Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Vukšić:

'Istraživanje nafte prevelik je posao da bi njime upravljala šačica ljudi'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.01.2014.
u 13:16

Na tri plinska polja u Međimurju – Vukanovec, Vučkovec i Zebanec sklopljen je ugovor o eksploataciji plina s Mađarima

Što se krije iza inzistiranja Vlade da Agencija za ugljikovodike bude pod njezinom kontrolom, odnosno kontrolom Ministarstva gospodarstva te znači li to da će se kontrola naftnog i plinskog biznisa dijeliti po stranačkim preferencijama, zapitao se danas laburist Branko Vukšić na konferenciji za novinare u Saboru.

Zamjerio je što Sabor neće nadzirati rad ove Agencije kao što nadzire rad i ostalih institucija.

– Istraživanje nafte i plina prevelik je i preznačajan posao da bi njime upravljala i da bi ga kontrolirala šačica ljudi i samo jedno ministarstvo – primijetio je Vukšić te kritizirao Vladu i što je bez javnog natječaja posao istraživanja hrvatskog podmorja dala norveškoj tvrtki Spectrum. Uprava za rudarstvo dala je negativno mišljenje na ugovor između Vlade i Spectruma, pa su se onda, kaže Vukšić, okrenuli Ministarstvu znanosti.

– Tako se to, lukavstvom, pretvorilo u znanstveno istraživanje – dodao je Vukšić. Podsjetio je da je Ina 2004. i 2012. godine istraživala 45 tisuća kilometara našeg podmorja u 2D i 3D tehnologiji, a Spectrum je sada istražio 12 tisuća kilometara, i to ne 3D tehnologijom.

– Postavlja se pitanje je li Spectrumovo istraživanje plod rada te tvrtke ili oni koriste podatke do kojih je došla Ina, a govore da su njihovi. Zašto se svi ti podaci taje od javnosti – zanima Vukšića. Ovo je trenutak da se o tome govori jer se sada, podsjetio je, naveliko priča da će se Ina preprodati ruskim partnerima, a još nije istražen ni prvi ugovor o prodaji Ine u koji nije bila uračunata cijena rudnog bogatstva kojim Ina raspolaže. Ona značajno dižu cijenu toj tvrtki, uvjeren je laburist.

Na tri plinska polja u Međimurju – Vukanovec, Vučkovec i Zebanec sklopljen je ugovor o eksploataciji plina s Mađarima.

– Pitam se na temelju čega kad nema aktivne koncesije za eksploataciju. Na osnovi čijih odluka, kojeg zakona, i kojeg koncesijskog ugovora je to dano Mađarima? Javnost nema uvida kako se istražuje i crpi naše područje, što se radi s rudnim bogatstvom koje nije uračunato u prodaju Ine. Zato pozivam DORH da se uključi u ovu priču jer ovo su pitanja bez odgovora, a tada znamo da je tu nešto sumnjivo.

– U tim rudnim bogatstvima leži tako veliki novac da bi mogao pokrpati sve rupe u našem proračunu, ali mi o svemu tome ne znamo ništa – zaključio je Branko Vukšić.

>> Nafta: Nekom majka, nekom maćeha

>> Vrdoljak: Hrvatska bi mogla biti mala Norveška!

Komentara 4

KA
kafka
14:44 31.01.2014.

Spectrumovo znanstveno istraživanje mora biti dostupno hrvatskoj znanstvenoj javnosti!! To je minimum ispod kojeg se ne ide - ako si svoj. .

Avatar Jorge
Jorge
19:09 31.01.2014.

Nadajmo se da neće spržit samo po jedan cd Vrdoljaku i Jovanoviću...

MI
Mingan
15:33 31.01.2014.

Inače, samo da napomenem ono čega sam se pribojavao a nisam bio siguran pa si pročitah malo: seizmološka podvodna istraživanja imaju jak negativan utjecaj (a često i fatalan) za marinsku floru i faunu. Istraživanje se pojednostavljeno provodi tako da zvučnii topovi ispaljuju svakih 10tak sekundi hice u podmorje, i na temelju odjeka se mapira podmorje. Svugdje u svijetu se takvo istraživanje provodi pod strogom, nezavisnom kontrolom pazeći da što se manje narušava prirodna ravnoteža. Naravno, naša dična vladajuća struktura s načelu Ministarstvom zaštite okoliše nije smatrala to važnim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije