Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Vrdoljak

Nije bio suvlasnik dok je bio ministar

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak bio je suvlasnik ATO inženjeringa do 2010.
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
28.05.2016.
u 22:02

Podaci kojima je Željko Fiolić napao Vrdoljaka nisu točni i to je lako provjerljivo

HDZ-ov zastupnik Željko Fiolić optužio je predsjednika HNS-a i bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da je bivšoj supruzi od 2011. dosad preko tvrtke ATO inženjering, kojoj je ona suvlasnica, osigurao više od 150 milijuna kuna poslova od HEP-a, državne tvrtke koja je u resoru Ministarstva gospodarstva. Fiolić je na posebnoj konferenciji za novinare na tu temu kazao da je HDZ u posjedu dokumenata koji to dokazuju.

Sukob interesa

HDZ-ov saborski zastupnik tvrdi da je ATO inženjering počeo poslovati s HEP-om 2011. godine i da je Vrdoljak stekao 16,6 posto dionica te tvrtke 2014. godine kad je još bio ministar gospodarstva.

Vrdoljak je inače ušao u Vladu 2012. godine kao ministar graditeljstva, a godinu poslije preuzeo je resor gospodarstva. Zbog svega toga Fiolić tvrdi da je Vrdoljak bio u sukobu interesa te je pozvao Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ali i DORH da se pozabavi bivšim ministrom gospodarstva.

Fiolić i HDZ krenuli su u napad na Vrdoljaka u jeku krize Vlade kada prvom potpredsjedniku Vlade, predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku prijeti izglasavanje nepovjerenja zbog afere Konzultantica u kojoj je otkriveno da je tvrtka Karamarkove supruge imala konzultantske ugovore s lobistom MOL-a u Hrvatskoj Josipom Petrovićem, inače i prijateljem samog Karamarka. Afera oko bivše supruge jednog od čelnika oporbe trebala je skrenuti pozornost s afere Konzultantica. No, podaci kojima je Fiolić napao Vrdoljaka nisu točni i to je lako provjerljivo iz javno dostupnih baza podataka, upravo onih na koje se Fiolić i pozvao kad je iznosio svoje optužbe. Tako nije točno da ATO inženjering posluje s HEP-om tek od 2011. godine. Tvrtka u kojoj je jedna od suvlasnica Tatjana Vrdoljak, bivša supruga Ivana Vrdoljaka, posluje s HEP-om još od 2001. godine. To su naveli i u svom reagiranju na Fiolićeve optužbe iz ATO inženjeringa uz objašnjenje da rade na poslovima izgradnje i održavanja različitih postrojenja te da je HEP samo jedan od naručitelja usluga tvrtke s kojim se u kontinuitetu radi već 15 godina. Isto tako nije točno da je od 2011. dosad ATO inženjering ugovorio s HEP-om 150 milijuna kuna poslova. Pri tome je pitanje zašto HDZ-ovci navode kao spornu i 2011. godinu kad je tad još uvijek na vlasti bila upravo ta stranka. Prema javno dostupnim podacima, ATO inženjering je od 2012. godine, kad Vrdoljak ulazi u Vladu, pa do sada ugovorio s tvrtkama iz HEP Grupe 35,1 milijun kuna poslova. Isto tako nije točno i da je Vrdoljak postao suvlasnik te tvrtke ponovno 2014. On se ni u jednom dokumentu više ne navodi kao njezin suvlasnik. Vrdoljak kaže da je bio suvlasnik ATO inženjeringa do 2009. godine, kad je svoj udio od 16,6 posto prepustio drugom suvlasniku Dejanu Đurišiću, a nakon brakorazvodne parnice taj je dio pripao bivšoj supruzi Tatjani.

– Svoj udio u tvrtki prepustio sam Đurišiću kad sam postao osječki gradonačelnik. A udio od 16,6 posto stekao sam 2001. godine, kad mi je moja tadašnja supruga nakon osnivanja tvrtke prepustila taj udio – kaže Vrdoljak.

Poziva se na medije

Fiolića smo jučer nazvali da nam objasni odakle mu podaci o ATO inženjeringu i Vrdoljaku koje navodi. No na našu opasku da je on otvorio tu temu, Fiolić je odgovorio da to nije točno jer je to već bilo u medijima iako je na konferenciji za novinare govorio da je on u posjedu dokumenata i nije se pozivao na medije. Tako se na naše pitanje o udjelu od 16,6 posto i 150 milijuna kuna poslova Fiolić opet pozvao na medije.

– Neka Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa istraži to što je objavljeno u medijima – kazao nam je Fiolić.

Njegov stranački šef pak bio je u sličnoj situaciji kao Vrdoljak sve donedavno zbog sumnje da je pogodovao svojoj bivšoj tvrtki Soboli da dobiva poslove od državnih tvrtki. Tako je, primjerice, dok je Karamarko bio ministar unutarnjih poslova od 2008. do 2010. godine ta tvrtka sklopila s HAC-om poslove vrijedne oko 12 milijuna kuna. No USKOK je nedavno odbacio kaznenu prijavu protiv Karamarka u tom slučaju.

Na naše pitanje kako to da je Vrdoljak kriv zbog ATO inženjeringa, a Karamarko nije zbog Sobolija, Fiolić je odgovorio da se ne može uzeti poveznica ta dva slučaja.

Komentara 45

PA
Patrizzia
22:12 28.05.2016.

Drug Vrdoljak ! Karamarka seciraju za događaje njegove supruge kada i nije bila supruga i kada Karamarko nije bio potpredsjednik vlade . Zamislite da se Božo Petrov sjeti da Vi ne možete biti predsjednik Vaše stranke i da ne možetee možete sjediti u saboru ,jer je netko nešto napisao i nešto rekao , a dobro je znano koji idijoti proizvode afere i blate sve od reda .To su jadnici opterećeni katastrofom razuma . Jedno je sigurno da su konstrukcije Bože Petrova takve da uznemiruju javnost i predstavljaju ugrozu za nacionalnu sigurnost i mir na ovim prostorima .

FO
ForeignLegion1987
22:14 28.05.2016.

Sta radi hrvatsko pravosudje ova lopovcina bi odavno trebao biti iza resetaka...ostetio je hrvatsku milijunima eura....dokle ce lopovi setati na slobodi

Avatar Frano1
Frano1
22:18 28.05.2016.

Pa nije ni Karamarko bio potpredsjednik Vlade kad je njegova žena surađivala s Petrovićem. U čemu je onda problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije