Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlamentarni izbori

Večeras na HRT-u debata Milanović – Plenković! Evo kako će tri televizije pratiti izbornu kampanju

Milanović Plenković
Foto: Pixell
1/6
12.08.2016.
u 11:07

Mislav Togonal i Mirjana Posavac vodit će specijalnu HRT-ovu emisiju na dan izbora, na RTL-u će Zoran Šprajc u 'Danu odluke' donijeti prve rezultate, a Nova TV uzda se u britkost Mislava Bage

Zbog prijevremenih izbora političari su bili prisiljeni skratiti godišnje odmore kako bi prionuli poslu jer već u utorak službeno počinje izborna kampanja za parlamentarne izbore koja završava 10. rujna.

Za izbornu trku spremne su i informativne redakcije HRT-a, Nove TV i RTL-a koje nam otkrivaju kako će predstavljati izborne programe političkih stranaka i koalicija, kako će ih sučeljavati i što su osmislili u programu tijekom izborne noći.

Bez kršenja izbornih pravila

HRT kao javni medijski servis posebne emisije u kojima će predstaviti sudionike na izborima počet će emitirati 24. kolovoza i prikazivat će ih do 8. rujna i te emisije pratit ćemo na 4. programu. Vrijeme i točne datume sučeljavanja, poručuju s HRT-a, još nisu odredili, ali u svom pravilniku o praćenju izbora potvrdili su kako će nastojati organizirati najmanje jedno sučeljavanje. Pojasnili su kako će tijekom predizborne kampanje organizirati sučeljavanje svih kandidata i političkih stranaka čije liste prema relevantnim anketama u bilo kojoj od izbornih jedinica dobivaju više od četiri posto glasova birača.

S HRT-a naglašavaju da večerašnja debata predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića nije sučeljavanje i kako time ne krše izborna pravila niti diskriminiraju bilo koju drugu stranku. Debata će se održati na Prvom programu, trajat će 70 minuta i vodit će je Mislav Togonal koji će i u izbornoj noći zajedno s Mirjanom Posavac voditi specijalnu emisiju kojoj je urednik Branko Nađvinski. Prve izlazne ankete HRT će 11. rujna objaviti u 19 sati, a tijekom večeri u emisiju će se iz stožera političkih stranaka uživo javljati reporteri.

Na Novoj TV također već imaju razrađen plan praćenja parlamentarnih izbora. – Već od ovoga tjedna, prije službenog početka kampanje, Nova TV organizira razgovore o političkim programima koje je Mislav Bago vodio unutar Dnevnika. Predstavnici dvaju najvećih blokova suprotstavljaju programe po tematskim cjelinama i na raspolaganju im je deset minuta unutar kojih odgovaraju na pitanja voditelja iz područja vanjske politike, rada i mirovinskog sustava, zdravstva, pravosuđa, financija. Prvi smo počeli s takvim modelom programskih sučeljavanja jer ih smatramo izuzetno važnima za građane – objasnila je Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV.

Dodaje kako će od sljedećeg tjedna, kada službeno počne kampanja, čelnici stranaka i koalicija imati priliku u intervjuu s Mislavom Bagom objasniti što nude i s kim bi željeli koalirati te će tada dobiti priliku da iznesu svoj program.

Najveće istraživanje

– Nakon objave kandidacijskih lista, krećemo i s aplikacijom “Gdje sam 2016.”, koju će najprije popuniti stranke, a potom će građani na portalu Dnevnik.hr moći učiniti isto i usporediti svoje odgovore sa stranačkima. Sve to analizirat ćemo i u Dnevniku Nove TV. U drugoj polovici kolovoza naš reporter Andrija Jarak kreće na putovanje Hrvatskom tijekom kojeg će od građana doznati što je njima bitno. Obići će cijelu državu i prikupiti razmišljanja širokog spektra ljudi. U samom finišu kampanje objavit ćemo i najveće predizborno istraživanje u Hrvatskoj, koje će agencija Ipsos za nas provesti na temelju objavljenih lista, na terenu u deset izbornih jedinica – kaže Ksenija Kardum. Na pitanje kada će Nova TV početi sa sučeljavanjima, odgovorila je: – Što se tiče sučeljavanja, Nova TV prva je uputila strankama poziv i odredila datum u rujnu, u samoj završnici kampanje. Sučeljavanje će voditi Mislav Bago. Dodala je kako će stručni analitičar Nove TV tijekom ovih izbora biti profesor Tihomir Cipek.

RTL će u sklopu praćenja predizborne kampanje imati sučeljavanja stranaka u emisiji RTL Duel, a voditelji tih “okršaja” bit će Zoran Šprajc i Mirjana Hrga. Točne termine sučeljavanja na RTL-u su se obvezali objaviti do 29. kolovoza. Na svojoj internetskoj stranici vijesti.rtl.hr političkim strankama i ostalim nezavisnim kandidatima omogućit će da u pet minuta predstave svoje političke smjernice i planove.

U svim informativnim emisijama za vrijeme trajanja kampanje RTL će pratiti sve što je vezano uz izbore i programe kandidata. U izbornoj noći u emisiji “Noć odluke” koju će voditi Zoran Šprajc saznat ćemo i prve neslužbene rezultate izbora, a iz stožera političkih stranaka RTL-ovi reporteri javljat će se s prvim reakcijama izbornih pobjednika i gubitnika.     

>>Miljenić: Neka Šprlje viče 'Za dom spremni' u Austriji ili Njemačkoj pa će završiti u zatvoru

>>'Za četiri godine hrvatski građani će živjeti kao u Zagrebu, a za osam kao u Švicarskoj'

Komentara 43

Avatar johny21
johny21
11:35 12.08.2016.

Večeras će Plenković prebrisati pod sa Zokom! Jedva čekam!

TP
trias politica
11:28 12.08.2016.

Tako je bilo lijepo ne gledati i ne slušati Milanovića.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
11:38 12.08.2016.

Plenkovic ce ga pomesti! Kako god bilo Milanovic gubi visoko , nova Hrvatska ljevica su Milan Bandic stranka rada i solidarnosti. Most ovaj put ispada nepotreban, mesicev uvozni lobi podrzava Plenkovica. Bio sam za Karamarkov HDZ ovaj put glasam HSP ili Bandica koliko god to izgledalo kontradiktorno, samo protiv cuprije i Milanovica i to je TO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije