Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret Jandrokovića i Mitova

Jačanje multilateralne suradnje u jugoistočnoj Europi nam je u zajedničkom interesu

reiner i mitov
Foto: Sabor RH
1/3
04.05.2016.
u 12:54

Osvrnuvši se na pitanje povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, Jandroković je pohvalio 85-postotnu iskorištenost fondova u Bugarskoj te se založio za jačanje međuparlamentarne suradnje dviju zemalja, osobito odbora za europske poslove

Nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskoga sabora Željkom Reinerom i ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov sastao se u srijedu u sklopu svog dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj i s predsjednikom saborskog Odbora za europske poslove Gordanom Jandrokovićem.

Središnje teme susreta bile su proširenje Europske unije, jačanje multilateralne suradnje u Jugoistočnoj Europi, migrantska kriza i povlačenje sredstava iz fondova EU-a.

-Jačanje kvadrilateralne suradnje članica Europske unije i NATO-a Hrvatske, Grčke, Rumunjske i Bugarske od bitnog je značaja u cilju učinkovitijeg koordiniranja stajališta o zajedničkim strateškim i političkim pitanjima, istaknuo je Mitov na početku susreta s predsjednikom Odbora za europske poslove Gordanom Jandrokovićem. Mitov je dodao kako Bugarska podržava usuglašeno rješavanje migrantske krize te proširenje Europske unije, koja bez zemalja Zapadnog Balkana ne može biti potpuna.  –Preduvjet za to je naravno da se ispune svi kriteriji koji su stavljeni pred države na njihovom putu u europske integracije. Stoga i Hrvatska i Bugarska trebaju konstruktivno i proaktivno poticati svoje susjede da ubrzaju proces ispunjenja tih kriterija, usuglasili su se Jandroković i Mitov.

Osvrnuvši se na pitanje povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, Jandroković je pohvalio 85-postotnu iskorištenost fondova u Bugarskoj te se založio za jačanje međuparlamentarne suradnje dviju zemalja, osobito odbora za europske poslove, a u svrhu razmjene iskustava u pitanjima legislative, jačanja administrativnih kapaciteta, procedura i transparentnosti postupaka javne nabave.

Sastanku je prisustvovao i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Jasen Mesić koji je izrazio želju za nastavkom dobre hrvatsko-bugarske suradnje u okviru te institucije. –No, i suradnja u području kulture svakako je u zajedničkom interesu, i Hrvatska bi bila vrlo zainteresirana ugostiti izložbu čuvenog „tračkog zlata“, rekao je Mesić na kraju susreta s bugarskim ministrom vanjskih poslova Danielom Mitovom.

>>Dokument protiv hrvatskih zahtjeva EK imao spreman

Komentara 2

VK
vječni krojf
14:14 04.05.2016.

svaka suradnja je dobro dosla,ali mi se cini da se Hrvatska u zadnje vrijeme nekako previse okrece balkanu.Da to nije taj autoritet predsjednice Kolinde u svijetu doprinjeo?

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
14:07 04.05.2016.

Jačanje multilateralne suradnje u jugoistočnoj Europi je u zajedničkom interesu svih nas balkanaca jer smo slični po kulturi, odijelu, jelu i djelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije