Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Penava

'Predsjedniku, premijeru, šefu Sabora... mjesto je u Koloni sjećanja'

Penava
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
26.09.2014.
u 08:45

Moramo svi sjesti za stol, razgovarati, iznijeti argumente i pronaći rješenje pitanja dvojezičnosti

Samo dva i pol mjeseca otkako je nakon prijevremenih izbora postao gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava suočio se s prvom krizom u gradu. U utorak su skinute sve dvojezične ploče, a potom su uslijedila privođenja i okupljanje građana.

Skidanje ploča ponovno je Vukovar istaknulo kao grad slučaj?

To je Vukovaru i Vukovarcima nametnuto sa strane. Sami građani Vukovara nikad se ne bi odlučili za takvo što jer svi mi vrlo dobro znamo što znače nemiri, napuštanje domova i kada čovjek ostane bez svega što je godinama stvarao. Činjenica je da u Vukovaru nisu stvoreni neki od osnovnih uvjeta za normalan život i da je za to odgovorna Vlada RH.

Kakva je sada sigurnosna situacija u gradu?

Situacija je normalna. Ljudi se bave uobičajenim poslovima, rade, razgovaraju, sjede u kafićima... Nema problema, ali nažalost još ništa nije ni riješeno po tom pitanju. Najveći je problem činjenica da je gospodarstvo na koljenima. Ako Vlada želi na neki način pomoći, onda neka pomogne tako jer ovdje već polako vlada očaj, mladi gotovo svakodnevno odlaze. Najavljuju se ulaganja u milijardama kuna, ali Vukovara nigdje nema iako smo mi neko područje od posebne državne skrbi.

Koga smatrate odgovornim za stanje u Vukovaru i događanja vezana za dvojezičnost?

Prije svega Vladu koja je nepromišljenim koracima prouzročila sve ove probleme. Onaj čin postavljanja ploča pod okriljem noći, od 2. rujna prošle godine, doveo je do svega ovoga što imamo danas. Krenuli su u uvođenje dvojezičnosti i postavili dvojezične ploče na osnovi netočnih brojki. Mislim da su morali prije toga razmisliti, provjeriti, razgovarati s ljudima, ali i prije svega razmišljati o osjećajima ljudi. Nije se smjelo zaboraviti stradanje Vukovara, razaranja, poginuli, nestali...

Što će biti sa skinutim dvojezičnim pločama?

One su urudžbirane u Grad Vukovar i naslovljene na Gradsko vijeće. U međuvremenu je po njih došla policija.

Što vi kao gradonačelnik predlažete kao rješenje za pitanje dvojezičnosti?

Moramo svi sjesti za stol, razgovarati, iznijeti argumente i pronaći rješenje.

Čule su se i najave da će i ovog 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, vladajući u Koloni sjećanja biti nepoželjni.

Nije mi drago kada čujem takve najave. Nije mi bilo drago ni gledati sve ono s prošle Kolone sjećanja u Vukovaru. Tog dana u Vukovaru mjesto je i predsjednicima RH, Sabora, Vlade, ministrima... Nitko se ne smije osjećati nepoželjan. Nažalost, činjenica je i da su za mnogo toga oni sami krivi.

>> Pupovac: Zbog ćirilice u Vukovaru zatražit ćemo pomoć EU

Komentara 77

FA
Fake
09:57 26.09.2014.

Ne,nije im mjesto u koloni sjećanja,nikako.Hrvatsku treba voljeti srcem i dušom da bi se nalazio u koloni.Zar netko tko na početku govora kaže:''pozdravljam vas drugovi i drugarice,tko veliča komunizam koji je i svijet osudio kao totalitarni režim,tko obožava zvjezdu petokraku,istu onu sa kojom je počinjen masakr u Vukovaru,zaslužuje biti u koloni?

VE
verakruz
08:56 26.09.2014.

Penava, ne mijenja kaput, ne mijenjaj ploču. Ako izgubiš dosljednost, biti ćeš isti kao i tvoj prethodnik! Nema pomirbe sa ovim izd.ajnicima na vlasti, valjda ti to treba biti jasno. Ne znam da li si pod pritiskom iz vrha HDZ-a da izjavljuješ ovakve stvari, ali moraš biti jasan i glasan - dok se ovi ovako ponašaju prema Hrvatima u našoj državi, nema im mjesta u Vukovarskoj koloni sjećanja. Točka!

UI
Uvijek_iskreno
09:48 26.09.2014.

Ovoj Vladi i ovom predsjedniku vise nije mjesto ni u Hrvatskoj! Svojim antihrvatskim djelovanjem nisu zasluzili koracati hrvatskim tlom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije