Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Vukovaru

Iz Češke došli na godišnji odmor u Batino naselje

Česi u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
1/2
28.08.2016.
u 07:10

Omogućeno im je i da prošetaju krugom tvornice, a bračni par je kazao kako im je posjet Vukovaru bio jedno predivno iskustvo

Jitka Balatova i Jirka Balat mladi su bračni par iz Češke koji je ove godine svoj godišnji odmor želio provesti drukčije. 

Naime, umjesto na more i slična mjesta gdje su provodili ljeta, ove godine krenuli su u obilazak zemalja u Europi gdje žive pripadnici češke nacionalne manjine. Na tom putu došli su i u Vukovar gdje su ostali oduševljeni kada su vidjeli kuće u Batinom naselju u gradskoj četvrti Borovo naselje i objekte u krugu nekadašnje tvornice Borovo.

– Mi živimo u Zlinu gdje je također postojala tvornica Bata i naselje namijenjeno radnicima tvrtke. U istraživanju prije puta saznali smo i za takvu tvornicu u Vukovaru i za naselje. Međutim, kada smo došli i sve to vidjeli uživo, ostali smo oduševljeni – kaže Jirka Balat.

“Kao da smo doma”

Odmah nakon dolaska u Vukovar odlučili su posjetiti tvornicu i prošetati naseljem kako bi se i uživo uvjerili u ono što su pročitali i do sada vidjeli samo na fotografijama. Ususret su im izašli i iz uprave Borova koji su im omogućili da prošetaju krugom tvornice. – Zgrade tvornice identične su onima u Zlinu, samo što su na ovima u Vukovaru vidljivi tragovi rata. Isti oblik, isti prozori... Sve je isto. Još više smo ostali u čudu kada smo uživo vidjeli kuće iz Batina naselja. Imali smo osjećaj da se nalazimo u Zlinu, a ne u stotinama kilometara udaljenom Vukovaru – kaže Balat.

Govoreći o svemu što su vidjeli, njegova supruga Jitka primijetila je kako je jedina razlika na kućama to što su one u Zlinu s ravnim krovom, za razliku od vukovarskih koje su tijekom godina dobile kose krovove. Primijetila je i kako je naselje u Zlinu ipak dosta veće, što je i razumljivo s obzirom na to da je tamo i bilo sjedište tvornice Bata. Ovom prilikom dodatno su se upoznali i s poviješću nastajanja tvornice Bata i naselja u Vukovaru. – Jedno predivno iskustvo koje nam je pokazalo koliko je svijet zapravo mali – istaknula je Jitka.

Tvornica u Zlinu počela se graditi 1911. godine, dok je gradnja u Vukovaru započela 30-ih godina prošloga stoljeća. Dijelovi nekadašnje tvornice Bata i danas su u funkciji kao i objekti Batina naselja. U sklopu svoga ovogodišnjeg godišnjeg odmora Jirka i Jitka posjetili su Češku, Hrvatsku, Srbiju, a put će završiti u Rumunjskoj.

Sve dokumentiraju

– Želimo se upoznati sa životom, kulturom i tradicijom Čeha tamo gdje danas žive. U isto vrijeme sve dokumentiramo i pravimo puno fotografija – zaključila je Jirka Balat.

>>Na ljetovanje idemo kao nekad Česi

>>Prvi došli Česi, a sad se samo smjenjuju generacije istih obitelji

Komentara 1

CR
crodux
10:02 28.08.2016.

pa ja sam mislio da su komunisti gradili tvornice?? kako sad ovo hmm?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije