Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA PLOČA HOS-A

VIDEO Izvrijeđani antifašisti koji su prosvjedovali u Jasenovcu, napadnut snimatelj HRT-a

Jasenovac
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/6
31.01.2017.
u 14:35

- Ova ploča, i druge u Hrvatskoj, daju ružnu sliku demokratske Hrvatske i ukazuju na to da vlasti Republike Hrvatske toleriraju neoustaštvo – rekao je predsjednik Zajednice udruga antifašista Petar Raić.

Noseći transparent "Antifašizam zauvijek" pedesetak članova Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba održalo je protestni marš u Jasenovcu "ogorčeni sve učestalijom revizijom povijesti Drugog svjetskog rata i iskrivljavanjem slavne antifašističke borbe naroda Hrvatske". Nakon polaganja vijenaca pod spomenik cvijeta u Spomen području Jasenovac antifašisti su se uputili na mjesto gdje su u studenom prošle godine članovi Udruge veterana HOS-a Grada Zagreba podigli spomen ploču s imenima jedanaest poginulih suboraca i ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

- Pozdrav 'Za dom spremni' negira jasenovačke žrtve. Mi smo ovdje da iskažemo svoje protivljenje legalizaciji tog ozloglašenog ustaškog pozdrava i krilatice pod kojim su ustaše u logoru Jasenovac na razne načine umorile preko 83.000 nevinih ljudi – Srba, Roma, Židova i Hrvata antifašista. Ova ploča, i druge u Hrvatskoj, daju ružnu sliku demokratske Hrvatske i ukazuju na to da vlasti Republike Hrvatske toleriraju neoustaštvo – rekao je predsjednik Zajednice udruga antifašista Petar Raić.

- Ustaški pozdrav 'Za dom spremni' nije bio službeni pozdrav u Oružanim snagama RH tijekom Domovinskog rata, niti je to danas, a oni koji na tom inzistiraju nisu hrvatski domoljubi jer ne poštuju temeljna odredišta Ustava Hrvatske, čime negiraju današnji teritorijalni integritet i suverenitet RH. Sve dok se tolerira ustaški pozdrav na sportskim terenima i drugim javnim okupljanjima, sve dok se na portalima raspiruje mržnja prema Srbima, Židovima, Romima i građanima antifašističkog i demokratskog opredjeljenja i veliča ustaški zločinački režim, i sve dok je Vlada Republike Hrvatske neodlučna u zabrani takvih ponašanja, Republika Hrvatska neće biti demokratska i pravna država oslobođena nacifašističkog naslijeđa – dodao je Raić istaknuvši da se slučaj pozdrava na grbovima udruga mora sustavno riješiti u nadležnim Ministarstvima.

Iako se nedaleko njihova okupljanja okupila nekolicina članova udruge veterana HOS-a oni su mirno promatrali prosvjedni marš uz iznimku jednog mještana Jasenovca, koji je vrijeđao i psovao sudionike, a prilikom povratka kolone napao i kamermana HRT-a. Policija je intervenirala te je stariji muškarac priveden. - Ako mene i moje suborce pitate ovo je provokacija. Oni su tu došli s transparentima. Mi nismo htjeli nikad provokaciju, nismo ni išli na spomen područje. Ploča je postavljena ovdje za poginule branitelje i moje suborce. Ovaj sumještanin je očito isprovociran time, no ne opravdavamo napad – rekao je Miroslav Dragić Ćiro, bivši član HOS-a.

Među sudionicima antifašističke kolone bio je je i brigadir Hrvatske vojske u mirovini Slavko Cerjanec. - Nema spora da našim poginulim braniteljima treba odati počast i podići spomenik, no na spomeniku ne može biti pozdrav koji je isključivo fašistički. Njima se treba postaviti spomenik što apsolutno podržavam – rekao je Cerjanec. 

>> Za ploče sa 'za dom spremni' nije odgovoran HOS, nego vlast koja ne donosi odluke

Komentara 198

VU
Vinko U
15:00 31.01.2017.

Kad su branitelji ginuli,antifašisti se krili ka misevi

CA
calendula9
15:19 31.01.2017.

Nije mi jasno ni to kako prva "faca" ovih nazovi antifašista može biti lik rođen 10 ili više godina nakon drugog svjetskog rata, Kakve on proklete veze ima s fašizmom i svime što se oko toga vrti. Osim naravno dobre plaće, ureda, tajnice i slično. U Jugi je bio Skojevac, sekretar partije ...uhljeb kao i danas. Katastrofa.

DU
Deleted user
15:09 31.01.2017.

HOS je u ratu stvarao Hrvatsku drzavu,i kao branitelji nemaju nikakve veze s NDH-a kao kuna,povijesna zastava,grb i himna.Ocito smeta im Hrvatska Drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije