Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Iz RH otišlo više od 200 bolničkih liječnika. Demogeograf Šterc: Posljedice će biti katastrofalne

liječnik
Foto: Ilustracija: Marijan Sušenj/Pixsell
01.07.2015.
u 15:48

Igor Peternel iz HHO-a na HUBOL-ovoj je konferenciji za novinare kazao kako domaće kvalitetno obrazovane liječnike neće doći zamijeniti drugi zbog lošeg platežnog sustava i organizacije rada, pa tako nikad nećemo nadomjestiti razinu zdravstvenih usluga na koju smo navikli.

Iz Hrvatske je otišlo više od 200 bolničkih liječnika u dobi od prosječno 39 godina, a više od 900 zahtjeva za odlazak podneseno je, govore podaci iz svibnja. Hrvatska udruga bolničkih liječnika danas je još jednom upozorila kako hrvatskom zdravstvu prijeti kolaps jer liječnici odlaze zbog osjećaja obezvrijeđenosti u svojoj zemlji te daleko boljih radnih uvjeta i plaće u inozemstvu.

- Za rad vikendom u nekim europskim zemljama zaradi se 2500 eura, tvrde u HUBOL-u. Igor Peternel iz HHO-a na HUBOL-ovoj je konferenciji za novinare kazao kako domaće kvalitetno obrazovane liječnike neće doći zamijeniti drugi zbog lošeg platežnog sustava i organizacije rada, pa tako nikad nećemo nadomjestiti razinu zdravstvenih usluga na koju smo navikli.

- Slično se događa i u sportu, ali sport ćemo preživjeti, a zdravstvo... - rekao je Peternel i kao dobar primjer naveo poticajne kredite za mlade znanstvenike u vrijeme vlade Ivice Račana.

- Svako se društvo temelji na obrazovnom, znanstvenom i zdravstvenom sustavu, a kad se to rastače, društvo se raspada. Demografske posljedice ovih zbivanja bit će katastrofalne - kazao je  prof. Stjepan Šterc, demogeograf s PMF-a.

>> Mladi liječnici ljutiti: Specijalizacijama se naveliko manipulira

>> Ovo su najvredniji liječnici u Hrvatskoj, za njih radno vrijeme ne postoji

Komentara 9

DU
Deleted user
16:01 01.07.2015.

S obzirom da su liječnici u Hrvatskoj plaćeni kao vozači ZET-ovog tramvaja, a da ih se u javnosti opisuje kao korumpirane šamane, čudi me da nije otišlo i više. O uvjetima rada u mnogim bolnicama da i ne govorim, a političko imenovanje šefova i ravnatelja je priča za sebe.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:03 01.07.2015.

Dobro odlaze, tako i treba, Hrvate ce lijeciti Milan Bandic, Zdravko Mamic, Zeljko Kerum, Nadan Vidosevic, Reno Sinovcic, Josip Radeljak Dikan, Severina, Tina Katanic i ostali likovi kojima ne pada na pamet otici iz njihovog Eldorada banana republike Hrvatske.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
18:12 01.07.2015.

Dr. Karamarko je studirao 10 godina, tako da je vjerojatno zavrsio i Filozofski (koji traje 4 godine) i Medicinski fakultet (koji traje 6 godina) tako da ce on nadomjestiti sve te lijecnike, ciji odlazak nije velika stvar s obzirom da nam je HDZ-ovac cuvar drzavnog pecata Milas objasnio da je kilo i pol mozga Marku i pol, radi se o samo 300 Njemackih Maraka gubitka (A to je svega 150 Eura)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije