Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTRKA ZA SABOR

Jadranka Kosor još važe, Prgomet bi s Petrovom – ili na izbore i ne ide

Jadranka Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
30.08.2015.
u 08:00


Oni ne štete ni ljevici ni desnici, kaže analitičar Ž. Puhovski

Uz jake stranke koje se grupiraju uoči izbora svoj prostor na budućoj političkoj sceni tražit će i nezavisni kandidati, pretežno nekad jaki stranački ljudi. Za razliku od Radimira Čačića, Ive Josipovića ili Mirele Holy, koji su osnovali stranke, ostali nezavisni kandidati i dalje sa svima razgovaraju i razmatraju najbolje opcije za izlazak na izbore. Bivši SDP-ovac Slavko Linić tako još razmišlja hoće li se za mandat boriti sa svojom nezavisnom listom u 8. izbornoj jedinici ili kao nezavisni zastupnik na listi Josipovićeve stranke.

Ima infrastrukturu

Konačne odluke nisu donijeli ni bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor te bivši potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet. Prgomet bi na izbore mogao s metkovskim gradonačelnikom Božom Petrovom i njegovom inicijativom MOST, koji će sada prvi put pokušati svoj lokalni uspjeh utržiti i na nacionalnoj razini, ali kako doznajemo, postoji mogućnost i da se uopće ne kandidira. Jadranka Kosor će sljedeći tjedan donijeti konačnu odluku.

– Ima više opcija, razgovarala sam s nekoliko desetaka ljudi, ali pokušavam naći opciju koja će biti u skladu s mojim dosadašnjim radom. Imam veliku obvezu prema svojim dosadašnjim funkcijama – objašnjava Kosor.

Bivši laburist Branko Vukšić na izbore će, kaže nam, sa svojom nezavisnom listom, u prvoj ili trećoj izbornoj jedinici, a možda i objema. Dugogodišnji načelnik Primoštena Stipe Petrina na izbore izlazi sa širokom koalicijom stranaka, nezavisnih listi i udruga u 11 izbornih jedinica i poručuje kako vjeruje da će polučiti dobar uspjeh. Bez političkog iskustva, ali s dobrom infrastrukturom volontera diljem Hrvatske, na izbore će i Željka Markić sa svojom inicijativom U ime obitelji.

Preporuka: Koalicije

Analitičar Žarko Puhovski naglašava da nezavisni kandidati šansu za uspjeh na izborima imaju uz dvije pretpostavke, da idu u koaliciju ili da se koncentriraju na jednu izbornu jedinicu u kojoj su dobro poznati.

– Oni ne štete ni desnici ni ljevici jer, ako prijeđu prag, sigurno koaliraju s onima koji su im ideološki i programski bliski – objašnjava Puhovski. Profesor Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti podsjeća da se kroz povijest uspjeh nezavisnih kandidata nije pokazao velikim. Iznimke su Dubrovčanin Hrvoje Kačić na prvim izborima 1990. ili don Ivan Grubišić 2011. godine.

– U 25 godina nisu imali velikog uspjeha, ali je istina da se 2011. broj glasova za nezavisne uvelike povećao. No ti glasovi najčešće propadnu jer ne uspiju prijeći izborni prag – zaključuje profesor Čular.

>> Desnica se ujedinjuje, stvara se bazen koji će sačuvati HDZ-ove glasove

>> Kad ćemo na birališta? Najviše šanse imaju 29. studenoga i 6. prosinca

Komentara 8

DU
Deleted user
10:00 30.08.2015.

Jesenti milu bigulicu, mo'š mislit' koliko se stranke jagme za tom političkom jalovicom Kosor Jacom. Neka bude sretna ako ju u svoju koaliciju čudnovata naziva "Uspješna Hrvatska" pripuste Čačić Ratko, najveći opsjenar hrvatske politike i gospdarski šarlatan, i Josipović dr.. Ivek, njegova bivša pantovčačka ekscelencija i etički osuđen veleizdajica. Ako im se pridruži Linić Slavek, nemilosrdno najuren iz SDP-a, svi skupa mogli bi na izborimna osvojiti čak od 0,2 do 0,5 posto glasova.

HR
hrUsrcu
14:07 30.08.2015.

jaco objavi rezime svoga rada na faceb. pa da sami presudimo. ovako samo se slepas uz gubitnike. hoces li sutra opet u hdz?

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:15 30.08.2015.

Napokon Markicka ide na izbore, uvjerit ce se koliko je hrvati podrzavaju ili bolje reci ne podrzavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije