Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas prilog Praktična srijeda

Izračunajte sami kolika će vam biti mirovina!

Prilog Praktična srijeda
Foto: VL
1/2
24.02.2016.
u 00:02

Mirovine su sve niže i jedini su način njihova povećanja u budućnosti vlastite uplate

Svim sretnicima koji rade čini se da doprinosi za mirovinu pojedu lavovski dio plaće, dok je, s druge strane, mirovinski sustav uvijek “kratak” za isplate – trenutačno za oko 17 milijardi kuna.

Stručnjaci objašnjenje ponavljaju već toliko puta da ga znaju i ptice na grani: pojednostavljenim rječnikom rečeno, rađa nas se i radi premalo da bismo zaradili dovoljno novca za isplatu mirovina starijoj populaciji koja zbog produljenja životnog vijeka sve dulje uživa mirovinu.

Mirovine su zato sve niže i jedini su način njihova povećanja u budućnosti vlastite uplate: u III. mirovinski stup, rentno osiguranje ili bilo kakav oblik dugoročne štednje koja se, u vrijeme kad prihodi od plaće presahnu, može “grickati” malo-pomalo, do kraja života.

No, kako već sada možemo približno izračunati kolika će nam biti mirovina i planirati budućnost?

Cijeli tekst pročitajte u prilogu Praktična srijeda iz tiskanog izdanja Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz priloga Praktična srijeda izdvajamo i ove teme:

>> Kako povećati mirovinu uplatama u III. stup i u životno osiguranje

>> Mogu li se adekvatne mirovine osigurati bez uplata u II. stup

>> Na koje se inozemne mirovine mora platiti porez

Komentara 22

DU
Deleted user
20:21 23.02.2016.

Ne može se izračunati u Hrvatskoj apsolutno ništa što je u nekoj budućnosti koja je dalje od par tjedana. Od mirovina najvjerojatnije neće biti ništa, prije ili kasnije će novci što ih uplaćujemo ispariti na ovaj ili onaj način.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:44 23.02.2016.

jedino rješenje je pobjeć iz hrvatske i ostaviti doseljene mostarske familije neka grcaju

TH
than
22:22 23.02.2016.

Rjesenje je da se napusti model generacijske solidarnosti, jer ja ne vidim poantu da neki uplacuju 40 godina, a neki nakon 10 godina u mirovinu, pa ovi prvi primaju mirovinu 10ak godina, a ovi drugi i 50tak. Lijepo dati sav brutto na ruke, pa onda neka gradjani sami placaju zdravstveno, porez i da ulazu u starost. Ulaganje u zivotno, cak i stednju je daleko isplativije nego ovo tu. Tko hoce riskirtati, neka riskira. Ovo je zapravo put koji ne vodi nikuda, jer nece biti za mirovine za 30tak godina ili ce biti na razini socijalne pomoci od 500njak kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije