Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba - 105 darova Titu

Među eksponatima su i kljove iz Konga, maska iz Kine, zmaj iz Indonezije...

19.05.2015 .Kumrovec- Posljednje pripreme za otvorenje izlozbe poklonna koje je dobio Josip Broz Tito, a koji su donirani iz Ureda Predsjednice Muzeju Hrvatskog Zagorja u Kumrovcu. Izlozba ce biti otvorene 23.05. 2015. na proslavi Dana mladosti i radosti.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/8
21.05.2015.
u 18:16

Pokloni Josipu Brozu Titu prvi će put biti predstavljeni javnosti na izložbi u vili Kumrovec u subotu 23. svibnja u povodu proslave Dana mladosti i radosti

– Nemojte žirafu stavljati blizu kljove – ponavljala je Tatjana Brlek, v.d. voditeljice muzeja Staro selo Kumrovec, stojeći usred depoa zatrpanog poklonima koje je od brojnih državnih izaslanstava i radnog naroda primio Josip Broz Tito. Slonovsku kljovu dugu dva metra koju voditeljica spominje Titu je poklonio general Mobutu, predsjednik Konga. Žirafu je dobio od izaslanstva Indije.

Ova se dva eksponata nalaze u zbirci od stotinu i pet darova koje je dobio Josip Broz, a koju je Muzeju Hrvatskog zagorja, u čijem je sastavu i Staro selo, donirao Ured predsjednice istodobno kad su im na trajnu posudbu dali i Titovu bistu, rad kipara Antuna Augustinčića. Pokloni Josipu Brozu prvi će put biti predstavljeni javnosti na izložbi u vili Kumrovec u subotu 23. svibnja u povodu proslave Dana mladosti i radosti.

– Očekujemo da će doći oko 10.000 ljudi. Osim iz Hrvatske, imamo najavljene grupe iz Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije... – kaže Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja. Među poklonima Josipu Brozu nalazi se i maketa svemirske postaje Apollo koju je dobio od NASA-e, tu je i maska vojnika iz Kine, drvena skulptura zmaja koju je na dar dobio od izaslanstva Indonezije, grčki kralj Konstantin II. dao mu je amforu oslikanu antičkim junacima... I radni narod tvornica, od kojih su neke u međuvremenu doživjele sudbinu bivše države, često je darivao predsjednika. Tako je od radnika brodogradilišta 3. maja Tito dobio skulpturu radnika s brodom u rukama, zaposlenici Ine poklonili su mu srebrni tanjur, u Borovu je dobio čizmicu, u Kordunu srebrni pribor za jelo s ugraviranim inicijalima... Kristalnu vazu poklonio mu je 1965. kolektiv Jugoslavena iz Čehoslovačke, dvije bijele čaše od slonovače dobio je od kolektiva Jugoslavena iz Karthuma. Skulpturu "Obitelj" poklonila mu je 1979. Služba državne bezbednosti SFRJ u povodu obilježavanja 35. godišnjice od svog osnutka i 60. obljetnice od osnutka Komunističke partije Jugoslavije. Povelju Sabora Josip Broz dobio je na dar od Jakova Blaževića. Među poklonima je mapa sa zapisnicima sa suđenja Josipu Brozu u "bombaškom procesu" 1928. godine. Sastavni dio ove mape i metalne su pločice s ugraviranim rečenicama koje je Tito izgovorio tijekom suđenja.

Prije no što svi ti pokloni iz muzejskog depoa budu prevezeni u vilu Kumrovec, proći će kroz ruke preparatora Kristijana Bezjaka. Završni sjaj dat će im vrijedne ruke Jasne Škreblin, koja ovih dana, baš kao i spremačice Vesna Žlender i Biserka Krajcar, "leti" od depoa do vile s čije su terase polaznici likovnih kolonija u Jugoslaviji često oslikavali dolinu Sutle. Izložbeni postav bit će otvoren mjesec dana, no namjera je da vila bude otvorena tijekom cijele godine, a ne samo za proslavu Dana mladosti i radosti.

– Otkako je u muzej dopremljena Titova bista, u samo tri tjedna došle su nam dvije tisuće posjetitelja. Velik je interes i za ovu izložbu – kaže ravnateljica Krklec.

– Dobili smo i albume s fotografijama Josipa i Jovanke Broz tijekom njihovih putovanja – pokazuju nam Vlasta Krklec i Tatjana Brlek dok se iz vile spuštamo prema Starom selu, gdje će se u subotu ispred rodne kuće Josipa Broza okupiti mnoštvo ljudi na programu koji počinje u 11 sati, a tijekom kojeg će pjevati Partizanski zbor, recitirati Enes Kišević, govoriti lokalni čelnici te bivši predsjednik Stjepan Mesić.

>> Predsjednica sutra na izložbi 'Pokloni Josipu Brozu' u Kumrovcu

Komentara 6

KL
Klarahrv
19:21 21.05.2015.

Pitanje za osobu koja komentira pod imenom cimbenik? Zasto mrzite Predsjednicu i sve Hrvatsko?

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
20:22 21.05.2015.

Dakle ovo je totalna zona sumraka, Tito, tito, i samo tito, ali svaki dan u novinama. Grozno, grozomorno, sramota.

Avatar comparator
comparator
21:24 21.05.2015.

Trebali ste si mumificirati tog ljudoždera da ga možete poljubiti u šup.. kad vam dođe !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije