Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planovi HDZ-a

Plenković: Smanjenje PDV-a iznosit će 1,6 milijardi kuna

Andrej Plenković
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
17.08.2016.
u 21:00

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković govorio je o programu i na koji način će s partnerima ostvariti obećanja

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je rekao da je njihova ideja u drugoj godini mandata smanjiti aktualnu stopu PDV-a, koju je digla s 23 na 25 posto Kukuriku koalicija, početkom 2018. godine. Nakon toga, rekao je Plenković do kraja mandata bi je spustili na 23 posto. "To smanjenje od jednog postotnog boda ukupno iznosi 1,6 milijardi kuna", dodao je na pitanje kako s partnerima misli ispuniti obećanja.

Na pitanje hoće li to ići građanima u džepove ili će se trgovci to sebi zadržati šef HDZ-a je rekao: "Mi kanimo u Hrvatskoj kreirati novi gospodarski koncept, novo poslovno ozračje, novu pozitivnu atmosferu i pozitivan duh. Želimo isto tako projecirajući političku stabilnost što je bio ključni apsket mog političkog programa zato se ovaj program, zove 'Vjerodostojno' jer ja želim da ovaj HDZ bude vjerodostojan i s ljudima i s programima. I to je ono što je ključna poruka hrvatskoj javnosti u ovim izborima."

Gospodarski rast od 5 posto do 2020.

Plenković je rekao da idu  s vrlo jasnim kalkulacijama da do 2020. godine imamo gospodarski rast od 5 posto. "Ove godine je gospodarski rast 2,5 posto. Došlo je već do smanjena duga, aktivnost i našeg aktualnog ministra financija su donijele određene rezultate. Mi kanimo podići i kreditni rejting koji je dva puta pio smanjen za vrijeme Kukuriku koalicije", dodao je.

Na konstataciju voditelja da nije rastao ni za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, šef HDZ-a je rekao:  Za vrijeme SDP-ove Vlade pao je dva puta. Mi želimo doći do kvalitetnog kreditnog rejtinga, a ne biti u špekulativnom kreditnom rejtingu i na taj način će se smanjiti kamatne stope na naš dug. Smanjenje kamatne stope od samo 1 posto, to je već 3 milijarde kuna više u proračunu. Tu su mogućnosti za povećanje sredstava, ali ključna stvar je gospodarski rast.

Navodite i povećanje neoporezivog dijela plaće na 3750 kuna, smanjivanje najveće stope poreza na dohodak, rekao je voditelj i pitao Plenkovića postoji li procjena za koji broj radnika bi se plaće povećali i koji iznos je u pitanju, koliko milijardi?

"Naša ideja je da onaj neoporezivi dio koji je sada na 2600 kuna ode na 3700 kuna. Točne milijarde vam sada ne mogu reći ali ono što je ključno - mi ćemo ljudima tako ostaviti veću prosječnu neto plaću nego što je ona sada. Smanjivanje poreza na dohodak sa 40 posto na 36 posto najviše stope je usmjereno na 20.000 kuna što je znatno dizanje praga od ovoga danas, omogućavamo ljudima koji razmišljaju o tome ostati u Hrvatskoj ili otići u EU da imaju razlog i poticaj da ostanu tu. To je dio cjelovite porezne reforme koju rade stručnjaci koja će zaokružiti i rasterećenje naših poduzetnika i povećati prihode naših građana u smislu dohotka", rekao je Plenković.

Usklađivanje mirovina

"Mi prije svega želimo usklađivanje mirovina, takozvanu indeksaciju, to je poznati švicarski model koji prati i rast BDP-a i rast cijena i želimo da prosječna mirovina bude otprilike 60 posto prosječne neto plaće. To je nemoguće u ovom trenutku, ali to je smjer u kojem mi želimo ići i na taj način želimo ostvariti poreznu reformu. Ono što smo govorili - prvi mirovinski stup, drugi mirovinski stup, jedan posto onoga što se danas izdvaja za doprinose iz prvog mirovinskog stupa prebaciti u drugi, na račune građana", rekao je Plenković na pitanje o povećanju mirovina.

Na pitanje, možemo li reći koliko će stotina tisuća umirovljenika imati veće mirovine i kolike, Plenković je rekao: "Radile su se simulacije ali u ovom trenutku ne želim licitirati s milijardama kuna. To su vrlo precizni planovi koji idu za tim da prosječne mirovine budu usklađene ili da idu prema 60 posto prosječne plaće. Mi na mirovine izdvajamo 36 milijardi kuna, 20 milijardi je iz doprinosa, 16 milijardi je iz proračuna. To vam je iznos. Mi na ovaj način želimo ostaviti više novca ljudima u drugom stupu, da to mogu koristiti na kvalitetan način, kompenzirati ovaj 1 posto s gospodarskim rastom, s boljim kreditnim rejtingom i s ukupnom gospodarskom aktivnošću", rekao je šef HDZ-a.

'Bit će nepopularnih mjera'

Rekao je Plenković da će biti puno nepopularnih mjera. "Mi idemo za tim da povećamo gospodarski rast da sve ono što se tiče, primjerice, reforme državne uprave, da ne govorim otkazima, nego da govorim o tome da javna uprava bude kvalitetan servis građanima", dodao je.

Na pitanje zašto je političarima uvijek nezgodno reći - da, bit će i otkaza za one koji su neradnici, Plenković je rekao da je naše radno zakonodavstvo je vrlo jasno što se toga tiče. "Imate model flex sigurnosti koji je nastao u skandinavskim zemljama gdje je konjkutura na tržištu rada takva da je puno lakše naći novi posao, a puno teže na jugu Europe kad ostanete bez posla, naći drugi. Dakle to jedan klasični model", rekao je.

Na pitanje je li otpuštanje zadnja linija Plenković je istaknuo: "Ako postoje slučajevi onih koji ne ispunjavaju svoje radne obveze, ako su prekršili zakon, naravno da oni mogu doživjeti otpust i to je ono što je danas bitno. Ono što ja želim reći - mi cijenimo ljude koji rade u državnoj upravi bez obzira o kom segmentu javne uprave, na nacionalnoj ili županijskoj ili lokalnoj razini. Ali da učinkovitost rada javne uprave mora biti puno veća nego što je danas. Da budu uslužni i građanima i poduzetnicima i stranim ulagačima".

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
21:19 17.08.2016.

bravo ja ću glasat za plenkovića

Avatar croatxl
croatxl
21:43 17.08.2016.

Bravooo Plenki

GI
Gips
22:16 17.08.2016.

Stvarno treba bit glupson pa i dalje vjerovat ovima da imaju namjeru nešto promjeniti na bolje. Lopov ostaje lopov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije