Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pravo prijateljstvo'

Izraelci emotivnom porukom zahvaljivali Hrvatima na kanaderima

požar u Izraelu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
29.11.2016.
u 18:59

"Države koje su pritekle u pomoć iskazale su Izraelu pravo prijateljstvo, a njihovi piloti i vatrogasci pokazali su pravi duh svojih država", rekao je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Gilad Erdan

Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, koje od 25. studenoga sudjeluju u gašenju požara u Izraelu, bile su danas na svečanosti organiziranoj za predstavnike svih međunarodnih snaga koje su sudjelovale u gašenju velikih šumskih požara u toj državi.

Tom su prigodom predstavnici izraelskih vlasti, ministar nacionalne sigurnosti Gilad Erdan, savjetnik za nacionalnu sigurnost i izaslanik premijera Netanyahua Jakob Nagel te čelnik izraelske policije Roni Alsheich još jedanput iskazali zahvalnost za brzi dolazak i gašenje požara u srednjem i sjevernom dijelu te države, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

– Države koje su pritekle u pomoć iskazale su Izraelu pravo prijateljstvo, a njihovi piloti i vatrogasci pokazali su pravi duh svojih država – rekao je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Gilad Erdan.

– Izraelci duguju duboku zahvalnost svima koji su pridonijeli u borbi protiv požara i tako pokazali najbolje lice humanosti te se ujedinili u solidarnosti s raznih strana svijeta – stoji u poruci izraelskog premijera Netanyahua koja je tom prigodom pročitana.

Osim hrvatskih kanadera, u Izraelu su i protupožarne zračne snage iz Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbajdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je najvažnije što su požari ugašeni te da u dogovoru s domaćinima "ostaju preventivno još jedno vrijeme u dežurstvu kako bi u slučaju potrebe odmah krenuli u akciju gašenja".

– Na današnjoj svečanosti u izložbenom postavu posebno je bio istaknut i predstavljen i jedan hrvatski kanader, čime se i na simboličkoj razini želi naglasiti snažna uloga i doprinos hrvatskih zračnih snaga u gašenju velikih požara u Izraelu – rekao je pukovnik Turković.

U protekla četiri dana hrvatske zračne snage provele su u zraku 35 sati i na požarišta izbacile oko 280 tona vode.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći Izraelu slanjem dvaju kanadera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane donijela je hrvatska Vlada 23. studenoga 2016. na prijedlog njezina potpredsjednika i ministra obrane Damira Krstičevića nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

>> Netanyahu moli za pomoć: Kanaderi hrvatskog ratnog zrakoplovstva uz odobrenje Vlade krenuli prema zahvaćenim područjima

Komentara 8

Avatar AligatorXO
AligatorXO
20:04 29.11.2016.

pomažući drugima pomažemo i sebi. Vrijedi jednako kako za čovjeka tako i za naciju.

Avatar samo Istina
samo Istina
19:32 29.11.2016.

Drago mi je da smo im pomogli.

HO
horton
23:47 29.11.2016.

Uvijek je dobro pomoći, primali smo i mi humanitarnu pomoć kad nam je trebala (u ratu). Zanima me jesmo li u ovom slučaju pomogli besplatno ili smo dobili nekakvu naknadu (s obzirom da sam na stranom portalu stekao dojam da Izraelci plaćaju angažman američkog zrakoplova za gašenje požara).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije