Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se živi u Tovarniku, Bapskoj i Opatovcu

Izbjeglicama pomognemo, ali kirbaj i fiš ne propuštamo

Izbjeglice u Baranjskom Petrovom Selu
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/7
06.10.2015.
u 17:00

Njih samo interesira kako što prije otići dalje i nastaviti putovanje prema Europi, kaže Stjepan Milas

U gotovo tri tjedna otkako izbjeglička ruta vodi preko istoka Hrvatske "na udaru" izbjeglica prije svega su pogranična mjesta Tovarnik, Bapska i Opatovac. Međutim, unatoč činjenici da je do sada hrvatsku granicu prešlo više od 115.000 izbjeglica, život na istoku Hrvatske odvija se normalno. Nekoliko dana nakon prvoga izbjegličkoga vala, i samo što je selo očišćeno od zaostaloga otpada, u Tovarniku je održan tradicionalni kirbaj kao i Sajam voćnih rakija i likera te natjecanje za najveću bundevu. Na isti način s izbjegličkom krizom nose se i u Bapskoj i Opatovcu.

Tako je prošli vikend na stadionu NK Hajduka iz Bapske, na samo par stotina metara od mjesta gdje izbjeglice ulaze u Hrvatsku i potom prolaze kroz selo, odigrana i prvenstvena nogometna utakmica 2. ŽNL.

Najveći problem je prašina

– Živi se normalno. Mi tu ništa ne možemo. Pomognemo koliko možemo, ali sada izbjeglice čim uđu u Hrvatsku ukrcavaju u autobuse i voze u Opatovac. Osim dosta policije i brojnih autobusa koji voze i danju i noću ne primjećuje se ništa drugo. Imali smo dan-dva situaciju da su pješice ulazili u selo i išli dalje, ali toga više nema – kaže nam mještanin Bapske.

Njima je najveći problem već tjednima prašina zbog obimnih radova u selu, gradnje kanalizacije.

I u Opatovcu, trenutačno najpoznatijem selu u Hrvatskoj, koje broji 130 kućanstava i kroz koje je do sada prošlo više od sto tisuća izbjeglica, kažu da nemaju nikakvih problema zbog priljeva izbjeglica u prihvatni centar koji je samo pet stotina metara udaljen od sela.

Protekli vikend Opatovčani su u sklopu dana općine Lovas imali kirbaj, a u povodu toga održano je i natjecanje u kuhanju fiša. Štandovi s raznim igračkama, balonima i drugim stvarima postavljeni su bili uza samu državnu cestu kojom se izbjeglice odvoze autobusima. Nedaleko odatle u subotu je odigrana revijalna nogometna utakmica, a u nedjelju i prvenstvena nogometna utakmica 3. ŽNL.

Prošli pored policije

– Nema nikakvih problema zbog dolaska izbjeglica kao ni zbog toga što je kamp samo par stotina metara udaljen od središta sela – kaže vlasnik jedinog seoskog kafića Stjepan Milas.

Dodaje i kako mještani gotovo i ne vide izbjeglice te da je bilo samo nekoliko pojedinačnih slučaja kada su neki od njih nekako prošli pored policije i ušli u selo.

– Njih samo interesira kako što prije otići dalje i nastaviti putovanje prema Europi – kaže Milas koji je i predsjednik Vijeća općine Lovas, kojoj pripada i Opatovac.

>>'Znam kako im je. I sam sam bio izbjeglica i zato sad pomažem'

>>Prihvatni centar Opatovac prazan, u Hrvatsku do 9 sati ušlo 114.237 izbjeglica

Komentara 6

Avatar ivo587
ivo587
17:15 06.10.2015.

muđosi po europi. Uskoro merkel u hidžabu.

MA
Manolo46
17:28 06.10.2015.

Sve se odvija u tom pravcu da će Švabe i Austrijanci od ovog migrantskog vala pokupiti ono što je školovano, stručno i što valja, a sav onaj najgori šljam će uvaliti nama zahvaljući "mudroj" politici Zoke i Ostoje.

Avatar bokolo
bokolo
17:33 06.10.2015.

Prvo: Jos nekima nije jasno da smo Mi Evropa..... Jedini razlog sto ovi migranti ne mogu dobiti drzavnu pomoc kod nas kao u sto ce dobivati u zapadnom dijelu EU kojo ce mo I mi placatai preko clanstva u EU. Ignorantnost vladajucih to Neznade ili o tome "mudro" suti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije