Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomozimo!

Ivan (8) u snu prestaje disati i pada u komu, za operaciju mu je potrebno 7.000 eura

Ivan Mesić
Foto: Branimir Bradarić
1/3
03.05.2015.
u 11:54

Ivan Mesić uz Downov sindrom ima još 13 teških dijagnoza, a jedna je i opstrukcijska apneja tijekom spavanja praćena smetnjama u ponašanju i inverzijom sna

Od prvoga dana života svakodnevica osmogodišnjeg Ivana Mesića iz Podgrađa, sela u Vukovarsko-srijemskoj županiji, su posjeti bolnicama, liječnicima, terapije… Ivan je dijete kojemu je uz Downov sindrom dijagnosticirano čak 13 teških dijagnoza. Radi toga ne govori, teško hoda, slabije čuje i vidi, a utvrđena su mu i opstrukcijske apneje tijekom spavanja praćene smetnjama u ponašanju i inverzijom sna. Sve to dovodi do toga da povremeno Ivan prestane disati, poplavi i pada u komu.

– Više puta nam je bukvalno umirao na rukama. Vadimo mu tada jezik i oživljavamo ga. Noći provodi spavajući uz nas, kaže njegova majka Ana. Unatoč svemu tome Ivan se nikada ne ljuti, nasmijan je i kada ga boli. Roditelji i sestre kažu kako je on zapravo veliki borac koji je uvijek uz njih i daje im snagu, te im briše suze ne dajući da plaču kada im je teško. Mnogo toga moglo bi biti riješeno s operacijom u jednoj beogradskoj bolnici, koja se treba obaviti 6. svibnja, ali za koju obitelj Mesić nema novca.

– Svih ovih godina mi smo se financijski iscrpili. Operacija košta 7.000 eura kojih mi jednostavno nemamo. Ja imam status Ivanove njegovateljice, a suprug ne radi. Nikada ništa od nikoga nismo tražili te stoga sada molimo ljude dobre volje da nam pomognu ako mogu, dodaje Mesić koju sve ovo teško pogađa.

Kaže kako nakon operacije Ivan ne bi trebao više gubiti kisik, disao bi normalno. Počeo bi jesti i normalnu hranu, a ne samo miksanu kao do sada. Bio bi to koliko toliko početak normalnijeg života.

– Liječnici kažu i da bi mu ona pomogla da počne pričati. Živim za dan da mi kaže mama gladan sam, ili mama žedan sam, ističe Mesić dodajući kako se takva operacija ne obavlja u Hrvatskoj. Dodatni problem je što se obitelj Mesić već gotovo osam godina vrti u krug i bori s institucijama države. Posebno su razočarani u rad i postupke HZZO-a, HZMO, Centra za socijalnu skrb pa i nekih liječnika.

– Godinama već obijamo vrata i uvijek je isti odgovor. Novca nema. Naša djeca to nisu zaslužila. I mi, kao i ostali roditelji bolesne djece, prolazimo pravi križni put pokušavajući nešto ostvariti za svoje dijete i pomoći mu. Iskreno, ovo su prave Isusove muke, ističe Mesić. Spominje tako činjenicu da im HZZO, za tri mjeseca, odobrava 320 pelena dok oni troše duplo. Ne mogu ostvariti niti pravo na ortopedske cipelice dok je majka četiri godina radila na tome da dobije status Ivanove njegovateljice. Postotak Ivanove invalidnosti ishodila je tek nakon što su platili odvjetnika da napiše žalbu.

Uplate se mogu izvršiti na sljedeći transakcijski račun:
HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA
IBAN: HR57 2500 0091 5011 4271 0
SWIFT adresa/ BIC Hypo Alpe - Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22

Mobitel Ane Mesić: +385 95 8370 480

Komentara 5

MA
Majur
13:58 03.05.2015.

Zašto VL ne napravite veću reportažu o ovoj tužnoj priči?!?! Pa jel se ne može naći 700 osoba koje će po 10€ uplatit na račun?!Gospođo pišite pisma poznatim- bogatim osobama i možda se nađe netko tko ima savjest platit operacijuu za vašeg anđela!!Ja ću uplatit koliko mogu,nije puno ali od srca!!

Avatar d-ano
d-ano
12:20 03.05.2015.

Nema komentara,,,,,,,,Gospodo pomozimo,,,mlada covjeka,,,,

L0
luena 01
16:14 03.05.2015.

Nema novca? kako nema novca sta je sa novcem koji je uplacen u udrugu za malu Noru koja je nazalost umrla... Uglavnom da novca za politicare ima i da im dolaze lijecnici iz inostranstva po njihovom izboru a za obicann puk ,za bolesnu djecu nema novca?... ma sve vas treba potjerat iz zemlje i da narod uparavlja njom,on se za nju borio vi ne vi se borite samo za sebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije