Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbijena jamčevina

Sanaderova i Suićeva kuća nemaju ‘papire’

Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
06.10.2015.
u 18:50

Kuća Sanaderovih nije etažirana, a Suićeva nema građevinsku dozvolu

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je nakon sjednice i vijećanja odbilo jamčevinu koju je nudila obrana Ive Sanadera. Obrana je kao jamčevinu ponudila dvije nekretnine u zamjenu za 12,4 milijuna kuna, koliko je odredio Vrhovni sud nakon što je prošli tjedan ukinuo presudu aferi Fimi media.

Neodgovarajuće jamstvo

Te su dvije nekretnine kuća Sanaderova odvjetnika Gorana Suića na Srebrnjaku te stan u Kozarčevoj ulici koji glasi na Mirjanu Sanader. No pregledavajući dokumentaciju koju je dostavila obrana, vijeće je zaključilo da ponuđena jamčevina nije odgovarajuća. Zašto, objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

– Što se tiče kuće u Kozarčevoj ulici, vijeće se rukovodilo činjenicom da ne postoji dovoljna garancija da bi se jamčevinom, odnosno hipotekom na dijelu kuće koja je u suvlasništvu Mirjane Sanader, polučila potrebna svrha, odnosno osiguranje jamstva. Naime, obrana je predložila da se ta jedna trećina upiše na dvoetažnom stanu koji je u sklopu zgrade u Kozarčevoj, no radi se o zgradi koja nije etažirana, ta zgrada nema posebne dijelove, odnosno stanove, te je samim tim, po stavu vijeća, upitna komercijalna vrijednost dijela kojim se jamči. To više što je na toj zgradi otprije stavljena blokada na preostale dvije trećine, kao garancija za oduzimanje eventualne imovinske koristi od Ive Sanadera. Što se tiče kuće Gorana Suića na Srebrnjaku, iz zemljišno-knjižnog izvatka proizlazi da je stavljena negativna zabilježba jer nije položena ni građevinska ni uporabna dozvola. Stoga je za sudsko vijeće upitna vrijednost te kuće i kasnija moguća naplata jamstva – kazao je Devčić. Objasnio je da odluka vijeća treba biti napisana i poslana strankama, što će se vjerojatno dogoditi sutra, a na tu odluku stranke, konkretno obrana, imaju pravo žalbe u roku od tri dana. O toj žalbi odlučuje Vrhovni sud, koji pak za donošenje odluke nije vezan vremenskim rokom. Hoće li se obrana žaliti na odluku suda, zasad je nepoznanica jer danas nisu htjeli davati izjave za medije. Dapače, izbjegli su svaki kontakt s novinarima izašavši iz suda na stražnji izlaz. Što se tiče Sanadera, koji je nazočio sjednici izvanraspravnog vijeća, ova odluka za njega znači da do daljnjega ostaje u Remetincu.

Druge nekretnine

Naime, Vrhovni mu je sud, nakon ukidanja presude za aferu Fimi media, odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, koji mu je potom zamijenio jamčevinom i mjerama opreza. Budući da je Sanaderova obrana isticala da on taj novac nema, odlučili su ponuditi nekretnine, na koje bi sud, u slučaju prihvaćanja, upisao hipoteku. Kako im je sud sada ponuđene nekretnine odbio, mogu ponuditi neke druge, poput, primjerice, kuća Luke Bebića, Jerka Rošina i Marija Zubovića, koji su već jednom jamčili za Sanadera. No ako se na to odluče, dok se naprave procjene i elaborati, proći će neko vrijeme, a dok odluka o jamčevini ne postane pravomoćna, Sanader ne može izići iz Remetinca.

>> Tražila procjenu kuće dan prije odluke suda

>> Je li James Foley kriv za krš i lom na Sanaderu?

Komentara 177

Avatar velika jabuka
velika jabuka
15:43 06.10.2015.

onolika Suićeva kućerina nema građevinsku i uporabnu dozvolu. tko mu je to omogućio?

VI
Vinovo
15:50 06.10.2015.

Pogledajte detaljno biografije sudaca Vrhovnog Suda i Ustavnog Suda! Svi su bili aktivni vec u SFRJ i u partiji. Pa su 1990. preko noći prešli u HDZ! Zna se

LI
lipa75
15:39 06.10.2015.

Baš mi je žao Sanadera i prijatelja što su u badu. Casha imaju ko' u priči, a ne smiju ga prikazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije