Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Aleksić:

Ja sam kao Matija Gubec, idem samo ravno do cilja

Goran Aleksić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
28.07.2016.
u 20:00

Jedan od važnijih ciljeva nam je i da se u državnim i javnim poduzećima uvedu strogi kriteriji napredovanja, utemeljeni na stručnosti

Nezavisni kandidati, članovi i suradnici Udruge Franak upravo su objavili predizbornu koaliciju sa Živim zidom i strankom Promijenimo Hrvatsku. Tim povodom razgovarali smo s Goranom Aleksićem, koordinatorom Udruge Franak i jednim od kandidata.

Jeste li razmišljali o tome da na izbore izađete samostalno?

Razmišljali smo, ali zaključili smo da je zbog nemogućnosti korištenja resursa Udruge Franak pragmatično izaći na izbore sa srodnim strankama u političkom smislu. Ivan Lovrinović, čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku, svojim je autoritetom stao na stranu Franka u kolektivnom sudskom procesu, čime je riskirao profesionalnu karijeru, i ostao nam je podrška sve do danas. Živi zid također je uvijek podržavao nastojanja udruge.

Kakve su reakcije članova?

Vidljive su iz ankete provedene prije odluke o kandidiranju. Od njih 3000 koji su se odazvali 90% podržalo je ideju o političkom angažmanu članova. Oni koji su protiv boje se da bi udruga mogla biti politizirana. Međutim, Franak ostaje nepolitička pravna osoba, ne pretvara se u stranku – i dalje će biti aktivan na dosadašnji način.

Znači, nikad neće prerasti u stranku?

Ja ne smijem reći nikad. Tko mi daje pravo na to? Ali o Udruzi Franak i ubuduće, kao i dosad, odlučivat će njezini članovi.

Zanimaju li vas u političkom djelovanju i druge teme osim kamata, kredita, banaka...?

Naš je glavni cilj ostvarenje financijske i pravne sigurnosti građana Hrvatske, obeštećenje svih dužnika oštećenih nezakonitim poslovanjem banaka te, na kraju, zaštita državnih interesa od pokušaja banaka da učinke konverzije kredita u CHF svale na teret poreznih obveznika. Svakako nas zanima i širi gospodarski kontekst. Jedan od ljudi koji ulazi u izbornu trku je Niko Delić, ekonomist s puno iskustva u financijama. On će sudjelovati u izradi gospodarskog programa koalicije koji će obuhvatiti monetarne i porezne promjene i univerzalni sustav zapošljavanja u Hrvatskoj. Jedan od važnijih ciljeva nam je i taj da se u državnim i javnim poduzećima uvedu strogi kriteriji napredovanja u nižem, srednjem i visokom menadžmentu, utemeljeni isključivo na stručnosti i rezultatima, a ne na političkoj ili drugoj podobnosti. Osim toga, podržat ćemo i svaku društveno korisnu ideju bilo koje političke opcije. Reći ću idealistički da dužnost političkih radnika nije ismijavati jedni druge, prepucavati se i dokazivati tko je jači, nego raditi za društvo, građane. U tom smislu vlast mora surađivati s konstruktivnom opozicijom.

Kakva vam je politička orijentacija: rekli ste jednom da ste kao Matija Gubec: “ni leve, ni desne, samo prema cilju”...

Znači, upravo to, kao Matija Gubec – ni leve, ni desne, samo ravno prema cilju.

Kad ste izašli iz ORaH-a?

Izašao sam u studenom prošle godine, razočaran mogućnostima koje nisu realizirane.

Kakvi su vam planovi što se tiče poslijeizbornog koaliranja? S kime ne biste išli nikad?

Ne razmišljamo uopće o koaliranju, nego samo o suradnji sa svima za bolje, ljepše i humanije društvo. Nisam isključiv, članovi Franka su različitih filozofija i političkih orijentacija, okrenuti smo jedni drugima i moramo prestati na temelju jeftinih floskula i demagogija pridobivati marginalno biračko tijelo.

Ima li uvjetovanja poretka na izbornim listama koalicije?

Mi smo izborne liste već dogovorili, ali ne bih još o tome u javnosti jer uvijek su mogući neki dodatni dogovori.  

>>Udruga Franak ulazi u izbornu utrku, objavili s kim će sve izići u koaliciji

Komentara 5

DD
ddh
20:26 28.07.2016.

Matija Gubec je bio posten. On nije posudjivao novce, dogovarao kondicije i izigravao pametnjakovica. Matija Gubec nije igrao pokera sa Tahijem kao Aleksic sa bankama i kad je shvatio, da je izgubio, onda poceo zazivati drzavu i raditi na tome da ne ispostuje ugovore ili da mu njegovo kockanje placaju drugi. Zato Aleksicu jezik za zube i ne usporedjuj se sa Gubcem nego sa Milanovicem i Titovim pionirima. To su ti koji bi kruha bez motike, koji bi djelili i koji su djelili tudje. Koji su usput receno otimali ili pljackali. i onda trubili o pravdi i koji nisu jeli krumpir kojeg su oni posadili ili nego krupmpi koji su otimali i koji su se radjali u otetim stanovma i tudjim opljackanim posteljama poput Titovca Josipovica. Opljackali su lljude, a Aleksic bi na neki nacin to radio sa Sincicem i danas.

TR
Trisestrice
06:47 29.07.2016.

Aleksic je vrlo pametan covjek: Gradjani ce mu otplatiti dug u Svicarcima, a on se mozda docepa Hrvatskog Sabora, dobre place i mirovine. I da netko od te spomenute 'koalicije' i udje u Sabor koja ce biti korist od njihih kada na primjer Sincic govori toliko da govori a nece da snikim suradjuje. Lako je blebetati bez odgovornost za ista!

DU
Deleted user
08:33 29.07.2016.

Znamo kakav je bio kraj Matije Gubca. Ako to Aleksić jako želi, možda mu se i ostvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije