Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o pomilovanju

Ivo Josipović mogao bi HDZ spasiti od bankrota

Ivo Josipović Tomislav Karamarko
Foto: Martina Popović/Pixsell
1/2
Autor
Ivanka Toma
07.03.2014.
u 10:45

Usklađivanje – 
Pomilovanje bi se uskladilo s novim kaznenim zakonodavstvom.

Bude li HDZ kao pravna osoba osuđen za korupciju, odnosno za to što je u mandatu Ive Sanadera na čelu stranke izbore dobivao novcem iz crnog fonda, predsjednik Ivo Josipović bi, teoretski dakako, mogao pomilovati glavnu opozicijsku stranku i spasiti je od bankrota.

Mijenja se, naime, Zakon o pomilovanju, a po novome bi u krug pomilovanih uz fizičke osobe ulazile i pravne. Novost koju u zakonu predlaže Ministarstvo pravosuđa je i da predsjednik države, osim za kaznena djela, kako je to sada, akt milosti može dijeliti i za prekršaje. Milost bi se mogla udijeliti na zahtjev osuđenika, ali i na inicijativu predsjednika države uz koju bi morao ići pristanak osobe na koju se odnosi akt milosti. Postojala bi i mogućnost iznimke, a to je da se zbog javnog interesa ili zbog ostvarivanja pravednosti pokrene postupak pomilovanja na inicijativu predsjednika države, a bez pristanka osuđene osobe.

Za Čačića prekasno

Uz ove, predviđa se još jedna značajnija novost, a to je da bi se pomilovanje moglo odnositi i na sankcije koje se izvršavaju u Hrvatskoj, a izrekli su ih sudovi neke druge zemlje. O tome što to znači najbolje govori slučaj Radimira Čačića koji u Puli služi zatvorsku kaznu koju su mu izrekli mađarski sudovi zbog prometne nesreće u Mađarskoj.

Naime, nakon što je Čačiću stigla kazna i nakon što mu je odobreno da je služi u Hrvatskoj, svi su se okrenuli prema Pantovčaku i pitali hoće li predsjednik Josipović spasiti Čačića pomilovanjem. Josipović je to otklonio zbog dva razloga. Prvi je razlog to što si nije mogao dopustiti izigravanje sudskih odluka druge države, a drugi što nije ni imao takvu zakonsku mogućnost.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mesićev poučak

Od kada je Hrvatska nezavisna, predsjednik države ima pravo pomilovanja. No ovlasti predsjednika smanjene su zakonskim izmjenama 2003. godine nakon što je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić donio više spornih odluka o pomilovanjima.

>>Josipović: Gradnja mosta Čiovo – kopno izvrsna je vijest!

>>U pravu su i Josipović i HDZ, ali što je tu novo!?

Komentara 71

DU
Deleted user
10:56 07.03.2014.

treba ukinuti institut pomilovanja......cemu trosenje novca , znanja i vremena policije, dorh-a i sudova kad jedan bezlicni cinovnik sa pantovcaka jednim potezom pera to sve ponisti......

BI
budimo_iskreni
11:02 07.03.2014.

ivanka toma opet iznosi svoje bombastične stavove i totalno nategnute scenarije, a sve u svrhu uzdizanja druga josipovića i blaćenjadesnih stranaka... do kad ćemo ovo morati čitati na večernjem?!

Avatar jure23
jure23
11:04 07.03.2014.

nekad komunista , danas pianista, ne štiti on druge već svoju guzicu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije