Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Šuker

'Da se prikazao stvarni deficit, onda bi se pokazali svi promašaji ekonomske politike Vlade'

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.05.2015.
u 17:15

Ivan Šuker komentirao je pisanje njemačkog Bilda o stanju u hrvatskoj ekonomiji, ali i reakciju Vlade

– Ovo što je Bild napisao samo je potvrda onoga što mi u HDZ-u govorimo već devet mjeseci, što naš predsjednik govori već devet mjeseci – kazao je Ivan Šuker na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u središnjici HDZ-a u Zagrebu.

Bivši ministar financija podsjetio je da je HDZ prije petnaestak dana imao presicu o deficitu koji je objavila Europska komisija. On iznosi 5,7% ili 18,7 milijardi kuna, a istu informaciju objavio je i MMF.

Stvarni proračun

– Što se događa u Hrvatskoj? Vlada prošli tjedan daje prijedlog odluke o izvršenju proračuna za 2014. i govori o nekakvom deficitu od 12,8 milijardi kuna. I sada, zar se čudite kada EK i MMF kažu da je taj deficit veći za 6 milijardi kuna i ovakvoj ocjeni Bilda kad kaže da javne financije nisu u redu na prihodovnoj i rashodovni strani. Međutim, najveći je problem što će saborska većina takav prijedlog usvojiti – istaknuo je Šuker. Dodao je da HDZ taj prijedlog neće podržati i usvojiti.

– Da se prikazao deficit onakav kakav stvarno jest, onda bi se pokazali svi promašaji ekonomske politike ove vlade. Sva ona jamstva koja su izdana i došla na naplatu posljedica su neprovođenja strukturnih reformi u javnim poduzećima. Ako ste vidjeli, jedna od primjedbi EK također su nestrukturirana, nepripremljena javna poduzeća. Jedno javno poduzeće ima visoku dobit zbog toga što im je netko prije tri godine dao mogućnost da dignu cijenu električne energije 25% i građani RH već tri godine plaćaju električnu energiju skuplju zato što im je netko rekao da će ta sredstva investirati. Nakon tri godine nema investicija u HEP-u, a građani i dalje plaćaju skuplju struju. Dakle, razlog zbog kojeg oni objavljuju deficit od 12, 8 milijardi jest da prikriju ono što svi vide i govore jest neprovođenje strukturni reformi i nedostatak vizije što i kako treba napraviti i nedostatak hrabrosti da se uđe u dvorište koalicijskog partnera. I oni su javna poduzeća podijelili kao politički plijen nakon izbora i nitko se jednostavno ne smije miješati u javno poduzeće koja pokriva druga politička opcija – kazao je Šuker.

Vlada nema rješenja

Upitao je i kako Vlada može govoriti o pozitivnom investicijskom okruženju ako je u protekle tri godine imala samo 40 promjena poreznih zakona. S njim se složila i europarlamentarka Ivana Maletić.

– Ove poruke koje su u Bildu bile objavljenje jasno su objavljene od EK i MMF-a, ali i ostalih relevantnih institucija – podsjetila je Maletić i kazala da ovo što se događa nije ''nimalo bezazleno''.

Tvrdi da Vlada nema nikakva rješenja već da stvara okruženje koje je nestabilno i tjera investitore. Kaže da su svima zatvorena vrata za investicije jer nisu riješene administrativne barijere.

– Drugu godinu zaredom u izvješću EK mi smo zadnji po iskorištenosti europskih fondova. Svaka prognoza upozorava da se europski fondovi ne koriste, a mi smo Vladi govorili da se uspješnim korištenjem europskih fondova dolazi do gospodarskog rasta od 2% – upozorila je Maletić i dodala da dugoročne, petogodišnje prognoze Hrvatskoj predviđaju rast od 1,2 i 1,8 BDP-a, što znači daljnje siromašenje, rast nezaposlenosti i nestanak hrvatskog gospodarstva.

>>Njemački Bild: Hrvatskoj zbog loše vlade prijeti državni bankrot

>>Vrdoljak o tvrdnjama njemačkog lista da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij: Ne vjerujte Bildu

Komentara 43

Avatar Becarina
Becarina
17:44 25.05.2015.

Kokošinjac još živi u komunizmu , vegetira od prošlosti, upropastio državu ..

RI
RibaVanda
17:33 25.05.2015.

Sa ovakvim premijerom ko Milanović, i sa takvom vladom naše propadanje je zagarantirano.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
17:55 25.05.2015.

debeli...a kaj se ti javljaš?....Zabraniti idi.otima javne nastupe....bez obzira koliko visoko kotiraju u svojoj stranci....idi.ot je samo idi.ot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije