Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZEMUNIK

Jačanje obrambene sposobnosti: Predstavljeno 16 helikoptera Kiowa Warrior

kiowa helikopter
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/14
08.12.2016.
u 18:17

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov rekao je kako će opremanje tom vrstom helikoptera osnažiti obrambene sposobnosti.

Šesnaest helikoptera Kiowa Warrior, tri simulatora te pričuvni dijelovi i oprema, nabavljeni u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a, predstavljeni su u četvrtak u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni Zemuniku.

Uspješna priča koja je počela prije dvije godine između partnera i saveznika realizirana je na obostrano zadovoljstvo te potvrđuje izvrsnu suradnju, rekao je u Zemuniku ministar obrane Damir Krstičević. Dodao je da se donacija nastavlja kroz program obuke i održavanja.

 "Američka pomoć u unaprjeđenju naših helikopterskih sposobnosti jača hrvatske obrambene sposobnosti, ali što je još značajnije, jača zajedničke sposobnosti Sjevernoatlantskog saveza u ovom dijelu Europe. Sa zadovoljstvom ističem odlučnost nove hrvatske Vlade u povećanju ulaganja u sigurnost", rekao je ministar Krstičević.

Projekt uvođenja helikoptera u operativnu uporabu, uključujući i obuku osoblja, trajat će pet godina, a vrijednost mu je oko 455 milijuna kuna.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov rekao je kako će opremanje tom vrstom helikoptera osnažiti obrambene sposobnosti.

"To je prvi borbeni helikopter zapadne proizvodnje u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani. Time naglašavamo svoje nastojanje da cjelokupnu vojnu tehniku istočne proizvodnje zamijenimo suvremenim zapadnim sredstvima", dodao je Šundov.

Šesnaest helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dopremljeni su u srpnju i prosincu ove godine.

>> Moćnih 16 helikoptera Kiowa Warrior dopremljeno u bazu Zemunik

Komentara 28

Avatar komentatorx
komentatorx
19:21 08.12.2016.

Uz ovoliku granicu ovi helići su spas u zadnji čas. Da ih je barem još !

SX
sudbina x
18:40 08.12.2016.

Znajući kakve susjede imamo moram uvijek biti spremni obraniti se...

VA
vapor
20:09 08.12.2016.

Neka njih, zlu ne trebalo. A ne da kao moj Ivo prodaje kravu za Kalaša i dva okvira kad je zadnji put zagustilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije