Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bura u stranci

Hrvatsku će u EP-u predstavljati veleposlanica BiH, Tepeš odustao: 'Ili je politička ucjena ili trgovina. Nije taj mandat Tepešova stričevina'

Tepeš Ćorić
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
1/4
24.10.2016.
u 22:00

Iako Tepeš tvrdi da u EP neće zbog osobnih razloga te da ga nitko nije na taj potez nagovarao, Ćorić optužuje da je riječ o političkoj trgovini

Ivan Tepeš, donedavni predsjednik HSP-a dr. Ante Starčevića, iznenadio je danas mnoge svojom najavom da zbog osobnih razloga ipak neće prihvatiti mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, koje mu se oslobodilo odlaskom Davora Ive Stiera iz EP-a u novu Vladu. No čini se da je Tepeš iznenadio i svoje stranačke kolege jer glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić tvrdi da je Tepeš ili ucijenjen ili kupljen u političkoj trgovini.

“Negdje ću naći posao”

– Javno izražavam sumnju da se radi o jednom od dva moguća modela: ili je politička ucjena ili je politička trgovina. Ako je ucjena, neka Tepeš kaže da su ga ucijenili. Ako je trgovina, neka kaže što je ispregovarao s HDZ-om. HSP AS bio je spreman sjesti s HDZ-om i raspravljati o tom mandatu, jer nije taj mandat Tepešova stričevina, ali s nama nitko nije razgovarao – kaže Ćorić.

Tepeš tvrdi da nikakve trgovine ni ucjene nije bilo te da se radi o njegovoj osobnoj odluci.

– Nitko me nije nagovarao na to, to je moja odluka. Vezan sam za Zagreb i Hrvatsku, a rad u EP-u nosi sa sobom drukčiji način života. Osim toga, to ne bi bio pun mandat, nego dvije i pol godine. Jednostavno sam odlučio da želim ostati ovdje. Imam svoju struku. Negdje ću naći posao – kaže Tepeš, inače povjesničar koji je trenutačno na doktoratu s temom o povijesti hrvatskog iseljeništva. Dodaje kako mu nije jasno što to Ćorić govori jer je, kaže Tepeš, uredno obavijestio stranku o svojoj odluci.

Dva mjesta oslobodila se u EP-u nakon što su premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier podnijeli ostavke zbog ulaska u Vladu. Zakon propisuje da u takvim slučajevima kao zamjene dolaze prvi sljedeći kandidati s izborne liste, a kako je HDZ na europske izbore 2014. išao u koaliciji s HSS-om i HSP-om AS, prva dva sljedeća kandidata su Ivica Tolić (HDZ) i Ivan Tepeš. No nakon Tepešove odluke obznanjene danas, prva je sljedeća na listi Željana Zovko, inače veleposlanica BiH u Italiji.

Neimenovani izvori iz HDZ-a danas su na N1 komentirali Tepešov potez kao korektan osobni čin koji HDZ cijeni “jer je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu” u EP-u.

Raniji slični slučajevi

Izbor Željane Zovko, HDZ-ove kandidatkinje iz Hercegovine, prvi put u EP-u stvara situaciju da jedna ne samo državljanka nego i aktivna diplomatkinja zemlje izvan EU ulazi kao zastupnica u Europski parlament.

Raniji najsličniji slučajevi bili su vojvođanski Mađar Andor Deli koji je izabran kao mađarski europarlamentarac ili slučajevi nekoliko švedskih europarlamentaraca koji su rođeni u Bosni i Hercegovini.

>> Hrvoje Niče novi predsjednik HSP-a AS. Ćorić: Ne skačemo od sreće jer četnici preuzimaju državne tvrtke

Komentara 5

Avatar neidemdalje
neidemdalje
12:31 25.10.2016.

ne zna se što je gore delegirati tepeša ili bosanku ...

Avatar pozor
pozor
12:12 25.10.2016.

Najbolja stvar koju je u zivotu ucinio je sto nece sjediti u Eu parlamentu i sramotit nas ali zato nam je uvalio bosansku ambasadoricu na hrvatsko mjesto u Eu parlamentu,to samo kod nas ima.Trebalo bi ukinuti dvojna drzavljanstva svakom tko ih ima jer ovakav cirkus sa Eu parlamentom moze proci samo od nas.

DU
Deleted user
09:26 25.10.2016.

Dao ostavku na predsjednika stranke s računicom odlaska u EU. Ali nije shvatio neke stvari... Sada nemamo ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije