Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17. obljetnica smrti

Izaslanstva Hrvatskog sabora i HDZ-a položila vijence na Tuđmanov grob

Mirogoj
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/14
10.12.2016.
u 10:44

'Hrvatska je ujedno čvrsto utemeljena u zapadne temeljne vrijednosti kojima je i on težio, a to su prije svega ideja slobode, demokracije, vladavine prava i ljudskih prava'

U povodu obilježavanja 17. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika te utemeljitelja i prvog predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana, izaslanstva Hrvatskog sabora i HDZ-a položila su vijence i zapalila svijeću na njegovu grobu na zagrebačkom Mirogoju.

Nakon svečanog polaganja vijenaca novinari su zamolili za izjave predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova i člana saborskog izaslanstva i predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Andrej Plenković izjavio je da je siguran da bi Tuđman danas bio zadovoljan činjenicom da je Hrvatska ostvarila većinu strateških zadaća i nacionalnih ciljeva koje je on postavio: to je slobodna zemlja, koja ima zaokružen teritorijalni integritet, zemlja koja je demokratska, zemlja u kojoj se smanjuju podjele i stvara se ozračje tolerancije.

Hrvatska je ujedno čvrsto utemeljena u zapadne temeljne vrijednosti kojima je i on težio, a to su prije svega ideja slobode, demokracije, vladavine prava i ljudskih prava, kazao je Plenković.

Božo Petrov kazao je da mu je čast položiti vijence kao predsjednik Sabora države na čijem je čelu prilikom njezina utemeljenja bio Franjo Tuđman, jer je on dao nemjerljiv doprinos utemeljenu Hrvatske, te se sjetiti svega pozitivnoga što se događalo u to vrijeme, a posebno ponosa i zajedništva koji su vladali u Hrvatskoj.

Davor Bernardić je kazao da je zasluga Franje Tuđmana što je antifašizam temelj hrvatskog Ustava, ali, rekao je odgovarajući na pitanja novinara, ostao je i gorak okus pretvorbe i privatizacije iz devedesetih godina. Naglasio je da je Hrvatska pravu afirmaciju doživjela tek 2000. otvaranjem puta prema Europskoj uniji i NATO-u Vlade Ivice Račana.

>> I danas je meta medijsko-političkih operacija

Komentara 7

SE
sestrićna
13:50 10.12.2016.

frncek je bio državnik..svi poslije njega sluge zapada...

BK
branko-kockica
15:18 10.12.2016.

Bravo, Bernardiću. Sad možeš produžiti do Siska u kojem je danas u Općoj bolnici postavljena spomen ploča za 114 nevinih ljudi, ranjenika, koji su od strane antifašističkih zločinaca odvedeni 1945. godine, ubijeni i bačeni u Savu. Ajmo, Bernardiću, antifašistu naš. Dođi, klekni, pomoli se, zatraži oprost.

NE
neos
12:03 10.12.2016.

Bernardić nastavlja rušilačku politiku i praksu koja ima vrh koplja u sdp-u ovdje u Hrvatskoj. Hrvatskoj koja svoj temelj ima u Domovinskom ratu, mudrosti Franje Tuđmana i prolivenoj krvi i žrtvi Hrvatskih branitelja. Franjo Tuđman, prvi među Vitezovima svoju veličinuu ima vidljivu na svakom koraku u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, prije svega i u tome što ovakvi crvi poput Bernardića mogu nesmetano gmizati i cviliti za svojom bezbožnom utopijom. Franjo, neka ti je laka zemlja i još jednom velika Hvala ! Mir s vama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije