Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordan Sundać

Ja sam Teslin pranećak i napisao sam roman o njegovu projektu koji nikada nije realizirao

08.11.14.,Slavonski Brod - Brodjanin Gordan Sundac tvrdi da je potomak Nikole Tesle, za sto ima i dokument iz crkve u Ilinoisu.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
23.11.2014.
u 23:15

Sundać je roman napisao zajedno s fizičarom Ivanom Lutzom, a tema je energija koja je ostala neiskorištena u ionosferi

Brođanin Gordan Sundać (34) piše knjigu o projektu Nikole Tesle vezanom uz iskorištavanje energije iz ionosfere. Vijest sama po sebi možda i ne bi bila toliko zanimljiva da nije riječ o izgubljenom nećaku velikog znanstvenika, s kojim je rodbinski povezan po majčinoj liniji. Naime, poznato je da Tesla nije imao djece, pa samim time ni izravnih potomaka. Međutim, sestra Nikoline majke imala je kćer Mashu, a ona unuku Milku. Milka je pak majka Gordanova djeda Mile Konjevića, odnosno Gordanova prabaka. Iz toga proizilazi da je Sundać Teslin praprapranećak.

Stari papir iz Jolieta

O rodbinskoj povezanosti Tesle i njegova djeda Mile, pa time i njega samog, Gordan posjeduje dokument iz pravoslavne crkve u gradu Jolietu u državi Illinois iz 1955. godine. – Mom djedu Mili njegova je majka davno govorila o rodbinskoj vezi s Nikolom Teslom, a on je to nama često prepričavao kao zanimljivu anegdotu koja se poput urbane legende godinama provlačila kroz našu obitelj. Na temeljitije istraživanje bacio sam se kad mi je djed pokazao šezdeset godina star rodoslovni papir, koji mu je za jednog posjeta donio njegov bratić Miloš – kaže Sundać, kojeg je saznanje o srodstvu s jednim od najvećih znanstvenih umova u povijesti čovječanstva iznenadilo i oduševilo. Mladi i uporni Brođanin odlučio je doznati sve o svojim korijenima, slavnom rođaku i onome što ga s njim povezuje. Nedavno je tako doznao da su njegov djed Mile i Nikolin otac Milutin Tesla rođeni u istom selu, Raduču u Lici. Namjerava kontaktirati i znanstvene institucije u Americi kako bi doznao gdje žive drugi Teslini sljednici. Da sve ne ostane samo na istraživanju, odlučio se baciti i u spisateljske vode. Već je napisao dva dijela buduće trilogije "Novi poredak", koja će donijeti vrlo jasnu i konciznu ekološku poruku o budućnosti čovječanstva. Riječ je o Teslinu idejnom projektu koji nikad nije zaživio. Sundać laički objašnjava kako se, primjerice, već i običnim pozivom s mobitela oslobađa jedan nemjerljivo mali dio energije za koju je Tesla smatrao da završava i ostaje zarobljena u atmosferi, odnosno u ionosferi. Kroz stoljeća se tako ondje koncentrirala golema količina iskoristive energije, čijim bi ovladavanjem ljudi prestali biti ovisni o nafti, plinu i ugljenu. Pišući svoj roman, Sundać si je u razradi Tesline ideje dao mašti na volju, ali s uporištem u fizici. Riječ je, kaže, o književnosti utemeljenoj na originalnim idejama i znanosti.

– Knjiga je namijenjena širokom čitateljstvu svih generacija, jer u pitanju je znanstveno-fantastični spektakl nalik hollywoodskim blockbusterima. Nadam se da će djelo potaknuti ljude da još više proučavaju Teslu i njegov znanstveni rad – ističe Sundać i dodaje kako će roman svjetlo dana ugledati za otprilike godinu dana.

U udruzi iznenađeni

Na istraživanje je Brođanina dodatno potaknuo profesor fizike Ivan Lutz, koji mu je i predložio zajedničko pisanje knjige o Teslinu projektu. Spoznaja da mu je prijatelj znanstvenikov srodnik Lutza je fascinirala možda i više nego li samog Sundaća.

– Osobno sam lud za Teslom, koji je jedan od petorice najvećih genijalaca u povijesti čovječanstva. Kada mi je Gordan rekao da su rođaci, odmah sam pomislio kako bi bilo dobro da udružimo snage i napišemo djelo o njegovu nikad dovršenom projektu – kaže Lutz. Sundać i Lutz svojim su djelom na određen način nastavili Teslino istraživanje jer je roman znanstveno utemeljen i kroz dijaloge i objašnjenja likova na uvjerljiv način razrađuje početnu ideju. Ne želeći iznositi više detalja, kako nekome ne bi pokvarili čitanje, autori ipak navode da "Novi poredak" govori o novom ustroju čovječanstva, koje je shvatilo da je iskorištavanje energije iz ionosfere jedini način za održanje ljudske vrste. Spoznaja da u Slavonskom Brodu živi potomak Nikole Tesle koji, k tomu, piše knjigu o njegovu istraživanju, ugodno je iznenadila i članove zagrebačke udruge "Nikola Tesla – genij za budućnost", koja se bavi proučavanjem lika i djela velikog fizičara.

Voljeli bi, kažu, da im se Gordan javi, kako bi se upoznali i razmijenili iskustva. Vesele se njegovu projektu i jedva čekaju da im knjiga dođe u ruke.

– Tesla u Hrvatskoj nema puno srodnika, osobno poznajem samo jednu gospođu koja nosi njegovo prezime i čiji brat živi u Americi. Nitko prije nas nije se ozbiljnije bavio Teslom i nadamo se da će i ta knjiga pridonijeti promidžbi Hrvatske kao njegove domovine – kaže Višnja Vuković, voditeljica projekata iz obrazovanja u udruzi. 

>> Poštanska marka s likom Nikole Tesle predstavljena brazilskoj javnosti

Komentara 84

DU
Deleted user
23:39 23.11.2014.

tesla je bio tesla a ostali se samo kite njegovim perjem

MA
Marsijanac....
05:48 24.11.2014.

Tesla je u toj mjeri Srbijanac u kojoj sam ja Pigmejac. Prezime Tesla ne postoji nigdje u Srbiji. Tesla je vlaskog podrijetla ,bas kao i Jovan Jovanovic-Zmaj , rodjen Alkabijad Nusa,Cincar. Svatko sa imalo pameti dobro zna da su Srbijanci svojatali sve pravoslavce sa ovih prostora i ne samo pravoslavce. Ako pogledamo nalaze moderne genske znanosti onda je lako vidjeti da srbijanski haplotip HG-2, zapadno od Drine, uopce ne postoji.

MA
Marsijanac....
06:00 24.11.2014.

Ako je gensko porijeklo naroda ili osobe nacinjeno na temelju haplogupe a ne haplotipa ,potpuno je bezvrijedno,a da ne govorimo o rekla- kazala i raznoraznim mitovima......Usporedite Srbijance i prekodrinske “srbe”. Srbijanci su 49% tursko-turkomanaskog( altajsko -anatolskog,HG-2),13% marokanskog( arapskog,morluckog,HG-21)i samo 15% slavenskog podrijetla. 23% otpada na Cincare,Rome,Aromune,Vlahe,Morovlahe, Karovlahe,Karakune,Karavunce,Meglenske Vlahe , Karakacane i Tracane,(njihovi pojedini %%% jos nisu razradjeni).... i 0 % ilirskih gena. Prekodrinski “srbi” imaju 30 % ilirskih gena ,25 % slavenskih (a ostatak otpada na vlaske ,baskijske i laplanderske) i 0 % srbijanskih turkmenskih gena. Pogl .pod Hrvatska Pravoslavna Zajednica .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije