Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAČUN EK

Zbog poreznih utaja i prijevara Hrvatska godišnje gubi oko 500 milijuna eura

Pierre Moscovici, povjerenik za financijske poslove EK
Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.09.2016.
u 07:18

Akcijski plan pripremila je Europska komisija za zajedničko postupanje i reformu sustava PDV-a na zajedničkom tržištu

Hrvatska godišnje gubi oko 500 milijuna eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost koji izmiču zbog poreznih utaja i prijevara, nesolventnosti tvrtki ili pak problema unutar porezne uprave, izračunala je Europska komisija.

Na razini EU manjak prihoda od PDV-a doseže 160 milijardi eura, navodi Europska komisija koja je pripremila i akcijski plan za zajedničko postupanje i reformu sustava PDV-a na zajedničkom tržištu. Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, izjavio je da je neprihvatljivo da države članice gube desetke milijardi eura u nenaplaćenim prihodima od PDV-a. Najviše novca gube Rumunjska, Litva i Malta, gotovo 40 posto, a najmanje Švedska, u kojoj je gubitak oko 1 posto.

– Aktualni sustav izrazito je neprilagođen rješavanju problema prijevare i pogrešnih izračuna povezanih s PDV-om, a očito je da se brojke neće popraviti same od sebe. Države članice sada se moraju brzo dogovoriti o konačnom, na prijevare otpornom sustavu PDV-a u EU – kazao je Moscovici koji gura nova pravila oporezivanja da bi se ujednačio pristup pri oporezivanju domaćih i prekograničnih transakcija te uvela jednostavnija naplata PDV-a preko internetskog portala.

>> Ministar Marić: porezni sustav treba sveobuhvatno rješenje

Komentara 38

Avatar utunelu
utunelu
07:36 07.09.2016.

ovu drzavu treba jednostavno raspustiti..sve institucije ..jer neradnik i parazit se hrani onima koji za njih rade tj placaju poreze polticari

DU
Deleted user
07:35 07.09.2016.

Čujem da su u muljaži ove godine pobjednici sinjski ugostitelji koji će od socijale tražiti pomoć.

Avatar HerojUlice
HerojUlice
07:27 07.09.2016.

To je oko 3 i pol miljarde kuna, taman rata za kredite na razini vanjskog duga.... Curi lova na sve strane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije