ne protegne od početka, tek tad bi nastala panika !!!

NO
Norway
17:34 21.10.2014.

Yusipovic je prejeftin u svojoj kampanji,veli GONG i Transparency International Hrvatske...pa dokad cete???

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
18:15 21.10.2014.

Milan Bandić je uvijek bio i ostao pre svega pravi hrvat i pravi gradonačelnik svog pravog balkanskog grada. Brojni, silno brojni birači su to više puta potvrdili i očekuje se da če oni sada ostati lojalni svom vođi i idolu i unutra Remetinca jer on itekako izražava i odražava njihove vrijednosti, moral i kulturu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije