Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratno profiterstvo

Ivicu Babića terete da je kao lažni invalid 'zaradio' 768.000 kuna

Ivica Babić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
16.04.2014.
u 21:58

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Ivice Babića, predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata kojeg tereti za ratno profiterstvo jer je smetnje vida koje je navodno imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Ivice Babića, predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata kojeg tereti za ratno profiterstvo jer je smetnje vida koje je navodno imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu.

Babić se tereti da je na taj način oštetio proračun za 768.000 kuna. Prema  optužnici,  Babić se tereti da je u prosincu 1995. od liječnika oftalmologa zatražio da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira je tako da iz nje proizlazi da je 1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka. ODO smatra da je liječnik oftalmolog to i učinio, koristeći se dokumentacijom drugih pacijenta, nakon  čega  je Babić krivotvorenu dokumentaciju predao drugoj oftalmologinji, lažno joj prikazavši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave  i lijevog oka. 

Naveo da je stradao kod Pakraca

Nakon specijalističkog pregleda, dobio je nalaz iz kojeg proizlazi da je u trenutku pregleda na lijevo oko vidio samo 10  posto, a na temelju  tog nalaza, Babić je kako se tereti, u siječnju 1996.  podnio  zahtjev  za  statusom ratnog vojnog invalida.  U zahtjevu je naveo da je stradao na bojišnici u Draganićima kod Pakraca, a prema optužnici, na temelju lažne dokumentacije Babić je 6. veljače 1996. dobio rješenje da mu se priznaje status vojnog invalida koji ima 40 posto trajnog invaliditeta, te mu je odijeljena invalidnina.

Prema tvrdnjama tužiteljstva,  Babić je na osnovu tako dobivenog lažnog invaliditeta, do ožujka ove godine ostvario razna imovinska prava koja iz toga proizlaze te mu je obračunavan manji porez i prirez, čime je proračun oštećen za 767.880 kuna.

"U totalitarnim nedemokratskim društvima progone se vlasti nepoćudni pojedinci"

Na podizanju optužnice protiv Ivica Babića večeras je reagirala i Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

- Podizanje optužnice protiv predsjednika HLS-a nije iznenađenje. Pogotovo ako se prisjetimo njegova spektakularnog privođenja sucu istrage i imamo na umu činjenicu da za dva dana istječe rok u kojem je legalan i legitiman štrajk liječnika stavljen u fazu mirovanja. Vjerojatno se ovakvim tajmingom podizanja optužnice želi postići određeni pritisak na liječnički sindikat. Napominjem da se u uređenim demokratskim zemljama progoni kriminalno ponašanje, dok se u totalitarnim nedemokratskim društvima progone vlasti nepoćudni pojedinci. Kojoj skupini zemalja pripada Hrvatska, zaključite sami - kazao je dr. Trpimir Goluža u ime Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

>>Uhićen Ivica Babić! Sumnjiče ga za ratno profiterstvo!

>>Ivica Babić i Nikica Gabrić zamalo se potukli u Bujici

Komentara 47

DI
Dijaspora
17:26 16.04.2014.

Ljudi su jednostavno kopirali bivši sistem. 45. se moglo sa dva svjedoka,a 95 su samo nastavili istom praksom.Zanimljivo da ovih 95. pune novine,a oni koji su 45.imali pet godina,a do dana današnjeg primaju mirovinu,uselili u tuđe stanove,nitko ni riječi. Samo čekam da se netko pita u čijem je stanju Josipovićev i Milanovićev otac. Za Tuđmana svi znamo,a druga strana krije istinu kao zmija noge....

Avatar crveneberetke4
crveneberetke4
21:13 16.04.2014.

Evo materijala za pljuvanje po braniteljima.Za vrijeme rata od metka ili granate ranjeno je 15000 vojnika znači njihove rane su neosporne,8000 je zarobljenih znači automatizmom dobivaju status ratnog vojnog invalida kao što je i normalno.Koliko ima ovih kao što je doktorBabić neznam ali ovo treba najstrože kazniti ako je istina.Zato branitelji koji su časno i pošteno odradili svoj posao kroz rat nisu krivi za ništa i netreba ih se sve stavljati u isti koš .Oni su ovu zemlju obranili i oslobodili.

AP
apolon
17:41 16.04.2014.

Za sve koji glume pravednike....Babić je bio član SDP-a i HNS-a ne HDZ-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije