Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošao vrh

Karlovačke rijeke napokon u opadanju, evakuirano oko 200 ljudi

poplave, karlovac
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/68
16.10.2015.
u 18:31

Najteže je i dalje u naseljima Mostanje i Logorište, odakle su evakuirane dvije starije osobe, te u Pokupskoj dolini gdje se do naselja može samo čamcima

Na području Karlovca proglašeno je izvanredno stanje jer su Korana i Kupa nabujale preko noći i vodostaj obje rijeke prešao je 840 centimetara. Izvanredno stanje proglašeno je u tri sata ujutro, a zbog visoke vode karlovački su vatrogasci počeli graditi dodatne nasipe i to uz Koranu, u gradskom naselju Rakovac te uz hotel Korana. Rijeke su poplavile naselja Logorište, Mala Švarča, dio Mostanja, ali i čitavu Pokupsku dolinu.

Gradonačelnik Damir Jelić kazao je kako se Karlovac i u ovoj situaciji brani sam te je dodao da nije potreban angažman dobrovoljaca, odnosno građana u gradnji novih nasipa kao lani.

Autobusi rano jutro, s obzirom na to da su brojne prometnice pod vodom, nisu vozili iz brojnih naselja ili je prijevoz neredovit, a koriste se i alternativni smjerovi.

Poplave su pogodile i šibensko područje, Ogulin te lekeničko i sisačko područje kod rijeke Kupe.

19.55 sati – Karlovačke rijeke napokon su u opadanju; u 19 sati Kupa i Korana pale su za dva centimetra i snizile se na 852 centimetra za Kupu, a 849 centimetra za Koranu. Da se vode povlače, već se vidi, posebno u gradskoj četvrti Rakovac, ali i u prigradskim naseljima gdje se voda povlači iz dvorišta i podruma.

– Vode opadaju, no nove nam probleme stvaraju zaobalne vode. Zatvorena je cesta D1, plavi Zagrebačka i neke nove ulice – kazao je Goran Franković, županijski vatrogasni zapovjednik.

Upravo vatrogasci, profesionalci, te članovi svih DVD-a po prigradskim naseljima, najveći su ''krivci'' što štete u gradu i okolnim naseljima nisu bile i veće. Oni su ti koji su mještanima na usluzi čitavu noć i dan, a i sada u večernjim satima mještanima koji su ostali u kućama u Logorištu i Mostanju te u Pokupskoj dolini dostavljaju kruh, vodu i ostale potrepštine za noć. Izgradili su brojne zečje nasipe po gradu, ispumpavaju vodu na mjestima gdje to ima smisla, a i ovu će noć pokušavati ispumpati vodu na cestama ispod nadvožnjaka koje su potopljene te pomagati braniti kuće zečjim nasipima do kojih dolaze zaobalne vode.

Evakuirano je oko 200 mještana koji su otišli kod rodbine ili prijatelja gdje će provesti noć.

18.30 sati – Nove promjene u vodostajima: prema podacima za 18 sati Kupa je na 854 cm, a Korana na 851 cm.

16.50 sati – Zbog izlijevanja rijeke Mure u Međimurju za promet je u 13.30 sati zatvorena županijska cesta u Svetom Martinu na Muri. Uvedene su i mjere redovne obrane od poplave na rijeci Muri od Vološćaka do Podturna i dalje do granice sa Slovenijom.

16.25 sati – Vodostaji Korane i Kupe stagniraju; u 16 sati Kupa se zaustavila na 855, a Korana na 850 centimetara. Dobar je znak što su vodostaji obje rijeke uzvodno u većem padu. Ipak, mještanima koji to žele, vatrogasci pružaju pomoć u evakuaciji iz svojih kuća u domove rodbine ili susjeda.

15.30 sati – Kupa i dalje raste, dok je vodostaj Korane prvi put u opadanju nakon 48 sati. U 15 sati vodostaj Kupe bio je 855 centimetara, dok je vodostaj Korane pao za 2 cm, na 850.

15.20 sati – Velike ugroze u Sisačko-moslavačkoj županiji za sada nema, ali treba se pripremiti za moguće scenarije poplave. U nadolazećem vodenom valu iz Karlovca posebno će biti ugroženo područje Letovanića – rekao je nakon sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije njegov predsjednik Marin Piletić.

Naime, vodeni val rijeke Kupe na područje Lekenika i Siska stiže u noći sa subote na nedjelju te u nedjelju prijepodne.

– Od ponedjeljka se pripremamo, a prema posljednjim podacima očekujemo rekordne razine Kupe na lekeničkom području. Razina Kupe kod Farkašića trebala bi biti oko 1000 centimetara. Otprije znamo slabe točke na tom području pa smo ovih dana nadvisivali područje uz cestu Žažina-Letovanić i u samom Letovaniću. Zatvarali smo i propuste u Obedskom kanalu. Uz ovu pripremu ne bi trebalo biti ugroze stanovništva nebranjenog područja Letovanića, Žažina i Starog broda – rekao je Zoran Đuroković, voditelj Glavnoga centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

– Na vrijeme smo se počeli pripremati. Iako su rekordni vodostaji, za sada nema potrebe za dodatnim snagama. Na terenu su mještani, vatrogasci i civilna zaštita" – istaknuo je načelnik Lekenika Ivica Perović. Dodao je kako su mještani vikend-naselja u Letovaniću, koje bude redovno poplavljeno, obaviješteni da stvari podignu na katove kuća.

– Stanovništvo može biti mirno što se tiče najave nekih velikih katastrofa. Pozitivno je što rijeka Sava nije dosegla vrhunce pa ima mjesta za otjecanje Kupe. Također je dobro što su prirodne retencije u Odranskom, Lonjskom i Mokrom polju prazne. I odrađeni zahvati učinjeni ovoga ljeta u Žažini i Letovaniću pomažu – ističe župan Ivo Žinić.

Izvanredne mjere obrane od poplava uvedene su i na rijeci Uni i Glini. Na tom području je stanje stabilno, a Una je počela opadati na području Hrvatske Kostajnice.

Zbog vode na kolniku zatvorene su sljedeće ceste na području Sisačko-moslavačke županije:

ŽC3156 Žažina – Mala Gorica,

ŽC3229 Topusko – Maljevac,

ŽC3266 u mjestu Bogovolja,

ŽC3231 u mjestu Šibine,

ŽC3275 Stankovac – Slana – Donje Jame,

LC33086 u mjestu Skela,

LC33196 u mjestu Banski Drenovac.

14.35 sati – Karlovačke su rijeke napokon stale rasti; u 14 sati Korana je stala na 852, a Kupa na 854 centimetara, drugim riječima, najveći vodeni val glavninom je prošao kroz Karlovac. Ovo su najviši vodostaji karlovačkih rijeka – Kupa je bila viša jedino prije gradnje kanala ''Kupa - Kupa'' '80-ih godina prošlog stoljeća. Lani je za katastrofalnih i nezapamćenih poplava došla do 845 centimetara. Korana nikada, otkad je mjerenja, u Karlovcu nije imala ovako visok vodostaj.

14.30 sati – Karlovački župan Ivan Vučić, na traženje gradonačelnika Damira Jelića, za Karlovac je proglasio elementarnu nepogodu zbog velike štete koje su odroni, koji su se aktivirali za ovih poplava i velikih kiša, nanijeli gradskoj imovini; cestama, mostovima, kanalima. Elementarna nepogoda zbog poplava još nije proglašena, čeka se da prođe vodeni val kroz Karlovac kako bi se ocijenila konačna šteta, odnosno konačni zbroj potopljenih objekata.

14.00 sati – Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ponudio je pomoć premijeru Zoranu Milanoviću zbog poplava koje su pogodile Hrvatsku, piše B92.

– S velikim žaljenjem smo primili vijest o razarajućim poplavama koje su učinile veliku materijalnu štetu u Karlovcu, Zagrebu, Kostajnici, Dalmaciji i drugim dijelovima Hrvatske. Vlada Srbije je spremna, ako to smatrate potrebnim, pomoći Hrvatskoj specijalnim timovima obučenim za djelovanje u izvanrednim situacijama i pružiti materijalnu pomoć u obnovi poplavama uništenim područjima – napisao je u svom pismu Vučić.

13.35 sati – Zagrebački vatrogasci imali su 60 intervencija na području grada Zagreba zbog obilne kiše koja danima pada. Ispumpavali su vodu iz podruma i garaža te uklanjali stabla s prometnica. Više pročitajte ovdje.

13.20 sati – Korana je napokon počela stagnirati, od podneva do 13 sati nije narasla ni centimetra i ostala je na visini od rekordnih 852 centimetra! Kupa, iako stagnira uzvodno od Karlovca, u samom je gradu u 13 sati narasla za centimetar, drugim riječima, najveći problemi se sele nizvodno od grada.

– Iako su vode mnogo više nego lani i situacija je iznimno teška, nema panike. S obzirom na to da se već danima pripremamo za ovaj scenarij, štete na objektima ne bi smjele biti kao lani – rekao je gradonačelnik Damir Jelić. Na Obali Trnskog nema više vode, može se voziti i po Ilovcu gdje nema vode na cesti.

– Vodoprivreda spaja kanale u Tičarnici, izdao sam zapovijed da se spoje ta dva kanala te da se proširi vojna cesta Mekušje – Kamensko. Na Rakovcu je napravljen nasip i to bez vojske i građana. Ako zatrebaju, pozvat ćemo ih. Do vodostaja 865 ne bi trebalo biti većih problema – kazao je gradonačelnik Damir Jelić.

Najteže je i dalje u naseljima Mostanje i Logorište odakle su evakuirane dvije starije osobe te u Pokupskoj dolini gdje se do naselja može samo čamcima.

13.00 sati – Prema podacima Županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, pod vodom je 255 kuća i 84 gospodarska objekta u okolici Karlovca, no poplave su pogodile i Dugu Resu gdje je problematično stanje u Sv. Petru i Šeketinom brdu, a jedan objekt je poplavljen u Gornjem Mrzlom Polju. Na području općine Barilović poplavljen je dio objekata na području od Belajskih Poljica do Barilovića, dok na prostoru grada Ogulina, osim zatvorenih prometnica, nema poplavljenih objekata. Poplavljene su brojne županijske i lokalne ceste. Stožer je pohvalio operativne snage na terenu kao i predsjednike mjesnih odbora koji su pravodobno i dobro organizirali sustav obrane od poplave na svom području. Također je pohvaljena dobra koordinacija gradskih i općinskih Stožera i operativnih snaga s komunalnim poduzećima koja su svu svoju tehniku stavila na raspolaganje.

Prema izvješću nadležnih iz Hrvatskih voda ispostave Karlovac, nasipi su u dobrom stanju i nema opasnosti od njihova probijanja. S obzirom na to da će vodostaj biti na razini ili nešto veći od prošlogodišnje jesenske poplave, očekuju se problemi nizvodno od Karlovca, gdje nema izgrađenih nasipa i drugih vodozaštitnih objekata, pa će snage zaštite i spašavanja usmjeriti djelovanje prema tom području. Župan Ivan Vučić izvijestio je da prema uputama Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda treba pričekati s proglašenjem elementarne nepogode dok se ne obuhvate sve štete nastale od jedne vrste elementarne nepogode u pogođenim gradovima i općinama.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

12.20 sati - Vodostaj Korane u 12 sati bio je 852 centimetra, a isti je vodostaj zabilježen i na Kupi.

11.10 sati – Mještani Logorišta i Mostanja su očajni.

– Ovo je katastrofa, situacija je daleko lošija nego lani, ništa ne pomaže, voda prodire u kuće na sve strane. Očajni smo, ovo je već peta poplava od lani, očajni smo. A dolazi zima... – kazali su mještani Logorišta koji vodu iz kuća ispumpavaju i slažu dodatne vreće na mjesta gdje to još mogu.

11.00 sati – Vodostaj Korane u Karlovcu iznosi 849 centimetara, a Kupe 851 centimetar.

10.20 sati – U 10 sati vodostaj Kupe u Karlovcu bio je 849 centimetara.

10.15 sati – Izvanredno stanje proglašeno je i na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici gdje je u 10 sati izmjeren vodostaj od 873 centimetra.

10.00 sati – Najnovije projekcije govore kako bi karlovačke rijeke trebale rasti do čak 860 centimetara, možda i 865 centimetara, a stagnirat će tek u poslijepodnevnim satima, dakle sredinom dana najveći vodeni val će proći kroz Karlovac. Zbog toga tražimo od župana da proglasi elementarnu nepogodu za karlovačko područje. Naime, 300 obitelji u naseljima Mala Švarča, Logorište, Mostanje i Pokupska dolina su pod vodom. Za sada nema potrebe za angažiranjem dodatnih snaga ili građana, jer sve ekipe su na terenu i pomažu građanima – kazao je gradonačelnik Damir Jelić nakon hitnog sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje u Karlovcu. Sastat će se i Županijski stožer koji predvodi župan kako bi razmotrili što dalje.

U Karlovcu i okolici 26 je cesta zatvoreno, tisuće građana odsječeno je do svijeta, a vode još uvijek nadiru, kako rijeke, tako i zaobalne vode. Uz postojeća 140 klizišta u gradskoj okolici, nastalo je novih desetak klizišta, a postojeća su produbljena.

– Na terenu je 250 vatrogasaca i još 150 članova dobrovoljnih vatrogasnih društava. Situacija je loša, ali stanje je pod kontrolom i vlastitim snagama borimo se protiv vodene stihije – dodao je gradonačelnik Jelić.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

9.45 sati – Veliki vodeni val Kupe koji trenutačno plavi karlovačko područje na području Lekenika i Siska očekuje se u noći na nedjelju i tijekom nedjelje. Prema prognozama Hrvatskih voda bit će, na lekeničkom području, nadmašena rekordna razina Kupe.

– U Farkašiću očekuju vodostaj od 1000 centimetara, dok je lanjski rekord bio 980 cm. Dakle, prognoze nisu dobre i neće biti dobro. Ove godine smo spremniji, od ponedjeljka raznosimo vreće s pijeskom. Sigurno će, kao i obično, biti potopljeno vikend-naselje u Žažini. To smo najavili još u ponedjeljak. Također, problema će biti i na nebranjenom području Letovanića, Starog Broda i Žažine. Vidimo da je rast vodostaja nepredvidiv i ne možemo točno znati što se sve može očekivati. Ponavljam, srećom smo s pripremama krenuli na vrijeme – kazuje načelnik Lekenika Ivica Perović.

Na području Lekenika Hrvatske vode su tijekom ljeta izgradile novi nasip na Kupi u Žažini te ribnjaku u Letovaniću pa bi na tim stranama stanje trebalo biti bolje nego lani. Na sisačkom području, doznajemo, Kupa ne bi trebala stvarati veće probleme unatoč visokom vodostaju. Izvanredne mjere obrane od poplava uvedene su i na rijeci Uni na području Hrvatske Kostajnice, kao i na slivu rijeke Gline na Banovini. U Glini su noćas, preventivno, vatrogasci dostavili vreće s pijeskom za obranu dvije kuće. Una nije dosegla kritične razine i trenutačno je u stagnaciji.

9.40 sati – Zbog vode na kolniku, zatvorene su sljedeće ceste u Sisačko-moslavačkoj županiji: ŽC3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC3229 Topusko-Maljevac, ŽC3208 u mjestu Madžari, ŽC3231 u mjestu Šibine, ŽC3275 Stankovac-Slana-Donje Jame, LC33086 u mjestu Skela, LC33196 u mjestu Banski Drenovac.

9.20 sati – Na karlovačkom području pod vodom je čak 300 kuća – rekao je gradonačelnik Damir Jelić, a vodostaji rijeka Korane, Mrežnice i Kupe i dalje rastu.

9.05 sati – Naselja u gradskim četvrtima Drežnik, Logorište, Mala Švarča, Mostanje, odsječena su od svijeta, kao i naselja u Luci Pokupskoj, vatrogasci stalno slažu nove nasipe kako bi branili naselja ili pojedinačne kuće u užoj gradskoj okolici. Voda je u podrumima nekih stambenih zgrada u gradu, a i oni mještani koji još pred jutro nisu mislili da moraju čistiti stvari iz podruma ili prizemlja, to sada čine.

9.00 sati – Vodostaj Kupe iznosi 845 centimetara, a Korane 847 centimetara.

8.20 sati – Voda je došla i do državne ceste D1, a zbog poplava brojne su prometnice diljem zemlje zatvorene. Zbog vode na cesti zatvorene su: DC36 u Karlovcu u ulici Selce (kod PPK), u mjestima Blatnica, Koritinja i Gradac te na dionici Donja Kupčina – Gradec Pokupski – Lijevo Sredičko, DC42 Ogulin – Josipdol u Ogulinu (ulica Stara cesta) i Oštarijama, DC59 u mjestu Dubrava kod Tisna, DC228 u Novim Novakima (Karlovac), Ilovac (Ozalj) – Kamanje te Donji Bukovac Žakanjski – Jurovski Brod te brojne županijske i lokalne ceste.

8.00 sati – Vodostaj Korane u Karlovcu iznosi 844 centimetra, a Kupe 843 centimetra.

>> Izvanredno stanje: Kupa i Korana nabujale preko noći, poplavljeno stotinu kuća

Komentara 192

DU
Deleted user
08:44 16.10.2015.

Gdje je jutros ministra Jakovina? On je prekojučer rekao da nema šanse za poplavu,država je sve"sredila",u pravu je.

AI
andja.ivan.knezevic
08:45 16.10.2015.

gdje je sada ministar koji reče da poplava u Karlovcu neće biti, slaga čovjek da nije ni trepnuo očima i osta živ.

R1
R1971D
09:24 16.10.2015.

Nije li ona karikatura od ministra poljoprivrede, rekla da garantira da poplave u Karlovcu neće biti, kako sada ovo??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije