Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isplata poticaja

Jakovina o zahtjevu seljaka: Laslo? Nemojte me opterećivati marginalcima!

Tihomir Jakovina
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
29.10.2014.
u 14:49

Na koji način gospodin Laslo ili takvi neki likovi misle da u jednoj godini možemo isplatiti dva puta potpore koje su reda veličine oko dvije i pol milijarde? To su gluposti, rekao je ministar

Nemojte me opterećivati s marginalcima. Sustav isplate potpora u Hrvatskoj u cijelosti je usklađen sa sustavom isplate potpora svih farmera u Europskoj uniji – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina upitan da prokomentira navode predsjednika Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" Antuna Lasla, koji je zaprijetio "radikalnijim mjerama" i prosvjedima ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima za isplatu 50 posto avansa poticaja za sjetvu te smanjenje PDV-a za repromaterijal.

Uz podsjećanje kako je ove godine u dvije rate isplaćeno preko 72 posto potpora od maksimalne obveze, on je istaknuo kako su u proračunu za iduću godinu već sada pripremljena znatno veća sredstva za isplatu potpora za proizvodnu 2014. i 2015. godinu.

- Na koji način gospodin Laslo ili takvi neki likovi misle da u jednoj godini možemo isplatiti dva puta potpore koje su reda veličine oko dvije i pol milijarde? To su gluposti – rekao je ministar. Prema njegovim riječima, potpore za ovu proizvodnu godinu bit će isplaćene početkom iduće godine, sukladno planu isplate i obavezama RH, i to u dvije rate, do 30. lipnja. Već u siječnju će ići prva rata.

- Neovisno o takvim velikim dušobrižnicima hrvatske poljoprivrede, mi ćemo krajem ove godine svakom poljoprivrednom proizvođaču izdati rješenje na kojem će se znati točno njegovo pravo za potpore, koje će mu biti isplaćene u idućoj godini – zaključio je Jakovina.

>>I najžilaviji su seljaci u problemu, nemaju ni za jesensku sjetvu

>>Laslo:Lani je u Hrvatskoj proizvedeno 100 milijuna litara mlijeka manje

Komentara 6

DU
Deleted user
17:25 29.10.2014.

E da, Slavonci koji siju 50 ha zemlje su marginalci, a što su onda tek drugi poljoprivrednici? Pa što onda marginalce uopće uključuju u sistem poticaja kad je njihova proizvodnja nebitna? Dakako zna se tko su glavni partneri Ministarstva poljoprivrede, Todorić i sl. Bez njih bi hrvatska zemlja bila poluzapuštena. Hm, a zašto onda jest poluzapuštena? Nitko ne dvoji da poljoprivredna proizvodnja jest od javnog interesa i da ju treba potpomagati, ali - učinkovitije, ekonomičnije, pravednije, s više kontrole. Poticaj i potpora je tek mala kompenzacija poljoprivredniku zbog sporog povrata uloženog i relativno niskih zarada, a u svakom slučaju poljoprivredniku prvo i osnovno mora biti moguće plasirati svoje proizvode, a države se odlučuju za poticaje u poljoprivredi zbog strateške važnosti proizvodnje hrane i ... k vrapcu, nije normalno da obradiva zemlja nije obrađena. Ne mora svaki poticaj biti novčana isplata. Poticaj može biti manji PDV, niz olakšica... No Ministarstvo poljoprivrede se kao i Ministarstvo branitelja i mnoga druga pretvorilo tek u novčarski zavod. Reguliraju sve i sva i pod upitno točno određenim uvjetima i prioritetima, svi isplaćuju neke naknade, potpore, poticaja, umjesto da samo odrede granice u kojima se odvija život, bez državnog uplitanja i naročito, državnog pogodovanja i protežiranja. Žele što više postojećih kuna uvući u državni aparat i onda ih redistribuirati po svojem planu i nahođenju (uglavnom štetnom jer i mudrijim glavama od naših ministara teško je u glavi posložiti sve moguće kockice djelatnosti koju reguliraju i njome upravljaju...ne znam je li i jedno naše ministarstvo ikad planiralo sredstva za projekcije i valorizacije raznih varijanti, prije donošenja nekog novog propisa). Kakva je onda razlika u upravljanju državom između nas i SSSR-a bivšeg? Tamo se možda manje kralo, to je sve. Budimo pošteni, nije to od ove Vlade, nego unazad svih dvadeset i nešto godina od kada smo izabrali - kapitalizam i tržište. Jedino što su ovako nabusiti ministri i manje stručni u svojoj oblasti ipak rijetko viđeni, svaka čast iznimkama. A cijela ekipa u prosjeku, po nabusitosti i nestručnosti - nije viđena do sada.

DU
Deleted user
18:24 29.10.2014.

Konačno bi bilo vrijeme da se svi zajedno udruže i sindikati i seljaci i branitelji i krenu skupljati potpise za referendum o opozivu vlade, to pod jedan, a pod dva referendum o opozivu druga Yusipovića. Što se tiče Jakovine njega bi trebalo pritvoriti na nekih 20 godina strogog zatvora uz zabranu bilo kakve političke djelatnosti.

DU
Deleted user
17:44 29.10.2014.

Osim što je dakle državni aparat kriv za privrednu stagnaciju nestavaranjem povoljnog zakonskog i drugog okruženja za investicije, izravna je krivnja to što sve vrste novčanih davanja, potpora, poticaja, namijenjenih proizvodnji, dakle to je novac koji bi se trebao oplođivati, ako su loše usmjerena i loše utrošena- predstavljaju skoro pa bačen novac. Otišao onima kojima treba i ne treba. Bolje bi onda bilo za tu količinu novca primijeniti socijalne kriterije i podijeliti ga kao socijalna davanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije