Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Pavelić:

"Jakovina me imenovao zbog mog iskustva, a ne zbog prijateljstva"

\'06.02.2012.,  Zagreb -  Ivan Pavelic predsjednik uprave Hrvatskih suma Photo: Davor Visnjic/PIXSELL\'
Davor Višnjić/PIXSELL
13.02.2012.
u 08:00

Pavelić vjeruje da u HŠ-u nema kostura iz ormara - samo Državna revizija

Treba promijeniti način razmišljanja da je ovo poduzeće socijalnog karaktera. Ono postoji da bi stvaralo profit i postignemo li takvu klimu u poduzeću, zapravo smo sve riješili – tvrdi Ivan Pavelić, novi, k tome i "nestranački" predsjednik uprave Hrvatskih šuma, magistar informatičkih znanosti, diplomirani inženjer matematike – i trenutačno najveće iznenađenje nove vlasti na čelnoj funkciji jedne državne tvrtke, koja gospodari s dva milijuna hektara šuma vrijednih više od 50 milijardi eura.

Nema USKOK-a

Na novu ga je dužnost imenovao prijatelj iz djetinjstva, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. No, tvrdi kako poznanstvo s time nema baš nikakve veze, nego povjerenje u njegovo menadžersko iskustvo, koje je 14 godina stjecao u Helios grupi, a od 2008. predavač je na Visokoj poslovnoj školi Libertas. Ministar Jakovina, objašnjava, dobro zna i kakav je po karakteru i kad se primi nekog posla, što je, u trenutku kad se u Hrvatskoj jako teško mogu naći dobri menadžeri, i Jakovini koji je njegovim imenovanjem i sebe stavio na kušnju, olakotna okolnost. No, dio struke zgrožen je što prvi čovjek na čelu Hrvatskih šuma nema veze sa šumarstvom, dok Pavelić uzvraća kako je tamo da upravlja, a ne da brani čast šumarske struke.

– Ni direktor bolnice, da bi je uspješno vodio, ne mora biti liječnik. Hrvatske su šume trgovačko društvo i kao takvo se mora ponašati tržišno, a šumarsku čast predstavljaju pojedinci iz branše svojim dobrim ili lošim radom, a na kraju i Šumarski fakultet, Komora... – tvrdi novi čelnik državnog mastodonta, koji je posljednjih godina najpoznatiji po aferama, od ilegalne sječe, protuzakonitih natječaja, monopolizma, netransparentnosti poslovanja, krivotvorenja diploma, crnih fondova, Fimi medije... Na sve to, uprava na odlasku na čelu s HSS-ovcem Darkom Vuletićem koncem 2011. potpisala je novi kolektivni ugovor sa sindikatima kojima se za svih 8900 radnika bod za izračun plaća povećava sa 2067 na 2155 kuna, terenski dodatak sa 100 na 170 kuna, a umjesto mjesečnog dodatka na plaću od 550 kuna, od ove godine dobivaju 4 kune po satu rada – čak i na plaćenom dopustu ili na prekvalifikaciji.

Vuletićevo pravdanje kako je poboljšani kolektivni ugovor u jeku krize rezultat pozitivnog poslovanja, Hrvatske će šuma, koje više od polovice godišnjih prihoda od 2,2 milijarde troši na plaće, u 2012. stajati dodatnih 67 milijuna kuna. No Pavelić vjeruje kako u ovome trenutku u Šumama ipak nema kostura iz ormara. Nema, tvrdi, ni USKOK-a – samo Državna revizija. Bivši su članovi uprave, među ostalim, potpisali izjavu da je sve ono što su oni za svoga mandata ugovorili i potpisali odmah knjigovodstveno provedeno. Je li – znat će se nakon završetka financijskog izvješća za 2011., do početka ožujka.

1000 objekata neupisano

– Stanje poduzeća je dobro i likvidni smo, premda djelomično zaduženi, što umnogome ovisi o sezoni sječe i priljevu sirovine, tako da očekujemo dobit na nivou 2010., oko 20-25 milijuna kuna – tvrdi on. U 2012., pak, Šume će, dodaje, imati znatno manje prihode s obzirom na veća davanja za plaće te smanjenu naknadu za općekorisnu funkciju šuma, tzv. OKFŠ, koji će u 2012. biti za 150 milijuna kuna manji nego u 2011. S obzirom na puno prigovora na njegovo netransparentno, pa i nezakonito trošenje, u planu je osnivanje posebne agencije pri Ministarstvu poljoprivrede koja bi raspolagala tim novcem i odobravala projekte. Zato se, među ostalim, ide i na izmjenu Zakona o šumama do polovice godine, kaže Pavelić, koji će nakon upoznavanja prilika u direkciji ovih dana i na teren, gdje je čak 16 podružnica Šuma. Slijedi plan reorganizacije poslovanja i ušteda kako bi poduzeće bilo što profitabilnije i produktivnije. Studijom koju je naručila stara uprava, u HŠ-u je čak 3000 radnika višak. No, Pavelić u to ne vjeruje.

– Očekujete li da ja sada unosim socijalne nemire i dijelim otkaze? Ako je to istina, onaj tko ih je zaposlio za to mora odgovarati, a ja, kao sadašnja uprava, unaprijed prihvaćam odgovornost za odluke koje ću ja donijeti – tvrdi. Jedna od njih bit će i prodaja drvnih sortimenata po komercijalnoj, a ne, kao i dosad, socijalnoj cijeni drvoprerađivačima, zbog koje je potražnja i 30% veća od realne proizvodnje, a dobivali su ga i teški gubitaši i neplatiše, čemu je nerijetko kumovala i politika. Nitko ne kaže da domaća drvna industrija ne mora imati određene beneficije i motiv za proizvodnju. No, drvo je burzovna roba, a licitacija najprimjereniji način njezine prodaje, što znači da treba stvoriti mjesta i za nove igrače na tržištu. To više što prodaja drvnih sortimenata čini čak 87% ukupnih prihoda poduzeća, kojima se onda krpaju gubici u svim ostalim djelatnostima, turizmu, lovstvu, ribnjacima... Šume imaju i čak 1400 objekata procijenjenih na više od 1,25 milijardi kuna. No više od 1000 ih još nije uknjiženo, odnosno realizirano pravo vlasništva, iako bi se, nakon analize iskoristivosti, neki mogli i prodati, neki dati u koncesiju, a neki, poput odmarališta u Gorskom kotaru, koji imaju velike kapacitete, i komercijalizirati, čime bi se angažirao i eventualni višak radnika.

– Najprije ćemo prodati nekretnine koje ne služe za obavljanje djelatnosti, pri čemu ponajprije mislim na stanove koje smo dobili u kompenzaciju pod dug – kaže Pavelić te dodaje kako svaka njihova djelatnost mora biti profitabilna.

Žestoko se protivi davanju šuma u koncesiju.

– Ne vidim razloga da itko drugi njima upravlja osim HŠ-a niti bi to bolje radio – tvrdi. Poput svog prethodnika, i on je dobrog imovinskog statusa. Ima niz nekretnina u Hrvatskoj i inozemstvu koje je uglavnom stekao prodajom dionica Heliosa i kapitalnim ulaganjima.

– Od njih i danas s obitelji mogu jako pristojno živjeti pa mi osnovni motiv dolaska u HŠ nikako nije bio novac. Želim, naime, u svom životopisu imati što više stvari za koje će se reći da sam uspio – završava Pavelić.

Komentara 39

OB
-obrisani-
08:45 13.02.2012.

Ma nisu oni ni \"rođaci\", a kamo li \"prijatelji\", mi vjerujemo da je sve stoposto \"POŠTENO\", ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

DU
Deleted user
10:38 13.02.2012.

Mislim da novi gazda HŠ nije naivac!!! Ovo je izjava za javnost, a kad sazna sve stvari biti će \"iznenađen i uvređen\". Koliko ormara toliko i kostura - samo još nisu počeli ispadati Ugovori \"povlaštenim\" kupcima ?? - USKOK pod hitno!! Otpisi potraživanja unazad 20 god. to spada pod onaj zakon o ratnom profiterstvu, pogledajte tko ih je odobrio i otpisao! Javna nabava, stanovi, kupovine, zapošljavanja, plače podobnima - sve za USKOK 3000 ljudi viška - sigurno i više, ali to je stvar politike, ne ekonomije i menađmenta.

BL
blata
09:06 13.02.2012.

ja radim u toj firmi i mogu reći da imamo najmanje plaće od svih javnih poduzeća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije