Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi mu mogao suditi

Izbor vrhovnih sudaca za proces Glavašu – riskantan

24.04.2015., Osijek - Politicka stranka HDSSB proslavila je 10 godina postojanja okupljanjem ispred HGK-a, a potom u HNK-u. Branimir Glavas
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
26.05.2015.
u 21:00

Jesu li suci koji su odlučivali o istražnom zatvoru podobni da sude i o kaznenoj odgovornosti? Glavašu nije sudilo samo četvero vrhovnih sudaca

Tko će suditi Branimiru Glavašu za ratni zločin u ponovljenom žalbenom postupku na Vrhovnom sudu? Glasnogovornica Vrhovnog suda jučer nam je odgovorila da se sastav sudskog vijeća još ne zna, pa nije određen ni datum održavanja javne sjednice. S obzirom na to da u odluci Ustavnog suda kojim je ukinuta pravomoćna presuda Vrhovnog suda nema upute da se ponovljeno suđenje treba provesti pred novim sudskim vijećem, Glavašu bi moglo suditi opet isto vijeće koje ga je i osudilo na osam godina zatvora. Međutim, troje od petero članova tog vijeća već je tražilo "otklon od obavljanja sudačke dužnosti" koji je i prihvaćen.

Otklon zbog Tadića

Naime, suci Senka Klarić Baranović, mr. sc. Marijan Svedrović i mr. sc. Branko Brkić još su u siječnju predložili da ne sude u predmetu Glavaš zbog percepcije koju na javnost mogu izazvati okolnosti iz kaznenog predmeta koji se vodio protiv Drage Tadića i drugih, a koji je okončan osudom optuženika za pokušaj podmićivanja sudskog vijeća koje je presudilo Glavašu. Iako suci nisu kompromitirani, smatrali su da i te okolnosti ne isključuju svaku sumnju u nepristranost te kod javnosti ne ostavlja dojam kako bi oni u ponovljenom postupku bili nepristrani. Predsjednik suda Branko Hrvatin, koji je prijavom i inicirao postupak protiv Tadića i ostalih, ocijenio je te razloge osnovanima.

Stjecajem organizacijskih okolnosti na Vrhovnom sudu, preostalih dvoje sudaca, Melita Božićević Grbić i Ranko Marijan, koji su bili preostali članovi sudskog vijeća koje je pravomoćno osudilo Glavaša, još se nisu imali priliku očitovati dijele li i oni mišljenje svojih kolega o mogućoj percepciji njihove nepristranosti. Ali, za očekivati je da bi i oni mogli identično postupiti bude li postojala mogućnost da budu opet suci Glavašu.

Tek četvero sudaca Kaznenog odjela Vrhovnog suda dosad nisu bili "kontaminirani" slučajem Glavaš. To su Ileana Vinja, Vesna Vrbetić, Lidija Grubić Radaković i Ana Garačić. Šestero sudaca Vrhovnog suda već je odlučivalo o Glavaševu istražnom zatvoru i, prema praksi Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, postoji rizik da bi moglo biti zatraženo njihovo izuzeće ili bi u konačnici moglo dovesti i do ponavljanja postupka. Nije nedopustivo da suci koji su odlučivali o procesnim pitanjima, kakvo je i istražni zatvor, sude i o kaznenoj odgovornosti.

Slučaj iz Rijeke

Ali, i ESLJP i naš Ustavni sud razmatraju na svakom pojedinom slučaju je li okolnost sudjelovanja u donošenju nekih predraspravnih odluka dovodi do "objektivno opravdane bojazni u pogledu nepristranosti tih sudaca". Neke pritvorske okolnosti ne izazivaju sumnju, ali recimo višekratno odlučivanje o produljenju pritvora u slučaju iz Rijeke dovelo je Ustavni sud do zaključka da suci nisu imali potrebnu nepristranost. Suci Damir Kos, Marin Mrčela i Miroslav Šovanj dvaput su odlučivali o Glavaševu istražnom zatvoru. Kad to dovede do ponavljanja postupka u anonimnom slučaju, i nije neki problem, ali još jedno ponavljanje suđenja Glavašu bio bi veliki problem.

>> Glavašu slijedi ponovljeni postupak u kojem kazna ne može biti veća od 8 godina

>> Branimir Glavaš dozvolio da mu se pruži medicinska pomoć

Komentara 7

MA
Manolo46
22:43 26.05.2015.

Ovaj Kos i Mrčela, sramota da takvi uopće mogu biti suci vrhovnog suda. Pogotovo ovaj Mrčela, taj je dno dna.

OB
Objektivno...
22:58 26.05.2015.

Slažem se da Glavaš ima aduta u rukavu, ali taj adut je što on vjerojatno zna za koga su njegov brat i Drago Tadić prikupili 70.000 eura akontacije. Kod koga je ustvari završilo onih 70.000 eura iz afere Baltazar nakon koje je Branko Hrvatin prijavio D. Tadića za pokušaj podmićivanja nekih sudaca Vrhovnog suda? Kada budemo znali na čijoj štednoj knjižici je završio taj novac bit će lakše odlučiti i o izuzećima preostalih sudaca... Možda da se slučaj ponovi na sudu u Mostaru?

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:49 26.05.2015.

Fali im samo jakov blažević u ekipi pa da cirkusana krene u novu regijonalnu turneju.....drž te gaće skojevci nakon izbora, malo vas je previše pjesma ponijela, biće ciju miju a milosti niodkuda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije