Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaci broda?

Iz Save izronili keramičke posude iz 17. stoljeća

posuđe
Foto: Muzej brodskog Posavlja
31.07.2015.
u 15:54

Lokacija na kojoj je posuđe nađeno bogata je arheološkim nalazima, pa je moguće da se radi o ostacima mola ili čak potonulog broda. I

Članovi kluba podvodnih aktivnosti "Marsonia" iz Save kod Slavonskog Broda tijekom srpnja su izronili petnaestak keramičkih posuda iz razdoblja novog vijeka, prema analognim oblicima datiranih u 17. stoljeće.

Najveći broj izronjenog posuđa su crepulje, plitke posude velikog ravnog dna koje su služile za pečenje kruha, pita i drugih jela za čiju je pripremu bilo potrebno pečenje na žaru ognjišta. Lokacija na kojoj je posuđe nađeno bogata je arheološkim nalazima, pa je moguće da se radi o ostacima mola ili čak potonulog broda. Izronjene posude ronioci su predali Muzeju brodskog Posavlja.

O ovom vrijednom nalazu obaviješten je Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu, granična policija i druge nadležne institucije.

- Po ishođenju dozvole Ministarstva kulture, izvršit ćemo u skorije vrijeme arheološki pregled – rekognosciranje terena uz tehničku pomoć Kluba podvodnih aktivnosti - kaže ravnateljica Muzeja brodskog Posavlja Danijela Ljubičić Mitrović. Ona dodaje kako će od Ministarstva biti zatražena sredstva za daljnja istraživanja u kojima bi kao tehnička podrška sudjelovali ronioci. Pronađeni materijal bit će predstavljen na prigodnoj izložbi u ponedjeljak, 3. kolovoza u 10 sati u muzeju

>>Četvorica ronilaca krala 'suvenire' s potonule Coste Concordije

>>Ostaci dvoje nestalih pronađeni u kruzeru Costa Concordia!

Komentara 3

CR
crocro
17:54 31.07.2015.

Sada možemo očekivati da će se javiti Milorad Dodik i tvrditi da je to njihovo vjekovno posuđe uzeto s dna Save kod Bosanskog broda. Čudim se kako Dodik već nije reagirao i započeo postupak prisvajanja arheoloških nalaza.

DH
dalibor.hren
16:42 31.07.2015.

To su za vrijeme Oluje daleki rođaci prevozili u Bgd!

UZ
uzor10
18:27 31.07.2015.

To je od onog lakomog duspare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije